Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano alfine 11

panavio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od dawna wiedziałem, że w rowerach miejskich stosuje się przerzutki wewnętrzne, ale jak przeczytałem, że jedynym poważnym problemem jest masa, a 11-biegowego alfine'a można zastosować w rowerze mtb to wpadłem na pomysł zmiany napędu.

Moje pytania to:

Czy biegi w tym alfinie są odpowiednie do podjeżdżania?

Wiem, że jest to zależne też od zębatek. Czy przy zastosowaniu ,,prowizorycznej przerzutki'' można zastosować 2/3-blatową korbę?

Jaka jest wytrzymałość piasty? (Chodzi mi o ostre xc/enduro)

Czy jest bardzo awaryjna i jak z serwisem?

Czy w ogóle jest ona ogólnodostępna i w przystępnej cenie?

Jeżeli nie to jaką inną przerzutkę tego typu znacie i polecilibyście do xc w cenie oczywiście jak najniższej dla tej grupy przerzutek?

Mam nadzieję, że ktoś już się spotkał z tym wynalazkiem. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Z góry wielkie dzięki.

Napisano

Witam. Od dawna wiedziałem, że w rowerach miejskich stosuje się przerzutki wewnętrzne, ale jak przeczytałem, że jedynym poważnym problemem jest masa

Masa i uszczelnienie.

Czy biegi w tym alfinie są odpowiednie do podjeżdżania?

Zależy jak lekkiego przełożenia Ci potrzeba.

Wiem, że jest to zależne też od zębatek. Czy przy zastosowaniu ,,prowizorycznej przerzutki'' można zastosować 2/3-blatową korbę?

Można, ale po co?

Jaka jest wytrzymałość piasty? (Chodzi mi o ostre xc/enduro)

Czy jest bardzo awaryjna i jak z serwisem?

Testów długodystansowych na razie brak. Z serwisem wielobiegówek to jest tak - albo się nauczysz robić coś sam, albo kupujesz nową piastę. Praktycznie żaden serwis takiej piasty nie tknie (w sumie nie wiem dlaczego, może się boją, że nie złożą z powrotem).

Czy w ogóle jest ona ogólnodostępna i w przystępnej cenie?

Jest dostępna, cena wyraźnie > 1000zł.

Jeżeli nie to jaką inną przerzutkę tego typu znacie i polecilibyście do xc w cenie oczywiście jak najniższej dla tej grupy przerzutek?

Znamy wiele, ale do "ostre XC/enduro" kompletnie się nie nadają...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...