Skocz do zawartości

[elastomer]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sr Suntour XCR 100 , ile uciać elastomera aby amor lżej uginał się i nie walił ? Czekam na dokładną odpowiedź co zrobić , bo sam nie wiem co zrobić . I czemu niema smarowania . A jak zaleję go olejem kujawskim od góry to coś da ? jak tak to co zrobić ?

Napisano

Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. Niczym go nie zalewaj, pod uszczelki napchaj towotu i tyle wystarczy.

ps. sory za brak pl znaków, ale cos mi siadlo i nie chce sie naprawic :D

Napisano

Możesz go zalać od spodu po 15ml ale wtedy moze ci cieknac od spodu jesli nie uszczelnisz srubek, na pewno bedzie lepsza praca, ja jezdzilem bez elastometra na xcr z blokada i nic sie nie dzialo.

pozdro :)

Napisano

Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. Niczym go nie zalewaj, pod uszczelki napchaj towotu i tyle wystarczy.

Mam uciąć elastomer o 2,5cm czy tylko tyle go zostawić ?? on jest długi , a jak jeżdżę bez to za mocno wali . Mój XCR nie jest olejowy .

Napisano

Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm.

gdybym zostawił tylko 2,5cm to by było tak jak bez niego waliłby amor do końca... cały elastomer ma 16,5cm , uciąłem 4cm i dobijałem amora do dołu , więc włożyłem tyle że teraz ma 15cm i jak dlamnie jest dobrze , lżej chodzi i nie dobijam .

Napisano

Właśnie te 2.5cm miałęm zostawione aby nie dobijał, ale skoro dobrze Ci tak, to jeździj na takim długim :D

na 2,5cm się sprężyna nie ugnie żeby dojść do elastomera i lagi walną w plastiki na dole , możesz masz innego amora ? Sr Suntour xcr 100

Napisano

Kolego, zapewniam Cię że przerobiłem dwa XCRy - oba stu milimetrowe, jeden sprężynowiec i jeden sprężyna/kardridż olejowy. w obu tyle wystarczyło :) Ale kłócić się nie będę, u mnie to działało i nie dobijało / dzwoniło.

Napisano

Kolego, zapewniam Cię że przerobiłem dwa XCRy - oba stu milimetrowe, jeden sprężynowiec i jeden sprężyna/kardridż olejowy. w obu tyle wystarczyło :) Ale kłócić się nie będę, u mnie to działało i nie dobijało / dzwoniło.

Ale dobija Laga do tego białego plastiku na dole goleni ;D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji z bardziej ogólnym pytaniem: czy ktoś wie może, gdzie można kupić elastomer do amortyzatora?

Googlowałem, jednak nic za bardzo nie ma.

Pozdrawiam,

Tomek

Napisano

Ja chciałem zmiększyć swojego XCR'a LO z blokadą 100mm skoku i zrobiłem go tak:

http://www.forumrowerowe.org/topic/98144-amortyzator-xcr-lo-zwiekszenie-skoku-zmiekczenie/

od tamtej pory rower jest katowany na terenie góry Ślęży i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony nic złego się nie dzieje,

oprócz usyfionych goleni górnych po próbie zalania olejem

ja mam elastomer na zbyciu, ale został już przycięty o parę centów

a i jeszcze jedno, tylko nie kujawskim, bo to olej do jedzenia nie smarowania :P lepiej już jakimś samochodowym np od skrzyni lub mostu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...