[rower] spec Camber 29 czy Carve Pro 29
Napisano 30 styczeń 2012 - 18:50
Zamierzam kupic rower 29 i decyzję musze podjąć do końca tego tygodnia (związane z upustem).
Moim pierwszym typem była Merida 29 TFS-900 ( 4400pln) , ale po przymiarce w sklepie do ww Cambera 29(7200 pln) zawiało mi tandeta od Meridy i zaczęłem się zastanawiać czy nie lepiej dołożyć kasy i nie żałować później.
Jednak martwi mnie troszkę klasa komponentów (manetki aliwio, kaseta hg-20 i korba na oktalinku 9 rzędów) w Specu.
Teraz pytanie dla zaawansowanych forumowiczów czy naprawdę warto zainwestować w ten komfort i jakość ramy, czy jednak ważne są te dla roweru sa te komponenty które w tym specu jednak są słabitkie (nie wiem jak będzie z trwałością , no i te 9 rzędów).
Ostatnio po dokładniejszych analizach oferty Speca dostrzegłem również Spec Carve pro 29 , który ma lepszy osprzęt i jest tańszy (nie jest to full ale mi się podoba).
Proszę o fachową poradę w wyborze roweru dla użytkownika szutrowych, nieraz kamienistych dróg jak i miłośnika większej prędkości ,który ma 191 cm wzrostu , 110 kg wagi (po grudniowych świętach a około 102 w sezonie) długość nogi ok 90-92.
Przymierzałem sie do Meridy pasi mi 21 cali rama, w Camberze XL i nie chciałbym w zasadzie mniejszej.
oto linki do roweró do porównania:
Specialized Bicycle Components : Camber 29
Specialized Bicycle Components : Carve Pro 29
Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów
Rowery
Napisano 30 styczeń 2012 - 19:11
Spróbuj określić bardziej szczegółowo twoje wymagania co do roweru, jakieś maratony, częste wypady w góry, czy może coś zupełnie innego, będzie łatwiej Ci pomóc
Napisano 30 styczeń 2012 - 19:33
camber ma niby ledwo ponad 100mm skoku, ale jest to czysty FSR, ktory z kolem 29" daje poczucie jazdy na czyms o duzo wiekszym skoku, mnie jezdzi sie na tym jak na 26" ze skokiem 140mm, ta zawiecha jest genialna, ale do funu, a nie efektywnosci, ktora daje sztywniak
Użytkownik nabial edytował ten post 30 styczeń 2012 - 19:37
Napisano 30 styczeń 2012 - 21:48
Użytkownik nabial dnia 30 styczeń 2012 - 19:33 napisał
camber ma niby ledwo ponad 100mm skoku, ale jest to czysty FSR, ktory z kolem 29" daje poczucie jazdy na czyms o duzo wiekszym skoku, mnie jezdzi sie na tym jak na 26" ze skokiem 140mm, ta zawiecha jest genialna, ale do funu, a nie efektywnosci, ktora daje sztywniak
Maratony i wyścigi to sobi narazie odpuszczam (choć na jakąś amatorkę się może skuszę blisko jest MTB Obiszów). Jeżdze głównie w lesie po szutrach (czasem z większymi kamykami i dołkami) co nie oznacza że nei wyskocze kiedyś w górki (np do karpacza mam 120 km więc to nie problem) .
Nawiązując do zakupu tanszego roweru w celu sprecyzowania swoich oczekiwań - jeździłem na tej meridzie , pozycja totalnie pochyona i wyciągnięta i mialem na niej na problem wykręcić ciasną "ósemkę" bez podparcia nogą.
Wsiadająć na cambera kręcenie tej "ósemki mimo iż 1 raz byłem na fulu przyszło mi z dziecinną łatwością no i jazda oraz pozycja o niebo wygodniejsza . W dodatku to full i myślę żę jest bardziej uniwersalny (czyli jakbym zachciał gdzieś poskakac i pozjeżdżać to juz jest na czym). Stumpa odpuszczam bo za HT nie dm tych 7500 pln , no a z Crave napewno od ceny katalogowej spadnie 600 pln i będzie 6300.Problem jest tylko taki że na Crave nie siedziałem i nie jeździłem więc zamówienie w ciemno (pewnie te 21 cali). Ogólnie stawiam na Speca i o meridzie zapominam.
Pytanie jest natomiast takie czy warto zrezygnować dla lepszeych manetek , korby i kasety "10 - tki" (Crave) z fulla i czy duża różnica będzie w jeździe na gorszym osprzęcie (camber)?
Rower nadmieniam kupuję na 10 lat bo nie jestem maniakiem zmian (ogólnie kase pompuje w kompa:D).
Jeden z kolegów zaproponował za 6299 taki rower jako alternatywę dla Crave. Czy warto?
