Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[rower] do 7000zł

61 odpowiedzi w tym temacie

#1 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 100 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 04 grudzień 2011 - 23:40

Witam, tak jak w temacie przymierzam się do zakupu mojego pierwszego 29era. Budżet to nieprzekraczalne 7000zł. I tu pojawiają się pytania, co wybrać? W tej chwili na oku mam Speca Stumpjumper Comp http://www.specializ...me=G%C3%B3rskie , oraz Scotta Scale Elite http://scott.pl/prod...70&id_prod=3025 . Specyfikacje takie jak w linkach. Oczywiście każdy sprzedawca zachwala swój sprzęt, jednak wolałbym poznać wasze opinie na temat tych rowerów. Czy może również rozważacie zakup któregoś z nich? Albo macie lepsze propozycje w tej lub niższej cenie? Interesuje mnie również waga Stumpjumpera, bo nigdzie nie mogę dostać tej informacji, a w sieci udało mi się znaleźć tylko wagę modelu z 2011 roku.
Liczę na Waszą pomoc w wyborze pierwszego 29era :icon_wink:

Rowery

• admin

#2 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 05 grudzień 2011 - 07:27

jezeli zalezy ci na bardzo dobrej ramie, to wez stumpjumpera - rama schudla o 100-150g wzgledem 2011, reszte mozesz sam oszacowac porownujac osprzet, lozyska bb30 i mocowanie PM urwalo dodatkowe 100g

oczywiscie zawsze mozna wybrac droge kombinacyjna typu kupic mbike renegade i po jazdach testowych albo wymienic rame na specializeda, albo zaaplikowac wypasione kola 1,6-1,7kg

Użytkownik nabial edytował ten post 05 grudzień 2011 - 07:29

#3 spootnick

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 541 postów
  • Imię:Michał

Napisano 05 grudzień 2011 - 12:21

http://www.mountainb...st.576169.2.htm tu jest porównanie Scott i Specialized.

#4 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:49

Nabial: Mbike jest fajną ofertą, tylko może być jeden podstawowy problem. Zgodnie ze stroną producenta będą tylko dwa rozmiary 17 i 19". Dzisiaj miałem okazję przejechać się Specem Carve na ramie o rozmiarze 19" i okazała się za mała (mam 192cm wzrostu). Doszliśmy do wniosku ze sprzedawcą, że konieczna będzie 21". Więc Mbike raczej odpada, chociaż osprzętowo wypada naprawdę dobrze.
Spootnick: dzięki za porównanie :icon_wink:

#5 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 22:11

jesli jezdzisz spokojnie i typowo rekreacyjnie to byc moze 21", ale mimo wszystko akurat carve 19" z mostkiem 110mm i kiera ok 640-660mm powinien byc ok :P pisze to na podstawie mojej osoby - 188 wzrostu i od biedy bylbym wstanie odpowiednio skonfigowac carve 17,5" pod siebie :)

Użytkownik nabial edytował ten post 05 grudzień 2011 - 22:12

Rowery

• admin

#6 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 22:33

No właśnie jeżdżę typowo nie rekreacyjnie, i na pewno nie spokojnie :002: Potrzebuję roweru przede wszystkim na maratony, w tym roku będzie to głównie Mazovia, no i czasami na jakieś ciekawe single w mojej okolicy. Co do tego Carve'a to problemem była sztyca która była wysunięta do określonej granicy i niestety dalej brakowało mi kilku centymetrów do odpowiedniego wyprostu nóg. I tu właśnie padł pomysł z 21", chyba że są jakieś sposoby na dopasowanie pode mnie 19". Tylko czy dłuższa sztyca coś pomoże?

#7 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 22:56

rodzice wmowili mi, ze jestem normalny i przy swoim wzroscie sztyce mam wysunieta 26cm, w sztycy 180g 400mm do ogranicznika sa 4cm (np thomson bedzie mial mniejszy wymagany insert), wiec ciezko mi zrozumiec, jak moglo byc za malo sztycy 400mm :) nie ma tez powodu, aby ci nie wierzyc, ale jesli tak bylo faktycznie, to nie mozesz brac speca, bo bedzie za dlugi - przy krotkim tulowiu trzeba szukac krotszej ramy, np orbea bedzie akuratnia

Użytkownik nabial edytował ten post 05 grudzień 2011 - 22:58

#8 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 23:09

Będę się musiał jeszcze raz przelecieć do sklepu w takim razie i sprawdzić dokładnie jak jest z tą sztycą, układem nóg i zapasem bezpieczeństwa na sztycy. Wysunięcia sztycy boję się też z powodu mojej wagi (85kg), w poprzednim rowerze (Centurion Backfire Fun 400) miałem problem ze spawem w okolicy zacisku, po prostu pękł i nie do końca wiem czy to przypadkiem po części nie było spowodowane moją wagą i stosunkowo dużym wysunięciem. Do ogranicznika brakowało jeszcze kilku cm, ale fakt faktem rama pękła. A w Specach dodatkowo mamy teraz "cieńsze" sztyce. No i takie moje subiektywne zdanie, jak wsiadłem na Carve'a to wydał mi się za mały, Centuriona miałem w rozmiarze 56cm, ale być może wydawał się za mały bo niestety mam już 2 miesięczny rozbrat z rowerem.
I jeszcze sprawa, udając się do sklepu i przymierzając ponownie Carve'a powinienem na coś szczególnego zwrócić uwagę? Takie głupie pytanie, ale będzie to mój pierwszy 29er i w dodatku ramę chcę kupić na kilka sezonów, stąd chciałbym wybrać jak najlepiej dopasowaną pode mnie.

