Skocz do zawartości

[Hydrauliczne Hayes] powracające tarcie tarcz o klocki

marco1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam w swoim rowerze powracający problem z tarciem okładzin o tarcze hamulcowe. Nawet jak przemyję hamulce spirytusem, to choć początkowo hamulce pracują bez zarzutu, to problem powraca po przejechaniu 30-50 kilometrów. Najpierw tarcie jest niewielkie, potem stale narasta i pojawia się pisk. Jeśli dalej nie przemyję hamulców, to wręcz muszę jechać z lekko wciśniętą klamką aby z hamulca nie dobywał się pisk, który wręcz wyprowadza mnie z równowagi. W serwisie tarcze zostały poddane wygrzaniu w wysokiej temperaturze, ale to też nie pomogło. Okładziny są w bardzo dobrym stanie.

Czy ktoś wie na czym polega problem i coś da się z tym zrobić? Bo nie wydaje mi się aby tak to miało działać.

Dodam, że są to hamulce Hayes MAG z tarczami 8".

Napisano

prawdopodobnie masz krzywo zamontowany zacisk/ klocki lub tarcze.

przyjrzyj się czy tarcza jest prosta względem zacisku i klocków.

Napisano

Ja też uważam że jeśli to nie jest wina krzywej tarczy to masz źle ustawiony zacisk. Poluzuj śruby którymi przykręcony jest zacisk i naciśnij klamkę hamulca, później dokręć śruby i powinno być w porządku.

Napisano

Dzisiaj sprawdzałem. Tarcza w trakcie obrotu raczej nie wibruje. No chyba, że jest to ruch nie widoczny gołym okiem. Pomyślę, czy uda mi się samemu ustawić zaciski. Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Miękka oś to pewnie taka zwykła z szybkozamykaczem. Dobrze jest przed każdą jazdą odpiąć i zapiąć z powrotem szybkozamykacze w obu kołach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...