Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[hamulce hydrauliczne] Klamkomanetki dualcontrol LX i zaciski Deore BR-M446

LX Deore BR-M446 m585 klamki

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aerozine

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów
  • Imię:Filip

Napisano 06 luty 2012 - 23:47

Witam.
Założyłem nowy temat gdyż nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie:
Planuję złożyć hamulcowy set składający się z :
-Klamkomanetek Shimano Dualcontrol Deore LX ST-M585
-Zacisków Shimano Deore BR-M466
-Przewody to pół biedy :)
A mianowicie interesuje mnie czy taki set ma prawo całkiem nieźle działać i czy ktokolwiek posiada moze taki bądżpodobny set ?? Czytalem na forach ze układ hamulcowy powinien byc jednej firmy bo modele sie nie licza.
Po drugie Zaciski BR-M466 kuszą ceną ale może lepiej doinwestować te 60 zł i kupić komplet zacisków BR-M596 i jak wtedy mialyby dzialac ??
Kolejna sprawa to czy jest możliwość ożenku Klamek Shimano Dualcontrol Deore LX ST-M585 z dobrymi zaciskami innej firmy w kasie do 250 zł za same zaciski i żeby to jakoś ze sobą grało?? A może po prostu kupić zaciski LX ??
Z góry dziękuję i Pozdrawiam Filip

Rowery

• admin

#2 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11481 postów
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 00:14

M596 są niewątpliwie mocniejsze niż M466, tu warto dopłacić. Co do samej kombinacji DC+M596 to na pewno zadziała tylko, że bedzie słabszy niż ze standardowymi klamkami, bo DC nie mają Servo Wave. Jak rozumiem masz już klamkomatetki i dlatego ten pomysł?
Starych LXów nie kupuj bo to słabe i gumowate zaciski, nieumywają się do produkowanych obecnie.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#3 sznib

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 126
  • 1650 postów
  • Imię:Krzysiek
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 09:15

Tak się składa że mam zaciski LX585 i Deore 535 w połączeniu z klamkami SLX665 i klockami metalicznymi XTR i na pewno nie można powiedzieć że są słabe i gumowate. Jednak gdybym miał teraz kupić nowe to brałbym 596, zresztą starsze typy ciężko dostać. Z lepszych to warto pomyśleć nad XTkami, monolityczna konstrukcja zacisku przekłada się na większą siłę hamowania. Kupisz je za 180pln:
Allegro

#4 Aerozine

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów
  • Imię:Filip

Napisano 07 luty 2012 - 16:27

Dzieki wszystkim bardzo mi pomogliscie.
To znaczy ze nie powinno byc problemow w działaniu klamkomanetek LX z zaciskami 596??
Zresztą siła hamowania powinna wystarczyc bo waze 55KG a przeciez po to kupuje sie tarcze zeby mocno hamowały
Wiec chyba pokusze sie na te m596

#5 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 233
  • 2980 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:09

Nie będzie żadnych problemów.

Rowery

• admin

#6 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11481 postów
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 23:14

Wyświetl postUżytkownik sznib dnia 07 luty 2012 - 09:15 napisał

Tak się składa że mam zaciski LX585 i Deore 535 w połączeniu z klamkami SLX665 i klockami metalicznymi XTR
Tak się składa, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Masz klamki z Servo Wave + klocki metaliczne a mowa jest od zacisku LX z klamką bez Servo Wave i na żywicznych klockach :rolleyes:

Wyświetl postUżytkownik sznib dnia 07 luty 2012 - 09:15 napisał

Z lepszych to warto pomyśleć nad XTkami,
Lepszych od czego? Bo na pewno nie od nowych Deorek. Sytuacja analogiczna jak z LXem, Ten XTek nie jest udanym modelem, tam samo jak reszta z tamtych lat (LX, XT, XTR). Obecne Deore, SLX, XT, XTR są dużo mocniejsze a przy tym mają twardszą klamkę.
"Monolityczny zacisk wpływa na siłę hamowania", świetne hasło marketingowe, niestety nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, bo nowe niemonolityczne XT bije na głowę stare pod względem siły.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#7 sznib

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 126
  • 1650 postów
  • Imię:Krzysiek
Garaż Rower

Napisano 08 luty 2012 - 06:20

Miałem na myśli to że przyczyną gorszego działania LXa jako hamulca w całości nie jest dam zacisk, bo, jak w moim przypadku, nowsze klamki i klocki metaliczne robią z takiego setu dobry hamulec.
Czy zacisk nowe Deorek jest lepszy od starszego XTka? Śmiem wątpić, ale tu by trzeba było porównać te zaciski pracujące z tymi samymi klamkami. Miałem porównanie starych LX585/Deorek z oryginalnymi klamkami i starszego Sainta BR800, również z oryginalnymi klamkami (praktycznie takimi samymi jak w LX i Deore) i Saint był dużo mocniejsze, właśnie dzięki monolitycznemu zaciskowi.