panavio Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam. Od dawna wiedziałem, że w rowerach miejskich stosuje się przerzutki wewnętrzne, ale jak przeczytałem, że jedynym poważnym problemem jest masa, a 11-biegowego alfine'a można zastosować w rowerze mtb to wpadłem na pomysł zmiany napędu. Moje pytania to: Czy biegi w tym alfinie są odpowiednie do podjeżdżania? Wiem, że jest to zależne też od zębatek. Czy przy zastosowaniu ,,prowizorycznej przerzutki'' można zastosować 2/3-blatową korbę? Jaka jest wytrzymałość piasty? (Chodzi mi o ostre xc/enduro) Czy jest bardzo awaryjna i jak z serwisem? Czy w ogóle jest ona ogólnodostępna i w przystępnej cenie? Jeżeli nie to jaką inną przerzutkę tego typu znacie i polecilibyście do xc w cenie oczywiście jak najniższej dla tej grupy przerzutek? Mam nadzieję, że ktoś już się spotkał z tym wynalazkiem. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Z góry wielkie dzięki.
rzymo Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam. Od dawna wiedziałem, że w rowerach miejskich stosuje się przerzutki wewnętrzne, ale jak przeczytałem, że jedynym poważnym problemem jest masa Masa i uszczelnienie. Czy biegi w tym alfinie są odpowiednie do podjeżdżania? Zależy jak lekkiego przełożenia Ci potrzeba. Wiem, że jest to zależne też od zębatek. Czy przy zastosowaniu ,,prowizorycznej przerzutki'' można zastosować 2/3-blatową korbę? Można, ale po co? Jaka jest wytrzymałość piasty? (Chodzi mi o ostre xc/enduro) Czy jest bardzo awaryjna i jak z serwisem? Testów długodystansowych na razie brak. Z serwisem wielobiegówek to jest tak - albo się nauczysz robić coś sam, albo kupujesz nową piastę. Praktycznie żaden serwis takiej piasty nie tknie (w sumie nie wiem dlaczego, może się boją, że nie złożą z powrotem). Czy w ogóle jest ona ogólnodostępna i w przystępnej cenie? Jest dostępna, cena wyraźnie > 1000zł. Jeżeli nie to jaką inną przerzutkę tego typu znacie i polecilibyście do xc w cenie oczywiście jak najniższej dla tej grupy przerzutek? Znamy wiele, ale do "ostre XC/enduro" kompletnie się nie nadają...
iras76 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 tutaj masz praktycznie wszystkie odpowiedzi na swoje pytania: http://emtb.pl/forumo/thread-2796.html pozdr
panavio Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Napisano 31 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki za dogłębne rozpracowanie tematu. Mam rozumieć, że jednak zwykła przerzutka forever . Jeszcze raz dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.