Skocz do zawartości

[Długość szprych]Pomoc w wyborze

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam planuje złożyć nowe tylne koło na następujących parametrach:

obręcz Mavic XM317 Disc -link

piasta Shimano Deore XT M775 -link

szprychy CN Spoke DB454-link

nyple długie

wszystko na 32 szprychach

W związku z tym że nie mam możliwości sprawdzenia na miejscu długości muszę zamówić w ciemnio, podejrzewam że wystarczą tam od strony kasety szprychy 256 mm, od strony tarczy 258mm, nie jestem jednak w 100% pewny dlatego chciałbym się was doradzić czy taka długość będzie pasować?. W grę wchodzą tylko długie nyple gdyż takie na swojej stronie Mavic zaleca do tej obręczy.

Napisano

Mavic na stronie zaleca nyple 12mm a to jest standardowa długość.

Składałem sobie koła na xm719d które mają taki sam wymiar ERD jak xm317d i szprychy 262mm były ok po obu stronach (z nyplami 12mm).

Napisano
Składałem sobie koła na xm719d które mają taki sam wymiar ERD jak xm317d i szprychy 262mm były ok po obu stronach (z nyplami 12mm).

A na jakiej pieście składasz te koła?. Bo w sumie długość dobiera się pod kołnierz piasty.

Napisano

FM-M975, wymiarowo identyczna jak 775. Może po stronie kasety byłyby dobre szprychy 260mm ale nie wiem (261mm na pewno ale cieżko dostać). U mnie 262mm po obu stronach nie sprawiły żadnych problemów. Dobierałem szprychy nie mając ani obręczy ani piast, przy wymiarze obręczy kierowałem się tym: www.sheldonbrown.com/rinard/spocalc.xls

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym się was jeszcze doradzić czy te 262 mm będą dobre dla zaplotu na 3 krzyże i ilości szprych 32mm. Średnica obręczy to 536 mm. Proszę o poradę pilne!.

Napisano

Wielkie dzięki Puklus nie znałem tej stronki, z wyliczeń wynika że rzeczywiście 262 mm będzie ok po obu stronach.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć ile wynosi średnica obręczy Mavic XM317 Disc na stronie Mavica piszą że 536 mm-link natomiast na stronie z kalkulatorem po wyborze obręczy Mavic XM317 Disc średnica wynosi 538 mm, jak to w końcu jest?.

Napisano

Mavic podaje nie ten wymiar co trzeba, tzn o ile się nie myle to najmniejszy wewnętrzy wymiar obręczy. Do obliczenia długości szprych potrzebna jest średnica na której opierają się nyple, dlatego w kalkulatorach jest większa średnica. Np. kalkulator DT podaje nawet nie 538 a 540mm.

Edit: Mavic podaje Spoke Suport Diameter, a kalkulatory zwykle używają Effective Rim Diameter, stąd róznica.

• Mod Team
Napisano

Wymiar podaje sie u uwzględnieniem gniazda na nyple czyli od wewnętrznej cześci obreczy, jeżlei obrecz ma oczka-kapsle to automatycznie wymiar zwieksza sie o 1-2 mm. Warto szukać u producentów na ich stronach parametru ERD, jak go nie ma można zmiezyć wnętrze obreczy i dodać tak 1-2mm lub jak sa kapsle nawet 3-4mm.

http://www.programosy.pl/program,spokeman.html tutaj jest spokeman, pamietjcie jak składacie koła zeby sprawdzić kilka razy na kilku kalkulatorach. Ja zauwazyłem taka prawidłowość, nie jest to regułą ale jednak jezeli piasta ma nie symetryczne kołnierze jest duże prawdopodobieństwo ze długośćszprych bedzie taka sama po obu stronach co znacząco ułatiwia zaplatanie koła, jeżeli robimy to samemu oczywiście.

Napisano

Rzeczywiście tak jak pisał kolega 262 mm pasują idealnie, co prawda kalkulator pokazywał 262 oraz 264 mm ale 262 po obu stronach siadły w sam raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...