Skocz do zawartości

[zestaw] kaseta shimano xt i łańcuch shimano xtr- ma prawo nie dzialac?

19MICHELIN93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

z góry przepraszam jeżeli źle temat ująłem ale nie wiedziałem jak połaczyć;) a wracając do tematu, kupilem taki oto zestaw łańcuch xtr i kasete xt, pełen entuzjazmu chciałem montować, ale obiło mi sie o uszy że nie ma sensu takego mixa robic bo moze mi sie szybko rozsypac i że lepiej montować to i to xt albo xtr. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym problemem??

• Mod Team
Napisano

Oczywiście bedzie działać tak jak powinno ;) Tylko tak na przysżłosć, łąńcuch XTR mozna zastapić czymś lepszy w tym przedziale cenowym bo XTR jakoś specjalnie sie od XT czy niższych nie wyróżnia poza powłokami uzytymi i oznaczeniami.

Napisano

Powtórzę za przedmówcami - nie ma powodu, by to nie działało.

Co więcej - wiele osób używa właśnie takiego zestawu: kaseta XT (różnica w cenie w stosunku do XTR jest naprawdę duża) i łańcuch XTR (w myśl prawidłowości, by używać łańcucha z klasy o jeden schodek wyższej niż kaseta). O ile stopień zużycia wszystkich elementów jest podobny (nie piszesz, czy zakupione części są nowe, czy używane, nie wspomniałeś też niczego o zębatkach korby), całość powinna działać bez zarzutu...

Napisano

Dzięki wielkie:) Co do zużycia części są nowe, korba również (shimano slx). Tylko teraz pomyślałem sobie jak będzie działało to z przerzutką SRAM X9? Nie będzie jakiś komplikacji??

Napisano

Też będzie działało :) Co prawda częściej spotyka się połączenia typu "przerzutka Shimano, łańcuch+kaseta SRAM", niemniej jednak to wszystko ma działać i tyle...

Napisano

k2cl, ja znowu częściej zauważam kombinację: kaseta, łańcuch -shimano, a przerzutka srama :icon_wink:

W swoim rowerze, posiadam mix: kaseta, korba i przednia przerzutka -shimano, tylna zmieniarka -sram i łańcuch C9.

Wszystko hula aż miło :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

A nawet nie uwzględniając powyzszych argumentów i tak bedzie działało bardziej lub mniej precyzyjnie w zależności od wielkości odspępstwa od normy :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...