Skocz do zawartości

[suport] Shimano BB-LP28 - wymiana łożysk

mechanik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zacznijmy od tego, że mam starą kolarkę z gwintem BSA i zamierzam wymienić os suportu, gdyż w obecnej posypały się łożyska. Do rzeczy. Znalazłem suport Shimano BB-LP28 w przystępnej cenie i myślę nad jego zakupem, lecz nurtuje mnie pewna sprawa, mianowicie w niektórych suportach można wymienić łożyska czy w tym również jest to możliwe?

Pod tym linkiem można zobaczyć zdjęcie. http://ecx.images-amazon.com/images/I/3123WT1H9CL._SL500_AA300_.jpg

Napisano

Tak więc chyba zdecyduję się na taki lub podobny suport, bo zależy mi na tym by dało się zmienić łożyska.

Gdy oryginalne odmówią posłuszeństwa kupiłbym i zamontował jakieś lepsze.

Tutaj zdjęcie http://nokautimg3.pl/p-26-fe-26fe46ab5b189a08f15f18b0acc63180500x500/suport-futura-spurus-pro-68x122mm.jpg

Tylko zastanawia mnie jak to Shimano BB-LP28 jest złożone, może byłby jakiś sposób na rozbebeszenie, łożyska z silnika pralki udało mi się wymontować, więc z tym nie powinno być problemu, tylko chodzi o to, że prawdopodobnie nie pójdzie tego rozebrać.

Przykładowo taki Hollowtech II teoretycznie po zużyciu jest do wymiany, ale i tak da się w nim zmienić łożyska.

• Mod Team
Napisano

Sprawa wygląda tak ze shimanowskich sie nawet nie rozbiera, ale jezeli kupisz inny na łozyskach maszynowych mozna jes rozebrać i jak znjdziesz łozytska na wymiane to wymienić jak masz czym bo siedzą mocno :P Sam kiedys robielm taki zabieg prosty ;) Ja bym ci polecił np FSA koszyje chyba ok 20zł jest lekki ;)w szosie powinien słuzyć długo.

Napisano

Czemu wogóle chcesz wymieniać łożyska :)? To chyba ma sensu, suport futury kosztuje 30zł więc nawet jak Ci sie posypie łożysko to nie warto inwestować w nowe. Lepiej kupić nowy suport za 30 zł i mieć spokój lub jak Puklus poleca za około 20zł suport Fsa :)

Napisano

1. bb-lp28 jest rozbieralny, ale nie jest na łożyskach maszynowych; ostatnio pisałem jak rozebrać w celu przeserwisowania, jak jesteś zainteresowany poszukaj,

2. suporty na łożyskach maszynowych (futura, neco itp.) mają niby typowe łożyska, ale znaleźć je w sklepach bardzo trudno; moim zdaniem nie warto (z ekonomicznego punktu widzenia) bawić się w wymianę łożysk w suporcie, który powinien wytrzymać 10tys km i który w dodatku kosztuje ~30zł.

Napisano

Udało mi się znaleźć temat dotyczący tego suportu i wychodzi na to, że nie warto sobie nim głowy zawracać, bo nie jest na łożyskach maszynowych, a na tym właśnie mi zależy. Rozkręcić się da, ale co mi po tym skoro montowane są tam zwykłe łożyska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...