Univega: Modelle 2012
Napisano 30 styczeń 2012 - 22:11
Rowery
Napisano 30 styczeń 2012 - 23:15
Użytkownik teesi dnia 30 styczeń 2012 - 21:48 napisał
Kamyki i dołki nie będą straszne dla sztywniaka, ale mając 120km do Karpacza brałbym fulla, jak to mówią "just for fun". Cambera miałem okazję widzieć i przejechać się na nim. Osprzętowo nie powala, ale jak wspomniał Nabial, liczy się baza czyli rama, całą resztę będziesz mógł wymienić w miarę wzrostu twoich potrzeb. A i sprawa, która łatwo umyka, HT - to jeden amor do serwisowania, Full już dwa, więc i koszty należy pomnożyć razy dwa, niby szczegół ale czasami może dać po kieszeni. Przede wszystkim warto inwestować w dobre ramy (jakość Speca wszyscy znają), to jest podstawa od której wszystko się zaczyna. A w przypadku fulla, może cię czekać sporo zabawy, ale na pewno nie na maratonie, chyba że potraktowanym na luzie bez spiny na wynik.
Napisano 31 styczeń 2012 - 18:37
Użytkownik TomaszB dnia 30 styczeń 2012 - 23:15 napisał
Kamyki i dołki nie będą straszne dla sztywniaka, ale mając 120km do Karpacza brałbym fulla, jak to mówią "just for fun". Cambera miałem okazję widzieć i przejechać się na nim. Osprzętowo nie powala, ale jak wspomniał Nabial, liczy się baza czyli rama, całą resztę będziesz mógł wymienić w miarę wzrostu twoich potrzeb. A i sprawa, która łatwo umyka, HT - to jeden amor do serwisowania, Full już dwa, więc i koszty należy pomnożyć razy dwa, niby szczegół ale czasami może dać po kieszeni. Przede wszystkim warto inwestować w dobre ramy (jakość Speca wszyscy znają), to jest podstawa od której wszystko się zaczyna. A w przypadku fulla, może cię czekać sporo zabawy, ale na pewno nie na maratonie, chyba że potraktowanym na luzie bez spiny na wynik.
a ty kupiłeś tego Stumpa? nie trzeba za dużo kręcić nogami przy tych 38 zębach?
Napisano 31 styczeń 2012 - 20:56
Tylko, że gdybym mieszkał bliżej naszych gór, to odstawiłbym starty w maratonach na bok, i bawił się jazdą na fullu, na co strasznie się ostatnio nakręciłem. No ale gór nie przesunę, a zakup Stampiego skutecznie odłożył wszelkie inne zakupy (pokroju fajnego enduro) o kilka lat
Użytkownik TomaszB edytował ten post 31 styczeń 2012 - 20:58
Napisano 01 luty 2012 - 16:25
Użytkownik TomaszB dnia 31 styczeń 2012 - 20:56 napisał
Tylko, że gdybym mieszkał bliżej naszych gór, to odstawiłbym starty w maratonach na bok, i bawił się jazdą na fullu, na co strasznie się ostatnio nakręciłem. No ale gór nie przesunę, a zakup Stampiego skutecznie odłożył wszelkie inne zakupy (pokroju fajnego enduro) o kilka lat
ja stumpa odpuszczam na korzyść crave pro (bardzo mi się podoba szczególnie srebrno-czarny). lecz lubię zjeżdżać z górek więc chyba będzie jednak full.
ps: czy jest rower innej firmy , który miałby także ładną i mocną ramę co camber (równie dobry lub lepszy) w przedziale cenowym do 7200 pln? mile widziana dożywotnia gwarancja na ramę.
Napisano 01 luty 2012 - 16:57
W twoim budżecie znajdziesz też trochę innych fajnych i ładnych ram, ale najpierw musisz sam zdecydować które ci się podobają, a następnie będzie można doradzić ci, co do ich jakości i przydatności w terenie.
Użytkownik TomaszB edytował ten post 01 luty 2012 - 16:58
Napisano 04 luty 2012 - 00:09
Napisano 09 luty 2012 - 21:26
Pojechałem do sklepu i kupiłem tego Cambera 29 i myślę że dobrze zrobiłem. Wiem że rowerów w tej cenie jest dużo i mozna by przebierać , ale mnie to już zmęczyło i po przemyśleniach pojechałem dziś i kupiłem.
Mam nadzieję że będzie się dobrze spisywał i sprawi dużo przyjemności. Dopłaciłem 100 zł do kobry deore na zewnętrznym łożyskowaniu i narazie mi starczy.
Pozdrawiam i dziękuję tym co włączyli się do wątku . Testy dopiero będą na wiosnę , no chyba że pogoda się poprawi bo po wydaniu kasy na rower starczyło mi już tylko na pompkę do amorów i kaska Lazara a ciuszków nie ma:D
A oto on (barwy na Euro).
Załączone pliki