Mustic Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam, Przeczytałem już sporo artykułów, testów i opinii ale zawsze są one indywidualne. Dlatego też proszę o konkretną pomoc w doborze nowego amortyzatora przy moich parametrach. Ważę 75kg, jeżdżę praktycznie tylko po lesie, więc dużo piachu, często błoto, masa podjazdów szybkie zjazdy, dużo nierówności. Płaski teren to praktycznie tylko dojazd z parkingu i później do parkingu. Rower Giant XTC 3, amortyzator ROCKSHOX Recon Silver TK, skok 100mm. Chciałbym wymienić na nowy, najlepiej z blokadą skoku bo na inteligentne tłumienie pompowania w tej cenie nie mam chyba co liczyć. Zastanawiam się nad zwiększeniem skoku do 120mm, co myślicie o zamianie na taki przy terenie w jakim jeżdżę? Znalazłem już jeden model http://allegro.pl/fo...60.html#gallery tyle, że minimalnie wykracza po za mój budżet, ale może warto. Jakie są wasze propozycje? Proszę o pomoc i wasze doświadczenia.
Mustic Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Napisano 29 Sierpnia 2011 Mam nadzieję, że ktoś pomoże... Zostały mi teraz 2 do wyboru Rock Shox Reba race disc 2010 Rock Shox Reba RLT 120mm Co myslicie o nich?
Jarek516 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Moderatorzy cię przeświecą, za cytowanie Reba 120mm może zmienić ci geo i ja bym został przy zwykłej 100mm. Dobry amortyzator, ale było by łatwiej jakbys napisał ile chcesz wydać
Megan23 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Broń Boże nie kupuj amortyzatora 120mm! Do tak sportowej maszyny jak twój Giant nie wypadałoby zakładać niczego innego niż 100mm. Ja proponuję wybrać pomiędzy Manitou R7, Rebą, Foxem i Sidem. Foxa można znaleźć w dobrej cenie, szukaj na allegro. Fox pracuje genialnie, mało buja ale serwis jest absurdalnie drogi. Rebe można ustawić na "pluszaka" lub na sportowo, powinna być najtańsza z tych wszystkich, na allegro po 1200 widziałem nówki. SID też jest świetnym wyborem ale jego charakter pracy predysponuje go do sportowej jazdy- nie każdemu może się to podobać. Manitou pracuje rewelacyjnie ale ma mniejszą średnicę goleni, co może przekładać się na mniejszą sztywność, choć jakoś strasznie dużo nie ważysz . Poczytaj na forum: jest mnóstwo tematów o resorach
Mod Team Pixon Napisano 30 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2011 Po pierwsze regulamin, po drugie cytowanie całych wypowiedzi znajdujących się bezpośrednio nad twoim postem Wpisz w wyszukiwarkę amortyzator do 1800zł i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
marsman Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 może jutro rozkręce Bombera na 130mm i zobaczę co się stanie
Killer206 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 W Twoim budżecie szukaj Sidów i Foxów RLC a nie się za Rebą oglądasz 120mm to się ze sportowej ramy zrobi krowa... Do tej ramy max 100mm i basta!
Mustic Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Napisano 31 Sierpnia 2011 No fakt muszę się troszkę podszkolić w poruszaniu po forum, ale dzięki za wyrozumiałość i pomoc. Na pewno wiem już, że nie ma co się pakować w 120mm skoku, myślałem, że taki skok pomógłby mi w bezpieczniejszych zjazdach. Ostatni wypad do lasu po intensywnych opadach deszczu skończył się połamanym obojczykiem, ale technika też miała znaczenie. Teraz mam małą przerwę i postanowiłem wymienić hamulce i amorek. Hamulce już wiem. Z amorków na chwilę obecną mam na miejscu do wyboru: 1. ROCK SHOX SID RACE 2010 - 1890zł 2. Manitou R7 MRD Carbon 2010 - 1749zł 3. Rock Shox Revelation RL Dual Air, oś 20mm, 100mm - 1685zł 4. Rock Shox Reba RL Dual Air, 100mm - 1661zł 5. Rock Shox Reba Race Disc 2010 Biała - 1399zł Lubię jeździć ostro i tylko las, góry jeszcze przede mną. Teraz największy problem mam z bujaniem na podjazdach i słabą sterownością na zjazdach. Chociaż i tak po założeniu Nobby Nic evo zmiana poszła o niebo na lepsze. Nie ukrywam, że cena mnie kusi na reba race bo jak już napisałem mam jeszcze do kupienia hamulce. Ale jeśli przy sportowym stylu jazdy faktycznie warto pójść w sida to pójdę. Muszę poszukać jeszcze co macie na myśli piszą o wielkich kosztach serwisu manitu, bo jeśli jest taki rewelacyjny to może warto. Dzięki za pomoc.
marsman Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 wjechałem i zjechałem sobie dzisiaj coś takiego na zdjęciu tego tak nie widać ale ścieżka jest dość mocno powymywana przez wode. pierwszy podjazd z widelcem na 90mm poszedł szybko i sprawnie. na zjeździe trzeba było przyhamować bo wjeżdżając w większe ( głębokie na ok 1/4 koła ) dziury jakaś siła ciągnęła w przód nad kierownicą drugi podjazd z amorem na 130mm. dało się podjechać ale odcinek najbardziej rozmyty z pewną trudnością i dopiero po przesunięciu się do przodu. koło chętnie podskakiwało na każdym kamieniu utrudniając jazde po obranym torze. na zjeździe szybko i stabilnie na tyle na ile pozwalało niewielkiej objętości ogumienie ( Rubena Charybdis ). rama XTC, mostek 100mm kilka stopni na "-", prosta kierownica 620mm z rogami. wideł Marzocchi XC600SL. bywa też First ale po Powerade w Krynicy ( na RSTku właśnie ) na kolejne edycje będę jeździł z bombelem. ustawionym na ok 110mm
Mustic Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Dzięki za pomoc. Decyzja zapadła, Rock Shox Reba Race PopLock Disc (skok: 100 mm. Opiszę wrażenia jak wrócę do jazdy. Hamulce wymieniam tylko z przodu, Shimano Deore XT BR-M785 F03C + Shimano Deore XT SM-RT86M Ice Tech 180mm. Na tył nie starczyło kasy. Ale teraz mam do sprzedania 3 miesięczny amorek Rock Shox Silver Recon TK z przebiegiem 400km. Zapraszam na priv jak jest ktoś zainteresowany.
Megan23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Reba jest dobrym wyborem, SID jestv dla nastawionych głównie na ściganie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.