niutek Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam.Mam zamiar zakupić hamulce shimano slx lub xt model ice tech 2012.Czy ktos z Was wie jakie są różnice w konstrukcji,a może Macie już doświadczenie z tymi 'hebelkami'
Wonsky Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Osobiście nie miałem z nimi styczności, ale znalazłem opis tego co zostało zmienione w XT: "Konstrukcja żywcem przeniesiona z XTR, dla szerszego odbiorcy. Nowy zacisk z powiększonymi 22 mm ceramicznymi tłokami połączono z lekkimi klamkami, dzięki czemu uzyskujemy 25% większą siłę hamowania. Nowe spowalniacze wyposażono także w technologie Ice. Tarcze których konstrukcja również została zapożyczona z modelu XTR, będą oferowane w wersjach Centerlock i na 6 śrub. WagaL: BL-M785 > 266g, BR-M785> 242g" źródło: velonews.pl
tomke1 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Poszukaj na forum moich wpisów nt. nowych SLX'ów czyli modelu BR-M666 (wątek w tym dziale i drugi w testach) A różnica pomiędzy nowymi XT a nowymi SLX bo chyba o to pytasz to : - kolor, napis - pewnie minimalnie waga - XT mają regulację FreeStroke - XT mają śrubkę mocującą klocki a SLX sprzączkę I to chyba tyle. Też się między nimi wahałem ale dołożyłem do lepszych tarcz kupując SLX'y.
niutek Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Poszukaj na forum moich wpisów nt. nowych SLX'ów czyli modelu BR-M666 (wątek w tym dziale i drugi w testach) A różnica pomiędzy nowymi XT a nowymi SLX bo chyba o to pytasz to : - kolor, napis - pewnie minimalnie waga - XT mają regulację FreeStroke - XT mają śrubkę mocującą klocki a SLX sprzączkę I to chyba tyle. Też się między nimi wahałem ale dołożyłem do lepszych tarcz kupując SLX'y. ta śrubka free stroke do regulacji czego?
tomke1 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Free Stroke czyli na polski Wolny Skok A po rowerowemy to regulacja skoku jałowego. Regulacja w starszych XT (775) też już była i spokojnie znajdziesz na forum wypowiedzi że różnica po regulacji była znikoma lub nie odczuwalna.
n4k5 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Myślę, że nie ma co porównywać M775 do tegorocznych, czy tych na 2012. W M666 jest mały problem, występujący nie w każdym egzemplarzu. Problem dotyczy klamki, na zjazdach jak ostro telepie, to klamka się oddala. Loctite rozwiązuje sprawę. http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=726396
tomke1 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Wątek dotyczy porównania nowych modeli, a odnośnik do M775 był tylko w kwestii poczytania sobie o FreeStroke, który we wszystkich poprzednich modelach Shimano nic nie dawał albo prawie nic. A co do problemu z M666 to ciekawe, niczego takiego nie zauważyłem, ale zwykle na zjazdach mam jednak jeden palec na dźwigni i oddalona mam na maksa od kiery więc pewnie mogłem problemu nie zauważyć nawet. Z ciekawości potestuję.
marciniak Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisano 6 Sierpnia 2011 Warto brać SLX ale NIE z 2012 tylko z tego ?? na forum co nie co o tym pisano ale nic wartego .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.