mechanik2 Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam. Zacznijmy od tego, że mam starą kolarkę z gwintem BSA i zamierzam wymienić os suportu, gdyż w obecnej posypały się łożyska. Do rzeczy. Znalazłem suport Shimano BB-LP28 w przystępnej cenie i myślę nad jego zakupem, lecz nurtuje mnie pewna sprawa, mianowicie w niektórych suportach można wymienić łożyska czy w tym również jest to możliwe? Pod tym linkiem można zobaczyć zdjęcie. http://ecx.images-amazon.com/images/I/3123WT1H9CL._SL500_AA300_.jpg
bucket Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Jest to suport zintegrowany wiec niestety nie wymienisz w nim łożysk
mechanik2 Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Napisano 8 Sierpnia 2011 Tak więc chyba zdecyduję się na taki lub podobny suport, bo zależy mi na tym by dało się zmienić łożyska. Gdy oryginalne odmówią posłuszeństwa kupiłbym i zamontował jakieś lepsze. Tutaj zdjęcie http://nokautimg3.pl/p-26-fe-26fe46ab5b189a08f15f18b0acc63180500x500/suport-futura-spurus-pro-68x122mm.jpg Tylko zastanawia mnie jak to Shimano BB-LP28 jest złożone, może byłby jakiś sposób na rozbebeszenie, łożyska z silnika pralki udało mi się wymontować, więc z tym nie powinno być problemu, tylko chodzi o to, że prawdopodobnie nie pójdzie tego rozebrać. Przykładowo taki Hollowtech II teoretycznie po zużyciu jest do wymiany, ale i tak da się w nim zmienić łożyska.
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2011 Sprawa wygląda tak ze shimanowskich sie nawet nie rozbiera, ale jezeli kupisz inny na łozyskach maszynowych mozna jes rozebrać i jak znjdziesz łozytska na wymiane to wymienić jak masz czym bo siedzą mocno Sam kiedys robielm taki zabieg prosty Ja bym ci polecił np FSA koszyje chyba ok 20zł jest lekki ;)w szosie powinien słuzyć długo.
bucket Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Czemu wogóle chcesz wymieniać łożyska ? To chyba ma sensu, suport futury kosztuje 30zł więc nawet jak Ci sie posypie łożysko to nie warto inwestować w nowe. Lepiej kupić nowy suport za 30 zł i mieć spokój lub jak Puklus poleca za około 20zł suport Fsa
M333 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 1. bb-lp28 jest rozbieralny, ale nie jest na łożyskach maszynowych; ostatnio pisałem jak rozebrać w celu przeserwisowania, jak jesteś zainteresowany poszukaj, 2. suporty na łożyskach maszynowych (futura, neco itp.) mają niby typowe łożyska, ale znaleźć je w sklepach bardzo trudno; moim zdaniem nie warto (z ekonomicznego punktu widzenia) bawić się w wymianę łożysk w suporcie, który powinien wytrzymać 10tys km i który w dodatku kosztuje ~30zł.
mechanik2 Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Napisano 8 Sierpnia 2011 Udało mi się znaleźć temat dotyczący tego suportu i wychodzi na to, że nie warto sobie nim głowy zawracać, bo nie jest na łożyskach maszynowych, a na tym właśnie mi zależy. Rozkręcić się da, ale co mi po tym skoro montowane są tam zwykłe łożyska.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.