Adrid Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Cześć, proszę o pomoc w tej kwestii. Posiadam rower górski, marka Merida, i mam takie pytanie. Jeżdżę na nim na przerzutkach 3/7, używam go w 90% do jazdy miejskiej, reszta to drogi leśne (nieutwardzony grunt). Nie znam się zbytnio na wszystkich korbach bo nie miałem potrzeby. O co mianowicie chodzi, posiadam na przedniej korbie na 3 tarczy 42 zęby, na tylnej kasecie na 7 tarczy 14. Przy prędkości 30 -35 km/h nie czuję już tzw. pociągnięcia w czasie pedałowania. Jaką korbę warto mi kupić żeby prędkość ta zwiększyła się do 45 km/h lub ciut więcej. Aktualnie posiadam korbę Shimano, i nie mam z nią żadnych problemów po przejechaniu 700km na przerzutkach 3/7. Proszę pomóżcie
Fenthin Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 BUDŻET! Trzeba poszukać jakiejś korby trekkingowej z największą tarczą 48T.
Adrid Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 Budżet to gdzieś do 500zł, więcej się mi nie opłaca, lepiej wtedy mi kupić nowy rower. A właśnie nie wiem czy to ma znaczenie na obciążenie ale ważę 90kg.
Bombell Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Skoro korba dobra i ma mały przebieg to wymień same zębatki.
beskid Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Waga nie ma znaczenia a to moja propozycja DEORE FC-M590 48x36x26
Adrid Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 To teraz pytanie, można wymienić samą tarczę ?? Jeśli tak nie spowoduje to też powiększenia łańcucha ??
Fenthin Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Czyli masz trochę pieniędzy do wykorzystania. Moim zdaniem do takiego roweru korba za 100zł max. I proponuję FC-M411 lub FC-M361 z suportem 123mm (kwadrat). Tarcze można wymienić mając rozbieralną korbę.
Piksel Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Skoro masz 500zł to proponuję http://allegro.pl/shimano-slx-fc-m660-lozyska-48-36-26-175-3x9-cr-i1731424552.html
Fenthin Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 I po co? W tym rowerze jest wolnobieg, więc pewnie cały osprzęt jest z niskiej półki. Wsadzając tam takiego SLXa "podwajamy" wartość roweru. Poza tym przy jeździe miejskiej taka korba będzie się marnować.
pawelsystem Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 a własciciel tez bedzie zadowolony z zwykłej shimanuchy za ok 100 zl
beskid Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 No dobra ale właściciel trochę warzy więc może jednak coś bardziej sztywnego niż kwadrat czyli octalink np. FC-M431
pawelsystem Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 nie karzdy ma wybajerzony rower w pdobnych przypadkach wystarcza zmiana korby na zwykłe 48t
michalmad Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 500 zł to duzo kasy, na twoim miejscu, brałbym np korbe alivio za 100 zł a za reszte naped zmienic na 8 rzędów
pawelsystem Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 i to juz bedzie lepsze rozwiazanie ale polecam zaczać od samej korby
adiozzz Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Myślę że największą różnicę poczujesz jak przejdziesz z 14 zębów na 11 czyli zmiana piasty i zakup kasety do tego powinno Ci zostać dosyć na jakąś sensowną korbę z 48 zębami.
Adrid Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Napisano 4 Sierpnia 2011 Czyli mówisz że wymienić też z tyłu kasetę ew. tylko tarczę 7 jeśli mam rozbieralną. Nie chce się pchać na 8 biegów bo nie wiem czy wsadzę kasetę z powodu ramy. Dzięki wam za pomoc, widzę że dobrze zrobiłem rejestrując się tu Fenthin, za rower dałem 1400 zł więc nie wiem czy znowu z niskiej półki bo patrząc się to przerzutki shimano, korba też, manetki też, wiadomo że nie extra ale zawsze firma
rybciasum Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Fenthin, za rower dałem 1400 zł więc nie wiem czy znowu z niskiej półki bo patrząc się to przerzutki shimano, korba też, manetki też, wiadomo że nie extra ale zawsze firma i jezeli w rowerze za 1400zł jest wolnobieg no to jest z niskiej półki, a shimano tourney to też niska półka
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Ale chyba nie 1400zł za sam rower, coś musiałeś do niego od razu do kupić. Najwyższy model Meridy, w którym jeszcze jest wolnobieg kosztuje 1199zł. A wątpię, żeby w poprzednich latach były droższe. No nieważne, kwestie pieniężne nie są najważniejsze. Wiesz, jest Shimano Tourney, Altus, a jest i XT czy XTR. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak to mówią. Dla mnie to osprzęt z niskiej półki. Nie chińskie krzaczki montowane w rowerach z marketów, ale jednak niska półka. Osobie jeżdżącej rekreacyjnie taki osprzęt wystarczy. Ale taplanie się w błocie i spore przebiegi szybko zniszczą takie części. 8rzędową kasetę zmieścisz, ale musisz zmienić piastę (ekonomiczniej będzie całe koło), bo na piastę pod wolnobieg nie założysz kasety i prawą manetkę. Do tego oczywiście nowy łańcuch i voila.
