Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opony] Rubena Scylla - czeski samorodek czy zwykły tombak?

• Nie możesz odpowiedzieć
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 233
  • 2980 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 20:08

Cześć!

Dziś dotarła do mnie zamówiona oponka - Rubena Scylla Top Design 2.1, w wersji dętkowej.

Opona jest zrobiona z mieszanki CRX Light.

Waga deklarowana przez producenta to 450g. Waga pocztowa pokazała 455, co jest zupełnie akceptowalnym odstępstwem.

Opona sprawia wrażenie bardzo dobrze wykonanej, w przeciwieństwie np. do maxxisa.

Po zatalkowaniu wewnętrznej powierzchni opony oraz dętki (Maxxis Ultralight 112g) założyłem oponę na obręcz DT 4.2d. Opona weszła na obręcz pasownie, bez nadmiernego luzu ani oporu. Napompowałem koło do 3bar. Opona ładnie ułożyła się na rantach - po zamontowaniu koła nie zaobserwowałem żadnego bicia.

Niestety trochę zawiodłem się na rozmiarówce rubeny - opona w najszerszym miejscu ma jedynie 50mm, co daje w przybliżeniu 1,97". W porównaniu z Saguaro 2.0 wygląda nietęgo.

Kilka zdjęć:
Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika

Niebawem pierwsze testy, niestety na mrozie.

Rowery

• admin

#2 Salvin

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 269 postów
Garaż Rower

Napisano 26 styczeń 2012 - 20:47

Ja mam aktualnie model Charybdis w wersji bezdętkowej i to moja ostatnia opona rubeny. Zaczęła parcieć po pół roku, boki się prują, bieżnik już prawie nie ma.
Jednym słowem: odradzam.

#3 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2980 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 21:30

Zmartwiłeś mnie tą wiadomością. Mam nadzieję, że moja prędzej zużyje się niż zacznie pękać.

Nawiasem mówiąc Maxxis Crossmark w wersji eXCeption cała popękała mi po 6 miesiącach. Wyglądała jak 10 letnia opona.

#4 durnykot

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 138
  • 2297 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 27 styczeń 2012 - 08:38

Użytkowałem Charybdisa w zeszłym roku ( dłuzej niż pół roku) - bardzo fajna opona, świetna trakcja, zero problemów z założeniem i uszczelnieniem , dosyc przewidywalna w praktycznie każdych warunkach. Wadą jest zbyt mała ,jak dla mnie, objętość. Zero pęknięć czy też innych tego typu dodatków.
Jakieś tam wrażenia opisałem tu
http://www.forumrowe...092#entry953092
Oponki mam do dziś ( wisza na haku) - nie parcieją.
Gdyby były w rozmiarze 2.2 ......

#5 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2980 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 18:01

dziś przejechałem na oponce 20km po wrocławiu - 99% asfaltów, chodników , 1% trawy i żwiru, więc niewiele jestem w stanie powiedzieć.

Opona jest dość głośna i ma większe opory toczenia od Geax AKA. Można było się tego spodziewać.
Na asfalcie trudno utrzymać 30km/h

Rowery

• admin

#6 klon

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 14
  • 380 postów
Garaż Rower

Napisano 28 styczeń 2012 - 10:11

Andrew, porównujesz hałas do geaxów w takich samych warunkach? Chodzi mi szczególnie o temperaturę, ostatnio - przynajmniej na Warmii - zrobiło się dużo zimniej niż przed kilkoma dniami, mróz mógł spowodować większą sztywność opon i tym samym większy hałas.

Użytkownik klon edytował ten post 28 styczeń 2012 - 10:20

#7 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2980 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 14:16

temperatura spadła o 3*. Nie wiem, czy może mieć to aż tak wielkie znaczenie..

#8 klon

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 14
  • 380 postów
Garaż Rower

Napisano 29 styczeń 2012 - 10:48

no tak, 3 stopnie wielkiej różnicy raczej nie robią

#9 CMIK

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 24
  • 242 postów

Napisano 22 luty 2012 - 12:45

Jakieś nowe wieści o sprawowaniu się opony?

#10 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2980 postów

Napisano 22 luty 2012 - 18:54

przejechałem kilkanaście km, także po śniegu.

- opona zaskakująco dobrze trzyma na śniegu
- dobrze trzyma na mokrym
- w błocie bardzo szybko zakleja się i ślizga

#11 rzezniol

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 475 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 23 luty 2012 - 10:38

Przyczepność na śniegu potwierdzam ... zaskakująca.

TapaTtalk'nięte z Andka

#12 Zazi

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 102 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 25 luty 2012 - 21:09

Andrew napisał, że "w błocie bardzo szybko zakleja się i ślizga". Czy równie szybko oczyszcza się z tego blota?. I jeszcze jedno. Czy ta opona nadaję się do uniwersalnego stosowania?(asfalt+ co pogda przyniesie).

#13 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2980 postów

Napisano 26 luty 2012 - 20:11

Oponka oczyszcza się szybko. Kupiłem ją właśnie z myślą o jeździe w każdym terenie.

#14 Breezer

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 1 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 16 marzec 2012 - 09:09

W ubiegłym roku jeździłem na tym modelu opony. Jeśli chodzi o przyczepność to jest idealna, sprawdziła się w każdym terenie. Na Skandii w Gdańsku pracowała wspaniale. Głównie to zasługa dobrze rozplanowanego bieżnika i miękkiej mieszanki gumy, która po 6 miesiącach wytarła się całkowicie na środku opony. O pruciu się na bokach to prawda, musiałem obrywać wiszące nitki, w sumie 3-4 w całym sezonie.

Jeśli nie będziemy używali jej na asfalcie posłuży nam z 2-3 sezony. Pytanie, komu będzie chciało się zmieniać opony przed każdym wypadem w inny teren? :)

#15 rzezniol

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 475 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 31 marzec 2012 - 23:07

Czasem podziele się swoimi spostrzezeniami o tej oponce ... wraz ze wzrostem przebiegu będzie wiecej info ...

Ścieralność tej oponki niestety jest szybka ...
Awaryjnie smigałem 1,5 tygodnia na moim "lepszym" rowerku do pracy bo zimowka czekała na części po awarii piasty...
150 km asfaltem wyraznie odcisneło swoje pietno na oponie napędowej ... widze zuzycie ... zaskoczyło mnie że aż tak bardzo sie zdarła ...
Geax Mezcal (zwijany) przy tej Rubenie jest na asfalcie niezniszczalny :)
Geax na napedzie asfaltem przesmigał jakies 3,5 tys km teraz przeskoczył na przednie koło zgineło jakies 40% gumy ... Rubena ?? Przy takim przebiegu to chyba 3 całowicie zdarte.

Ale miękka mieszanka rekompensuje trakcja w terenie :) jest świetnie jak na razie nie mam zastrzezeń... kamienie, trawa, szutrowa nawierzchnia nawet w piasku jest ok ... zdecydowanie lepiej jak na Mezcalach.

Jedyne z czym sobie nie radzi to kleiste błoto ... zaklaja się i zbiera sporo tego błota z ziemi ...oczyszczanie ... moim zdanie trwa troszke za długo

Pozdro