Skocz do zawartości

[korba] Wymiana na nową o większej liczbie zębów

Adrid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, proszę o pomoc w tej kwestii. Posiadam rower górski, marka Merida, i mam takie pytanie. Jeżdżę na nim na przerzutkach 3/7, używam go w 90% do jazdy miejskiej, reszta to drogi leśne (nieutwardzony grunt). Nie znam się zbytnio na wszystkich korbach bo nie miałem potrzeby. O co mianowicie chodzi, posiadam na przedniej korbie na 3 tarczy 42 zęby, na tylnej kasecie na 7 tarczy 14. Przy prędkości 30 -35 km/h nie czuję już tzw. pociągnięcia w czasie pedałowania. Jaką korbę warto mi kupić żeby prędkość ta zwiększyła się do 45 km/h lub ciut więcej. Aktualnie posiadam korbę Shimano, i nie mam z nią żadnych problemów po przejechaniu 700km na przerzutkach 3/7. Proszę pomóżcie :)

Napisano

Budżet to gdzieś do 500zł, więcej się mi nie opłaca, lepiej wtedy mi kupić nowy rower. A właśnie nie wiem czy to ma znaczenie na obciążenie ale ważę 90kg.

Napisano

To teraz pytanie, można wymienić samą tarczę ?? Jeśli tak nie spowoduje to też powiększenia łańcucha ??

Napisano

Czyli masz trochę pieniędzy do wykorzystania. Moim zdaniem do takiego roweru korba za 100zł max. I proponuję FC-M411 lub FC-M361 z suportem 123mm (kwadrat).

Tarcze można wymienić mając rozbieralną korbę.

Napisano

I po co? W tym rowerze jest wolnobieg, więc pewnie cały osprzęt jest z niskiej półki. Wsadzając tam takiego SLXa "podwajamy" wartość roweru. Poza tym przy jeździe miejskiej taka korba będzie się marnować.

Napisano

Myślę że największą różnicę poczujesz jak przejdziesz z 14 zębów na 11 czyli zmiana piasty i zakup kasety do tego powinno Ci zostać dosyć na jakąś sensowną korbę z 48 zębami.

Napisano

Czyli mówisz że wymienić też z tyłu kasetę ew. tylko tarczę 7 jeśli mam rozbieralną. Nie chce się pchać na 8 biegów bo nie wiem czy wsadzę kasetę z powodu ramy. Dzięki wam za pomoc, widzę że dobrze zrobiłem rejestrując się tu :)

Fenthin, za rower dałem 1400 zł więc nie wiem czy znowu z niskiej półki bo patrząc się to przerzutki shimano, korba też, manetki też, wiadomo że nie extra ale zawsze firma :)

Napisano

Fenthin, za rower dałem 1400 zł więc nie wiem czy znowu z niskiej półki bo patrząc się to przerzutki shimano, korba też, manetki też, wiadomo że nie extra ale zawsze firma :)

i jezeli w rowerze za 1400zł jest wolnobieg no to jest z niskiej półki, a shimano tourney to też niska półka ;)

Napisano

Ale chyba nie 1400zł za sam rower, coś musiałeś do niego od razu do kupić. Najwyższy model Meridy, w którym jeszcze jest wolnobieg kosztuje 1199zł. A wątpię, żeby w poprzednich latach były droższe. No nieważne, kwestie pieniężne nie są najważniejsze.

Wiesz, jest Shimano Tourney, Altus, a jest i XT czy XTR. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak to mówią. Dla mnie to osprzęt z niskiej półki. Nie chińskie krzaczki montowane w rowerach z marketów, ale jednak niska półka. Osobie jeżdżącej rekreacyjnie taki osprzęt wystarczy. Ale taplanie się w błocie i spore przebiegi szybko zniszczą takie części.

8rzędową kasetę zmieścisz, ale musisz zmienić piastę (ekonomiczniej będzie całe koło), bo na piastę pod wolnobieg nie założysz kasety i prawą manetkę. Do tego oczywiście nowy łańcuch i voila.