Użytkownik TomaszB edytował ten post 05 grudzień 2011 - 23:12

#9 Tomek21001

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 98 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 23:48

Canyon | MTB | Grand Canyon AL 29 9.9

albo jeden numer niżej i powymieniać w napędzie.

#10 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 09:00

no taka xl by juz przeszla

#11 darok

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 33 postów
  • Imię:Darek
Garaż Rower

Napisano 06 grudzień 2011 - 18:12

Jeśli chcesz kupić speca to się spiesz dziś dilerzy dostali info o 10% wzroście cen na rowery specialized mój zamówiony carve comp podrożeje o 430zł czyli 4730 taką cenę zapłacę w lutym, poważnie zastanawiam się nad ramą accent peak 29.plus części ,nabiał czy to dobry pomysł co by złożył za tą cenę

#12 rmn1

Maniak

• Użytkownik
  • 444 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 18:29

Może to pomoże w wyborze rozmiaru. Ja mam około 192cm, napewno więcej niż 190cm. Mam ramę GF G2 19" i wydaje mi się, że jest oki. Może sztyca trochę mocno wysunięta. Ma 400mm i wystaje jej 24cm od prętów siodełka (ale chyba wysunę jeszcze parę milimetrów). Mi jest na rowerze wygodnie. Aha, mam mostek 120mm i płaską kierownice.
Zamienię przód mostka WCS 4 AXIS srebrny na czarny.
Zamienię tarcze 2x160mm Magura Marta na ciekawe 180mm (niekoniecznie Magury)
GF Mamba

#13 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 18:51

Canyon wydaje się ciekawą propozycją, tylko cenowo trochę wychodzi za drogo. A w modelu niższym występuje amor DT, którego nabial w którymś z tematów odradzał. No i to drożejące euro :verymad: Z tą ramą 19" to przejdę się jeszcze raz na jazdę próbną, i dokładnie się przymierzę do roweru, sprawdzę sztycę, mostek i swoją pozycję. Dzięki Maniak za pomoc i uwagi :icon_wink:
darok, z tym wzrostem cen to orientujesz się czy jest to wykonalne od dzisiaj, czy może ta podwyżka wchodzi z jakimś opóźnieniem w czasie? Bo jeżeli ceny podnieśli to niestety spec raczej wypadnie z kręgów mojego zainteresowania. No i wtedy poważnie zacieśnią się kręgi poszukiwań wymarzonego 29er'a.

#14 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 19:06

co tu duzo mowic o peaku...jest tanszy od godnej rownania konkurencji o minimum 1000zl, wiec chyba warto skladac na nim rower, o ile ma sie troche rowerowej swiadomosci i checi, ale nie zasmiecajmy tematu

#15 Tomek21001

Amator

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 06 grudzień 2011 - 19:53

Co do Speca,prawda,zamówiłem rowerek żonie,dzisiaj uprzejmy Pan zadzwonił,że to co jeszcze nie wysłane z Czech +10%.......
Dostałem do wyboru : akceptacja albo wycofanie zamówienia......

#16 darok

Świeżak

• Użytkownik
  • 33 postów
Garaż Rower

Napisano 06 grudzień 2011 - 20:40

Ponoć Merida, shimano też się podnosi, takiego maila dostałem od dystrybutora,Zmiana cen na wszystkie modele Specialized jest spowodowana sytuacją walutową.Ceny na naszych stronach są w trakcie zmiany, również nasi dealerzy najbliższe dostawy otrzymają już w nowych cenach.