Adrid Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Napisano 4 Sierpnia 2011 Fenthin, widzę że się znasz więc proszę, co byś mi polecił korba do 300zł, ew. ta kaseta 8 rzędowa i jest problem z manetką, bo w tej chwili mam taką łączoną z hamulcem na tylne koło , tylna przerzutka i koło choć sądzę że korba mi wystarczy
beskid Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Po pierwsze jeśli chcesz kasetę na 8 rz. to musisz zmienić tylną piastę lub kupić całe koło oraz wymienić klamkomanetki a co do korby to ta będzie w zupełności wystarczająca i do tego na octalinku FC-M521.
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Korbę proponuję nadal Shimano FC-M411 lub FC-M361, suport 123mm kwadrat. Kaseta Shimano CS-HG50 (na miasto proponuję stopniowanie 11-28, ponadto przy zakupie zwróć uwagę, żeby to faktycznie była kaseta 8rzędowa, bo ten model występuje także w wersji 9rzędowej), łańcuch Shimano CN-HG70 lub Wippermann Connex 804, ewentualnie budżetowo CN-HG50 lub Connex 800. Manetki... co tam teraz masz? Zdjęcie lub specyfikacja roweru sporo pomoże jeśli chcesz zostać przy takim samym modelu, być może występuje w wersji 8rzędowej. Chyba, że Ci na tym nie zależy, wtedy pomyślimy. Przerzutka niekoniecznie musi iść do wymiany. Jeśli to jakiś Tourney, wymieniłbym, ale jeśli Altus/Acera/Alivio, niech zostanie. Koło... na dzień dzisiejszy na allegro nie znalazłbym dla siebie ciekawego koła w niskiej cenie. Szukaj czegoś, co jest złożone na w miarę porządnych obręczach - Alexrims, Sun Rims, Accent, Rodi i tak samo piasty - Shimano, Joytech, Formula. Szprychy prawie na 100% to wszędzie będą jakieś stalowe 2.0mm, więc tu nie ma czego wyszukiwać z takim budżetem. Jeszcze jedno pytanie. Jak mocowana jest u Ciebie przednia przerzutka?
Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 Powiem tak, aktualnie mam z tyłu kasetę Shimano MF-TZ21, korba SR Suntour, przerzutka przód SIS Shimano 42T, a mocowanie przerzutki mam na rurkę lecz linka prowadzona jest od dołu ramy a przerzutka tył to Shimano Altus i takie pytanie, czy ew. jest kaseta 7 rzędowa z stopniowaniem 11 ?? A co z korbą FC-M521 i DEORE FC-M590 48x36x26, oby dwie mają wyżej odnośniki do siebie http://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html o to mój rower, w końcu go znalazłem, mam oczywiście inne siodełko takie podobne do kolarskiego Więc jak widzisz rower ten to nie żadna maszyna z wysokiej półki. Wczoraj się ścigałem i na liczniku wybiło mi 40km/h tylko że pedałowałem już bardzo szybko dlatego chcę zwiększyć jego osiągi zmieniając tą korbę, a wolę dać lepszą żeby dłużej wytrzymało a nie padło po 500km
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 No widzisz, mówiłem, że 1199zł Z tyłu masz wolnobieg. Kasety u Shimano to CS-coś_tam. 7rzędowa kaseta to chociażby CS-HG30 (choć są też 8 i 9rzędowe wersje), od biedy też by mogła być, na miasto wystarczy, a przynajmniej obędzie się bez zmiany manetek. Ale koło i tak będzie potrzebne nowe. Te korby to sztuka dla sztuki w takim i tak wykorzystywanym rowerze.
Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 czyli w końcu jaką kupić korbę ?? a jak kupie kasetę tez 7 rzędowa to po co koło zmieniać
dziobolek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 czyli w końcu jaką kupić korbę ?? a jak kupie kasetę tez 7 rzędowa to po co koło zmieniać Przecież napisał Ci... Z tyłu masz wolnobieg. Kasety u Shimano to CS-coś_tam... ...więc jeśli nie chcesz zmieniać koła, to wolnobieg musisz kupić i najlepiej 7 rzędów 11-28T (z 11T poczujesz "kopa" IMHO nawet z aktualną korbą jeśli teraz masz najmniejszą 14T), lub jak chcesz 8 rzędów, to jest dostępna w zakresach od 11-28T do 34T, ale WOLNOBIEG... Pozdrówka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.