Napisano

Fenthin, widzę że się znasz więc proszę, co byś mi polecił :) korba do 300zł, ew. ta kaseta 8 rzędowa i jest problem z manetką, bo w tej chwili mam taką łączoną z hamulcem na tylne koło :), tylna przerzutka i koło :) choć sądzę że korba mi wystarczy :)

Napisano

Po pierwsze jeśli chcesz kasetę na 8 rz. to musisz zmienić tylną piastę lub kupić całe koło oraz wymienić klamkomanetki a co do korby to ta będzie w zupełności wystarczająca i do tego na octalinku FC-M521.

Napisano

Korbę proponuję nadal Shimano FC-M411 lub FC-M361, suport 123mm kwadrat.

Kaseta Shimano CS-HG50 (na miasto proponuję stopniowanie 11-28, ponadto przy zakupie zwróć uwagę, żeby to faktycznie była kaseta 8rzędowa, bo ten model występuje także w wersji 9rzędowej), łańcuch Shimano CN-HG70 lub Wippermann Connex 804, ewentualnie budżetowo CN-HG50 lub Connex 800.

Manetki... co tam teraz masz? Zdjęcie lub specyfikacja roweru sporo pomoże jeśli chcesz zostać przy takim samym modelu, być może występuje w wersji 8rzędowej. Chyba, że Ci na tym nie zależy, wtedy pomyślimy.

Przerzutka niekoniecznie musi iść do wymiany. Jeśli to jakiś Tourney, wymieniłbym, ale jeśli Altus/Acera/Alivio, niech zostanie.

Koło... na dzień dzisiejszy na allegro nie znalazłbym dla siebie ciekawego koła w niskiej cenie. Szukaj czegoś, co jest złożone na w miarę porządnych obręczach - Alexrims, Sun Rims, Accent, Rodi i tak samo piasty - Shimano, Joytech, Formula. Szprychy prawie na 100% to wszędzie będą jakieś stalowe 2.0mm, więc tu nie ma czego wyszukiwać z takim budżetem.

Jeszcze jedno pytanie. Jak mocowana jest u Ciebie przednia przerzutka?

Napisano

Powiem tak, aktualnie mam z tyłu kasetę Shimano MF-TZ21, korba SR Suntour, przerzutka przód SIS Shimano 42T, a mocowanie przerzutki mam na rurkę lecz linka prowadzona jest od dołu ramy a przerzutka tył to Shimano Altus :) i takie pytanie, czy ew. jest kaseta 7 rzędowa z stopniowaniem 11 ?? A co z korbą FC-M521 i DEORE FC-M590 48x36x26, oby dwie mają wyżej odnośniki do siebie :)

http://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html o to mój rower, w końcu go znalazłem, mam oczywiście inne siodełko :) takie podobne do kolarskiego :)

Więc jak widzisz rower ten to nie żadna maszyna z wysokiej półki. Wczoraj się ścigałem i na liczniku wybiło mi 40km/h tylko że pedałowałem już bardzo szybko :( dlatego chcę zwiększyć jego osiągi zmieniając tą korbę, a wolę dać lepszą żeby dłużej wytrzymało a nie padło po 500km :)

Napisano

No widzisz, mówiłem, że 1199zł :P

Z tyłu masz wolnobieg. Kasety u Shimano to CS-coś_tam. 7rzędowa kaseta to chociażby CS-HG30 (choć są też 8 i 9rzędowe wersje), od biedy też by mogła być, na miasto wystarczy, a przynajmniej obędzie się bez zmiany manetek. Ale koło i tak będzie potrzebne nowe.

Te korby to sztuka dla sztuki w takim i tak wykorzystywanym rowerze.

Napisano

czyli w końcu jaką kupić korbę ?? a jak kupie kasetę tez 7 rzędowa to po co koło zmieniać

Przecież napisał Ci...

Z tyłu masz wolnobieg. Kasety u Shimano to CS-coś_tam...

...więc jeśli nie chcesz zmieniać koła, to wolnobieg musisz kupić i najlepiej 7 rzędów 11-28T

(z 11T poczujesz "kopa" IMHO nawet z aktualną korbą jeśli teraz masz najmniejszą 14T),

lub jak chcesz 8 rzędów, to jest dostępna w zakresach od 11-28T do 34T, ale WOLNOBIEG...

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...