#17 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 19:56

Tak więc po kolejnej wizycie w sklepach dowiedziałem się, że Stumpjumper z pierwszego posta kosztuje już 7500zł a nie 6800zł. Podniesienie cen to fakt, i tak jak wspomnieli koledzy zrobią to chyba wszystkie marki. W sklepie sprzedającym Scotty powiedziano mi, że ceny mogą w każdej chwili skoczyć do góry i jest to tylko kwestia czasu.
A wracając do tematu, Stumpjumper z racji ceny wypada z kręgów mojego zainteresowania. Przysiadłem się również ponownie do Carve'a i jednak chyba jestem niestandardowo zbudowany bo cały czas mam odczucie jakby był trochę za mały. Sztyca była wysunięta do ogranicznika, a cały czas nie mogłem uzyskać odpowiedniego dla mnie ugięcia nogi. Porównując geometrię Carve'a i Stumpjumpera to długość górnej rury różni się 10mm, Stumpjumper jest krótszy w tych samych rozmiarach, więc nawet jeśli dozbierałbym te brakujące nasze Polskie Złote, to chyba mimo wszystko brałbym 21", chyba że postępuję nie logicznie, więc jak coś to zwróćcie mi uwagę :icon_wink: Odnosząc długość górnej rury do mojego poprzedniego roweru na 26" wydłużyłaby się o 20mm. Myślę że z 10mm przydałoby się napewno po małych problemach z sylwetką, a ewentualne kolejne 10mm dałoby się chyba zgubić montując krótszy mostek, jeżeli się mylę to powiedzcie :icon_wink:
I jeszcze pytanko o rowery Orbea, nie miałem z nimi bezpośredniego kontaktu, więc prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań. Ile wynosi gwarancja na ramę? Czy są godne polecenia, przede wszystkim? I czy może się ktoś orientuje, Orbea Alma z serii H, jest budowana na tej samej ramie i poszczególne modele różnią się tylko osprzętem czy również materiałem ramy? W moim przedziale cenowym występuje: http://www.orbea.com...rmacion_tecnica , osprzętowo wypada gorzej niż np Spec, ale jest 1000zł tańsza więc coś dałoby się zmienić. No i kwestia rozmiaru ramy, największa jest eLka, z górną rurą 620mm, tak jak w moim poprzednim rowerze, i nie wiem czy przypadkiem nie będę miał problemu z pozycją :confused:
Rozpisałem się, przepraszam i liczę na chociaż najmniejszy odzew i pomoc :icon_redface:

#18 darok

Świeżak

• Użytkownik
  • 33 postów
Garaż Rower

Napisano 07 grudzień 2011 - 20:59

Orbea daje dożywotnią gwarancje i nie tak jak spec tylko na pierwszego właściciela,

#19 Tomek21001

Amator

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 21:00

U Orbei serie np h czy s to te same ramy.
W twoim budżecie to raczej 29H30 niż 29H50
Odnośnie Orbei pytaj usera frezer4321 na forum,zobaczysz ile mozna taniej,sprawdzone
Gwarancja - producent obiecuje Lifetime,jak się z tego wywiązuje-nie wiem.

Wielkość ramy :
Mam podobny wzrost (190) i pewnie podobną nogę(90-91)
W Specu29 L podsiodłówka 470mm sztyca wysunięta na 3/4 pozostaje kilka centymetrów do "okienka" z minimum.
W Orbei AlmaS30 26 L podsiodłówka 480mm sztyca wysunięta podobnie,zapas więcej niż 105mm opisane na ramie.
Zmierzyłem przed chwilą,to nie są wartości z katalogu.
Subiektywnie,nie patrząc na miarkę,rama Speca wydaje się dłuższa,tu kłania się geometria.

W twojej Almie29 L podsidłówka w/g katalogu 520 mm,moim zdaniem to celujesz "turystycznie"
Powinieneś się na styk zmiescić w mniejszej, L-ka bedzie naprawdę komfortowa,a rower może okazac sie "przydługi"

Odnosnie Speca,może poskładać ? :

Specialized Stumpjumper HT 29"

#20 xtrak

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Imię:Czesław

Napisano 07 grudzień 2011 - 21:37

Wyświetl postUżytkownik TomaszB dnia 04 grudzień 2011 - 23:40 napisał

Witam, tak jak w temacie przymierzam się do zakupu mojego pierwszego 29era. Budżet to nieprzekraczalne 7000zł. I tu pojawiają się pytania, co wybrać? W tej chwili na oku mam Speca Stumpjumper Comp http://www.specializ...me=G%C3%B3rskie , oraz Scotta Scale Elite http://scott.pl/prod...70&id_prod=3025 . Specyfikacje takie jak w linkach. Oczywiście każdy sprzedawca zachwala swój sprzęt, jednak wolałbym poznać wasze opinie na temat tych rowerów. Czy może również rozważacie zakup któregoś z nich? Albo macie lepsze propozycje w tej lub niższej cenie? Interesuje mnie również waga Stumpjumpera, bo nigdzie nie mogę dostać tej informacji, a w sieci udało mi się znaleźć tylko wagę modelu z 2011 roku.
Liczę na Waszą pomoc w wyborze pierwszego 29era :icon_wink:

Ja na Twoim miejscu mocno rozważyłbym szukając 29er-a kolekcję Cuba. Marka najbardziej handlowa w Polsce, a współczynnik jakości do ceny produktu tak mi się wydaje jeden z wyższych.W segmencie do 7 tysięcy interesujący jest poniższy model ,

Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY 29" modele 2012 Âť CUBE Âť REACTION 29 GTC PRO

Rower ma carbonową ramę , amor RS Rebę , hamulce żylety formula Rx i niezly osprzet w tej cenie, no i dodatki Syntace.
Kupując ten rower mamy solidną podstawę i amor .Po uzbieraniu dodatkowej kasy możemy zmienić seryjne koła na lżejsze co wiadomo warto uczynić jak podchodzimy do tematu ścigania

Sorki za linka coś się z nim porobiło ;) chodziło mi o rower Cube Reaction GTC Pro 29"