pablitto1983 Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Napisano 30 Sierpnia 2011 Cartrige? Rozumiem że mówisz o łożyskach maszynowych? Jak ma 10Ł dołożyć za łożyska, to już lepiej kupić to http://www.ebay.co.uk/itm/280713413356?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 lepsze stery, i powinny być na maszynach, cena wyjdzie podobna (coś jak to) http://www.ebay.co.uk/itm/230664056575?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Poza tym, jeśli mówimy o maszynowych łożyskach, to przy moim użytkowaniu nie ma to sensu (tak wnioskuję z długiej lektury forum i batalii które lepsze No chyba że chodzi o coś innego Przy okazji - czytałem o tym, że można powkładać kulki luzem zamiast w wiankach, że niby wówczas lepiej - czy daje się tej samej wielkości kulki? Rozumiem że luz na końcu wielkości 1 kulki? Naprawde jest to dużo lepsze i wato się w to bawić?
PoleK Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 kulki same wkladasz na smar - smarujesz grubo miski, utykasz tak, zeby bylo najwiecej jak sie da, ale zeby nie bylo scisku. cartridge - nie maszynowe, tylko takie zamkniete w misce na stale jakby, tam sa wlasnie same kulki w srodku i nie bawisz siez ich ukladaniem itd. cos jak te: http://allegro.pl/stery-ahead-vp-a-76-1i-1-8-cartridge-a-satyna-11-i1772253589.html maszynowe dla Ciebie to bez sensu, jak sam stwierdziles.
Michal93 Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 Cartridge osobiście nie polecam mają już same w sobie luz (można tą miskę wewnętrzną przesuwać góra-dół-boki jak się podoba ) niecały 1mm.. co się już odbija na luzie amortyzatora jakby. Po 2 ta miska wewnętrzna jest nierozbieralna... w efekcie czego mam takie stery rok i skrzypią strzelają i Bóg wie co jeszcze i nie da się tego wyczyścić. Po 3 chciałem zaznaczyć, że dostałem te stery w gratisie do ramy i są to jakieś no-name chyba więc może to tylko ich przypadłość... Pozdrawiam
PoleK Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 do 1 - luz jest na "swobodnej" misce, bo musi byc... i nie ma go po zlozeniu sterow... nie wiem o czym mowisz. do 2 - jest rozbieralna, jak widac nie wpadles na to:P, pozatym zazwyczaj sa dobrze uszczelnione i nic sie nie dziele( mowie o VP, CC, itp. a nie jakims g* za 15zl, bez przesady!) do 3 - widac dostales najtansze chinskie wynalazki, i nie spisaly sie za dobrze Mialem VP a41AC (polintegry wiec nei podejda do ramki autora, ale chodzi o sam fakt) i wytrzymaly w dragstarze ze 3 lata, z czego z pol roku jezdzilem z Sigma z przodu (w podpisie) a obecnie mam w fulu takowe i chociaz duzo na nim nie jezdze, to i tak powinny sie juz dawno rozsypac z tego co piszesz... dla tego kazdemu Polece cartridge. Autor moze juz sobie poradzil w sumie?
pablitto1983 Napisano 6 Września 2011 Autor Napisano 6 Września 2011 Tak, wszystko już jasne, jeśli do mnie pisałeś Zakup nowych sterów jest nieodzowny - brakuje pewnego elementu, takiej przeciętej uszczelki, uszkodziłem inną... Już mniej więcej wiem co mam kupić, tylko kombinuje gdzie tu zmajstrować małą domową praskę żeby nowe miski nabić, coś takiego jak tu http://www.ebay.co.uk/itm/HEADSET-PRESS-INSERTION-TOOL-LOW-LOW-PRICE-/110733011421?pt=UK_Spots_Leisure_Cycling_Tools_RepairKits&hash=item19c833a9dd Pręt nada się od biedy i do wybicia starych misek.. Jak będę miał problemy z montażem sterów to się odezwę (w jakiej kolejności co idzie..), w ostateczności serwis.. szybko, drogo i bez frajdy
PoleK Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 mlotek + srubokret to wybicia Mlotek + Kawalek drewna + wiekszy kawalek drewna na podstawke. opisywalem gdzies niedawno.
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2011 Mod Team Napisano 7 Września 2011 Ja zawsze używam profesjonalnego - narzędzia rurka i młotek
Michal93 Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 No powiem Ci że chyba "wpadłem" na to jak rozebrać Na obwodzie miski większej (ta co wbija się ja w ramę) jest wcięcie, poprzez które prawdopodobnie można coś podłożyć, aby "wydłubać" miskę wewnętrzną (łożyskowaną, która dolega do rury sterowej) i złamałem tam 2 śrbokręty A miski nie ruszyło...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.