konrado345 Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Kilka pytań laika Niedawno postanowiłem nieco odnowić swojego ponad 10-letniego Arkusa Silverbike i zmieniam korbę razem z suportem. Upatrzyłem Shimano Deore M590. Jednak w opisie ta korba zalecana jest do kaset 9-rzędowych, podczas gdy ja posiadam 6-rzędową. Poza tym na przerzutce przedniej mam napisane 42T, w nowej korbie są zębatki 44-32-22. Czy w moim przypadku jest sens montowania tej części?
Schwefel Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Nie ma sensu bo to rower najniższej klasy a korba jest co najmniej średniej klasy. 6 biegów to już totalny archaizm, tu nie pomoże wymiana korby ale całego napędu, a to przy takim rowerze jest nieopłacalne, taniej wyjdzie nowy.
Grand231 Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Taki zabieg nie ma najmniejszego sensu, przedniej przerzutki nigdy nie wyregulujesz, do tego 6 biegów no comment;), lepiej kup jakąś najtańszą korbe Acere 42T.
dziobolek Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Acera lub Altus - http://www.shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/acera.html bardzo ładne i niedrogie korby z estetycznymi osłonami. Pozdrówka!
Sorcerer Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Ktore zajedzie po gora 2000km. A po 1000km zeby beda wygladaly jakby je ktos pilnikiem potraktowal.
Grand231 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Ktore zajedzie po gora 2000km. A po 1000km zeby beda wygladaly jakby je ktos pilnikiem potraktowal. 10 lat jeździł na pewnie jakimś chińskim modelu i go nie zajechał to niby czemu ma zajechać Atlusa?.
dziobolek Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Ktore zajedzie po gora 2000km. A po 1000km zeby beda wygladaly jakby je ktos pilnikiem potraktowal. No comments... Pozdrówka!
Sorcerer Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Rozumiem ze ten smiech to dezaprobata na wytrzymalosc korb shimano z najnizszych grup ktora jest kilka razy gorsza niz zebatek w korbach wrzucanych do macro-cashow, dlatego wlasnie w chinskiej syfiastej korbie zrobil czy zrobilby wiecej kilometrow. Ja na mojej korbie w zimowce (macrocash, ponad 15lat) ktora przejechala ponad 30 000km, zeby na blacie nadaja sie jeszcze do jazdy (middle w stanie dobrym), tyle ze musze znalezc mniej wyciagnety łancuch. Proponuje przegladnac przynajmniej 2 moje wpisy z korba Acera ktore byly uzytkowane przez dziewczyne do jazdy po miescie. Po 2000km pierwsza korba nadawala sie na smietnik w najblizszym czasie, potem byl drugi rower (pierwszy skradziony), korba po 2500km (ponownie acera) nadawala sie na smietnik ponownie. Tym razem nie dalo sie ani jezdzic ani na middle czy blacie, wszystkie zeby na wysokosci ramion zostaly spilowane do zera. Szkoda ze nie mam zdjec drugiej korby, szkoda mi sie juz bylo bawic w tym syfie. Pozdrowienia dla shimano? To byl sarkazm kolego jakby to bylo problemem w odczytaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.