Skocz do zawartości

[Opona] Maxxis Xenith czy Kenda Kwest

dragonek323

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Stoje przed wyborem opon do mojego roweru. Mam na oku Kende Kwest LInk oraz Maxxis Xeinth Link. Lepiej dopłacić do Maxxisa czy wybrać Kende? Zależy mi na jaknajmnijszych oporach toczenia oraz na wytrzymalosci. Prosze o ew. inne propozycje do kwoty 55zł max na sztuke. Dziekuje z góry za odpowiedzi.

Napisano

Bierz Maxxisa, te kendy to jest jakaś porażka, miałem takie tylko 28 cali od nowości z rowerem i łapałem ciągle kapcie tak samo kumpel, który kupił takie 26 calowe. Potem mała dziurka zaczęła się powiększać i pruł się oplot.

Napisano

Kup oponę Maxxis Detonator 1.25-link idealna na szosę do roweru MTB, sam jej używam od miesiąca i mogę jak na razie wypowiadać się o niej w samych superlatywach.

Napisano

Nie ma sensu kupować 1.5, na szosę tylko 1.25 prawie 230 gram lżejsza od 1.5, 1.25 można śmiało montować do obręczy o ETRO do 20 choć do 20'stki opona wchodzi ciężko.

Napisano

1. Jeśli będziesz jeździł tylko w suchych warunkach wybierz xenitha, jeśli w mieszanych to detonatora.

2. Szerokość opony dobierz zależnie od jakości dróg w miejscu gdzie będziesz na niej jeździł - jeśli asfalty są zniszczone wybierz oponę szerszą - przy okazji będzie też trochę wyższa co zapewni lepszą amortyzację i ochronę przed awariami.

3. Różnice w masie opony między 1,25 a 1,5 możesz pominąć - jeśli interesuje cię dlaczego to trzeba postudiować ciut wiedzę z fizyki. :) Realnie nie odczujesz żadnej różnicy między oboma.

4. Opona jest ok jeśli jest szersza niż obręcz.

Napisano

Nie wiem co Wy robicie z Kendami, że ciągle przebijacie. Ponad rok śmigałem na Kwestach 1,5 x 26" (asfalt, szuter, parę razy nawet jakiś lasek) i ani razu gumy nie złapałem.

Za tą cenę uważam, że nie ma lepszej opony. Jeżeli masz na tyle elastyczne fundusze to oczywiście warto kupić droższe opony.

Ale jeżeli szukasz taniej opony na asfalt to na Kendzie Kwest się nie zawiedziesz. Jedyny minus, jaki zauważyłem to słabsze trzymanie w deszczu. Ale ten problem podejrzewam mają wszystkie opony tego typu.

Pozdrawiam

Napisano
3. Różnice w masie opony między 1,25 a 1,5 możesz pominąć - jeśli interesuje cię dlaczego to trzeba postudiować ciut wiedzę z fizyki. :) Realnie nie odczujesz żadnej różnicy między oboma.
Rower będzie lepiej przyśpieszał, i da się do odczuć realnie. Opona 1.5 waży ok 500 gram 1.25 waży ok 270 gram, na komplecie jest to 0.5 kg więc sporo. Dlatego z mojej strony zdecydowanie polecam 1.25.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...