Skocz do zawartości

[Koło] Strasznie ciężkie

gbk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio zważyłem moje tylne koło i waży 2,75kg, moim zdaniem to strasznie dużo, Novatec D0-42 SB z szybko zamykaczem waży 553g,

obręcz Alexrims Dm24 cnc 660g

opona Maxxiss Crossmark drut 670g (troche zjechana więc może troszke mniej),

szprychy dt champion i nyple dartmoor ważą chyba mało.

To wszystko razem daje 1863g ze szprychami i nyplami zaokrąglam do 2kg. Mam jeszcze:

Kaseta jakaś shimano

dętka bontager

tarcza formula 160mm

Czy to jest normalna waga koła ? Moim zdaniem nie, skoro rower waży 12kg, a samo koło prawie 3kg, da się coś z tym zrobić ?

Napisano

Jeżdżę lekkie dh i fr, lecz możliwe , że będę przerzucał się na street. Oponkę zmieniam na Shwable Table top Teraz sprawdziłem, że moja kaseta waży 358g. Czyli wychodzi na to że dętka waży 0.5kg ?

Napisano

Szprychy z nyplami 250g, tarcza ze 100g, dętka od 150g w góre (taka do dh może wazyć tyle co lekka opona). Do tego dodaj śruby do tarczy i opaske. Jeszcze wyjdzie że waga Ci zaniża :D

• Mod Team
Napisano

Witam, ostatnio zważyłem moje tylne koło i waży 2,75kg, moim zdaniem to strasznie dużo, Novatec D0-42 SB z szybko zamykaczem waży 553g,

obręcz Alexrims Dm24 cnc 660g

opona Maxxiss Crossmark drut 670g (troche zjechana więc może troszke mniej),

szprychy dt champion i nyple dartmoor ważą chyba mało.

To wszystko razem daje 1863g ze szprychami i nyplami zaokrąglam do 2kg. Mam jeszcze:

Kaseta jakaś shimano

dętka bontager

tarcza formula 160mm

Czy to jest normalna waga koła ? Moim zdaniem nie, skoro rower waży 12kg, a samo koło prawie 3kg, da się coś z tym zrobić ?

No panie majster dodałem wsjo i mi wyszło jakieś 2771 nie licząc srubek do tarczy :D

Piasta - 553

obrecz - 660

opona - 670

szrpychy - jakieś 250

tarcza ok 100

detka jakieś pewnie ze 180

kaseta - 358

teraz sam sobie dodaj :P bo faktycznie ci waga zaniża :laugh:

• Mod Team
Napisano

[...]więc waga tylniego koła nie gra głównej roli

Nie pisz takich bzdur :wallbash:

Podliczyłem tak jak Puklus, no i cóż wszystko wydaje się być ok :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...