Skocz do zawartości

[przerzutka przód] ocieranie łańcucha

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, mam problem byłem dzisiaj na przeglądzie roweru po miesięcznym zakupie. Jak przyjechałem do domu zauważyłem że łańcuch ociera o przerzutkę. Wszystko ok gdyby nie fakt, że łańcuch raz ociera a raz nie na tym samym biegu. Co jest nie tak krzywa korba czy koronki? Zauważyłem też że jak pedałuję to korba czy coś dziwnie się zachowuje, ponieważ czuje to na nogach coś takiego jak małe luzy nie wiem jak to opisać. Przerzutka SLX, a korba Truvativ Isoflow.

Napisano

Też mam problem z ocieraniem łańcucha o przerzutkę przednią czytałem już chyba wszystkie poradniki o regulacji przerzutki i dalej to samo pomoże ktoś ??

Napisano

Jesli masz korbe na kwadrat to nie unikniesz tego, przy mocniejszym nacisku korba sie ugina przez co lancuch ociera, chyba ze podczas lekkiego pedalowania ociera to proponuje regulowac srubkami lub jak masz stary naped, ktory nie daje sie wyregulowac to lekko odgiac blaszke(jednak to polecam w ostatecznosci i tylko jak masz zjechana ta przerzutke), jednak masz slx, wiec odpada. Rower dosyc nowy powinienes miec pierwszy serwis taniej/darmowo, wiec podjedz i niech podreguluja.

Napisano

Raczej mam mini isis. Może korba i przerzutka nie pasują do siebie. Nie naciskam mocno bo sprawdzałem to też w miejscu kręcąc do tyłu

Napisano

hehe, wszystkie tematy kiedyś powracają xD

Ta przerzutka nie współgra z tą korba, po prostu, nie można wyregulować tego idealnie i nic na to nie poradzisz

• Mod Team
Napisano

Jesli masz korbe na kwadrat to nie unikniesz tego, przy mocniejszym nacisku korba sie ugina przez co lancuch ociera, chyba ze podczas lekkiego pedalowania ociera to proponuje regulowac srubkami lub jak masz stary naped, ktory nie daje sie wyregulowac to lekko odgiac blaszke(jednak to polecam w ostatecznosci i tylko jak masz zjechana ta przerzutke), jednak masz slx, wiec odpada. Rower dosyc nowy powinienes miec pierwszy serwis taniej/darmowo, wiec podjedz i niech podreguluja.

COś mi sie wydaje obywatelu ze stereotypami sypiecie :D Ja nie dość ze ciągle posiadam system kwadratowyt, nie dosć ze stosuje najtansze suporty...mało tego mam przerzutke pod 9 rzedów a lancuch pod 8 i nic mi nie obcira. korba nie ma wahań prawie wcale no moze 1mm.

Jaki z tego morał? Trzeba sie pobawić w redulacje. Fakt ze oś kwadratowa jak długość suportu sięgała 135mm ze starych stalowych korbach to sie mogło giąć. suporty do 118 tego nie robią.

Napisano

Dobra ok wyregulowałem przerzutkę, ale nadal mam takie dziwne minimalne przeskakiwanie. Jest to możliwe z nasmarowania łańcucha, bo dzieje się tak od wyjazdu z serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...