Skocz do zawartości

[spodenki] na szelkach - czym się różnią?

don

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli z warunków jazdy wykluczona jest prawdziwa zima (dla niektórych jazda kończy się jesienią i zaczyna wczesną wiosną) to może warto pomyśleć o zestawie krótkie spodenki i nogawki w wersji ocieplanej. Zestaw jest uniwersalniejszy, ja nogawki jako część ubioru rowerowego bardzo lubię.

Obecnie użytkuję długie spodnie ale to dlatego że temperatury w miejscu, gdzie mieszkam, są niższe niż tam gdzie mieszkałem poprzednio. Zestaw spodenki krótkie/nogawki preferuję ze względu na - w moim mniemaniu - większa swobodę ruchów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Szczerze mogę polecic MIMO HILO bardzo fajne spodenki, kupione w mikesport. Szelki z siateczki, która daje dodatkowe chłodzenie w gorące dni. Niestety nie mam porównania z innymi firmami bo to moje pierwsze spodenki rowerowe.

Napisano

Konkretów raczej nie wskażę, po prostu nie za bardzo pamiętam, a nogawki mam bez logo producenta.

Używam dwóch wersji, cienkich i grubszych, ocieplanych.

Wybierając nogawki zapytaj sprzedawcę o rozmiar "nierozciągniętych", zmierz swoją nogę i będziesz miał odpowiedź czy produkt jest odpowiedniej długości. Miałem nogawki adidasa, były bardzo krótkie. Oczywiście naciągać można ale to nie jest komfortowe rozwiązanie.

Nogawki powinny sięgać od kostki, tak by kryły ściągacz skarpetki rowerowej, która jest stosunkowo krótka, aż do prawie pachwiny - wg mnie jeśli u góry jest za krótko to będą ci schodzić.

Ważne!!! Większość nogawek raczej nie oferuje opcji ochrony przeciwwietrznej, tylko funkcję ocieplającą, musisz o tym pamiętać, bo może masz wrażliwe kolana.

Materiały wiatroszczelne, np jak windstopper, kiepsko sprawdzą się w roli nogawkowego, bo są stosunkowo mało naciągliwe. Jeśli potrzebujesz lepszej ochrony kolan musisz kupić pełne spodnie z izolacją przodu.

Napisano

Zakupiłem Rogelli Basic De Luxe, już w nich jeździłem. Wrażenia bardzo pozytywne, wygodna wkładka, jak zrobię jakąś traskę ~100 km to napiszę coś więcej bo na razie za krótko były używane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...