Skocz do zawartości

[Przednia Manetka] Shimano SLX - problem z przerzuceniem

Trekuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wczoraj pojechałem z kolegą poszaleć po błotnistej drodze czołgowej. Rower był cały zalepiony w błocie. Po przyjeździe nie miałem czasu go dokładnie wyczyścić, przelałem go strumieniem wody. Dzisiaj rano od razu po wstaniu zszedłem do piwnicy i wypucowałem rower. Idę się przejechać. Wszystko działa jak należy, oprócz przedniej (lewej) manetki. 1 i 2 tryb wskakuje bez problemów natomiast 3 tryb nie chce wskoczyć. Manetka jakby nie naciąga linki. Wchodzi 2 i luz przy próbie wbicia 3. Wiecie co się z tym dzieje? Wywrotki żadnej nie było, wczoraj działało dzisiaj już nie :confused:. Można to jakoś samemu naprawić/wyregulować, czy trzeba ją zawieść do serwisu? Jeszcze jest na gwarancji.

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz :icon_question:

Napisano

Ja dziś po wywrotce miałem problem z prawym SLX'em. Dostało się do niego dość dużo piachu i do póki się go nie pozbyłem to dość niechętnie zmieniał biegi.

Napisano

Mój lewy wcale nie zmienia. :/ Naciskam dużą dolną dźwignie, a ona w ogóle nie ciągnie. W środę zabiorę go do serwisu. Jeszcze mam gwarancję :P

• Mod Team
Napisano

Linka od przerzutki jest luźna? Weź ją w palce i wtedy wciśnij dźwignię manetki żeby sprawdzić czy manetka ciągnie linkę.

Gwarancja nie obejmuje regulacji przerzutek, jak zrobią to odpłatnie.

Napisano

Manetka nie ciągnie linki od biegu 2 do 3. z 1 na 2 i z powrotem wszystko działa. Linka jest cały czas naprężona :confused:

Napisano

Mniej więcej, przy próbie wbicia na 3 linka nadal jest naprężona, tylko manetka jakby jej nie łapie, nie ciągnie. Mam pytanie można na to forum wrzucić krótki filmik?

Pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy :icon_wink:

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...