kubavipunciu Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam. Napiszę na początku rower nie jest na jakiś super markowych sprzętach, po prostu to jest typowy rower z super marketu, do podjechania do sklepu "po bułki" czy jakiś tam leciutki teren czasami. Chodzi o to że łańcuch mi przeskakuje jak nacisnę mocniej na "pedały", większą górka i trzeba prowadzić. Łańcuch wymieniony na nowy, kaseta zmieniona, korby nie zmieniałem bo wydaje mi sie ze przeskakiwanie lancucha z tylu nie ma zbytnio nic wspólnego z przednim okorbowaniem. Sory za jakośc zdjęć, aparat sie na mnie obraził.
zeflo Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Nie widzę nowego wolnobiegu ani łańcucha, choć może zdjęcia są stare. Jeśli masz nowy łańcuch + wolnobieg to przyczyną może być np. źle ustawiona przerzutka.
mariuszpk Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Chyba ten wolnobieg troszkę zardzewiał? Napisz coś więcej, kiedy przeskakuje, czy na wszystkich przełożeniach? Pokręć korbami do tyłu i obserwuj kiedy przeskakuje. Możesz też przeczyścić i nasmarować łańcuch. Poczytaj na forum jest cały artykuł na temat konserwacji.
kubavipunciu Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Napisano 9 Sierpnia 2011 Przeskakuje na przełożeniach: 1, 2, 3 i czasami 4. Łańcuch jest nowy, kaseta jak widać trochę zardzewiała, przeczyszcze ją i troszke nasmaruje, ale moim zdaniem zęby są okej.
approks Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Ten wolnobieg wygląda jak od starych kolarek, wątpie żeby to chodziło z nowym łańcuchem.
mechanik2 Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Ten wolnobieg wygląda jak od starych kolarek, wątpie żeby to chodziło z nowym łańcuchem. No nie wiem, na zdjęciu wygląda na szóstkę, a kiedyś dawali piątki, ale mniejsza z tym wolnobieg i tak wygląda tragicznie, ciekawe co jest w środku... Może Ci się uda wyczyścić ten wolnobieg, ale to nie będzie takie proste gdyż rdzę dużo trudniej usunąć niż "standardowe zanieczyszczenia". Jeśli rdza jest też w środku, to wolnobieg możesz wywalić.
kubavipunciu Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Napisano 10 Sierpnia 2011 Wolnobieg to siódemka, środek wolnobiegu ma coś do przeskakującego łańcucha ?
mechanik2 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Czy aby na tym http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f77036a24062392f.html i na tym http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fcb3b96b94d3ab1.html zdjęciu nie ma innych wolnobiegów? Jak dobrze widzę to jeden ma 6 biegów, a drugi 7. Jeżeli przeskakuje tylko na danych przełożeniach to zapadki w środku wolnobiegu powinny być ok, jeśli zapadki byłyby zjechane albo sprężyna ich nie odpychała to wolnobieg przeskakiwałby praktycznie na każdym przełożeniu, szczególnie na tych większych.
PN11 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Moim zdaniem powinieneś wymienić wolnobieg,koszt nie jest duży a powinno pomuc.Sam niedawno wymieniałem napęd i czuć różnicę.Ale to może być też wina przerzutki zobacz czy nie jest zjechana w miejscu gdzie łańcuch ją dotyka przy zmianie biegu,tak gdzie jest kółko.
mechanik2 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Chodzi o to że łańcuch mi przeskakuje jak nacisnę mocniej na "pedały", większą górka i trzeba prowadzić. Czytając twojego pierwszego posta mam wrażenie jakby to właśnie zapadki powodowały, że wolnobieg "przepuszcza".
kubavipunciu Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Napisano 10 Sierpnia 2011 Przełożyłem wolnobieg do roweru kolegi, nic nie przeskakuje. Problem tkwi w korbie ?
PN11 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Jak już przekładasz to przełóż też łańcuch i wtedy zobacz.W korbie problem raczej ie tkwi,jak możesz to pokaż zdjęcie zębatek korby.
mechanik2 Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Problem może tkwić w tym, że założyłeś nowy łańcuch na stary wolnobieg i teraz jest niedopasowany. Jeśli na 100% przeskakuje na wolnobiegu, a nie na korbie to do nowego łańcucha zamontuj nowy wolnobieg i powinno działać, zresztą napisałeś: (...)korby nie zmieniałem bo wydaje mi sie ze przeskakiwanie lancucha z tylu nie ma zbytnio nic wspólnego z przednim okorbowaniem.
kubavipunciu Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 Po ilu kilometrach nowy łańcuch powinien sie dotrzec do kasety ?
piotrek431 Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Ja mam podobny problem. Jak nacisnę moocniej na pedał to łańcuch przeskakuje albo spada. Dzieje się to na 2 przełożeniu z przodu.Jakaś część do wymiany czy zle ustawione przerzutki.? Mam przerzutki shimano
kubavipunciu Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 I jeszcze co zauważyłem, jak z przodu na korbie jest dwójka, to z tylu juz nie przekskauje, na trójce z prozdu również.
PN11 Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Być może masz za krótki suport dlatego przeskakuje na 1 a na 2 i 3 nie przeskakuje.
kubavipunciu Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Napisano 12 Sierpnia 2011 Na początku było dobrze, czemu teraz by sie tak stało. Może jakies inne teorie ?
Fenthin Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 I wszystko jasne. Najmniejsza tarcza korby nadaje się tylko do wyrzucenia i moim zdaniem to ona jest wszystkiemu winna. Szkoda jednak, ze nie pokazales tez srodkowej.
kubavipunciu Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Napisano 13 Sierpnia 2011 Nie wrzucę na razie zdjęcia środkowej zębatki bo aż wstyd dodawać zdjęcia takiej jakości. Ale mam pytanie, czy one są wymienne ? Pozostaje tylko całe okorbowanie ?
zeflo Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Wszystkie zębatki masz razem znitowane . Więc najlepiej było by już kupić nową korbę - rozkręcalną. Jest jednak opcja żeby te nity rozwiercić. Tylko czy wtedy znajdziesz odpowiedni rozstaw śrub najmniejszej zębatki ?
mechanik2 Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Może i nie widać zbyt dobrze, ale wygląda na to, że korba skręcona jest imbusami, autor tematu musi sprawdzić sam, bo niestety zdjęcie nie jest zbyt wyraźne. Jeśli okaże się, że to nie nity tylko śruby, to możesz bez problemu wykręcić tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.