Skocz do zawartości

[Epicon] (Nie)rozbieralny tłumik & olej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś po jeździe zauważyłem, że na małych, często powtarzających się nierównościach coś mi puka nieprzyjemnie - sprawdziłem luz na piastach, sprawdziłem wszystko i w końcu rozebrałem amorek - 'flaki' z goleni gdzie jest komora powietrzna były sztywne za to 'kij' od tłumika dość luźno latał i sam tłumik obijał się o ścianki goleni - postanowiłem to przykręcić - co dziwne ten tłumik musiał sam się odkręcić bo walił po ściankach goleni - uleciało niestety z niego też trochę oleju :| i teraz pytanie jaki olej kupić na podmiankę i ile go wlać? Epicon 2011 RLD.

ps. Co najbardziej mnie dziwi to to, że podobno Suntour twierdzi iż tłumik jest nierozbieralny? Jak jest nierozbieralny do jasnej ciasnej jak u mnie samoczynnie się odkręcił i poleciało trochę oleju (KOMPLETNIE NIC wcześniej w amorku nie grzebałem!).

Napisano

Bo jest nierozbieralny :) Nie rozkręciłeś go przecież tylko dokręciłeś (cały) tłumik :) Olej 5/10/15w będzie dobry z tego co wiem wlewa się około 15ml ale głowy uciąć nie dam. Zobacz w manualu, na pewno znajdziesz na stronie producenta.

Napisano

tobik2010, właśnie nie, wywaliło mi sporo oleju - górna nakrętka (ta na której jest blokada) została w koronie a sam tłumik wypadł O_O normalnie było widać tłoczek w tłumiku.

ps. w manualu suntoura piszą, że do Epicona olej 10W, ewentualnie na zimę 7,5W ale mogą być problemy z hydrauliczną blokadą...

ps2. Do Epicona 2011 kupionego od Republic Bikes nie dostałem karty gwarancyjnej - tylko paragon. Martwić się czy Eurobike realizuje gwarancję na podstawie paragonu?

Napisano

Jeśli masz sam paragon i będą robić problemy zawsze możesz reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową. Do tego wystarczy sam dowód zakupu, czyli w Twoim przypadku paragon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...