Skocz do zawartości

[piasta] Potrzebna nowa piasta tylna

faloxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Potrzebuję porady odnośnie tylnej piasty. Uprzedzam, że w moim przypadku temat nie jest łatwy i trudno mi go samemu rozwiązać, dlatego ten wątek.

Ale po kolei.

Po pierwsze jestem dość ciężki, bo ważę około 91 kg. Jeżdżę praktycznie cały czas po górach, zjazdy, podjazdy itp. No a żeby jeździć potrzeba mi tylnej piasty.

Wczoraj pomykałem przez beskid Mały i w pewnym momencie, na podjeździe, poczułem trzask w tylnej piaście. Dopóki kręciłem korbami było ok, ale gdy przestałem, okazało się, że coś nie gra. Napęd się zblokował i powstało ostre koło. Dodam, że ta piasta to DT Onyx, na której do tej pory przejeździłem tylko jakieś 14 miesięcy. Na zblokowanym napędzie dojechałem szosą do domu, a dziś rano rozkręciłem ją, żeby zobaczyć co się stało.

Okazało się, że jeden z piesków został zmielony na miazgę (prawdopodobnie to on pękł podczas jazdy pod górę), oprócz tego poszła też sprężynka napinająca pieski, oraz uszkodzeniu uległy ząbki wewnątrz korpusu bębna. Czyli jakby nie patrzeć, cały bębenek do wywalenia, a może i cała piasta.

I teraz mój problem, potrzebuję nowej piasty. Nie zależy mi na wadze, może być ciężka. Chodzi o to, by była trwała i w miarę nie droga. Ostatnio gdy kupowałem tego Onyxa, kierowałem się właśnie reputacją marki DT, że niby takie mocne i trwałe. Wcześniej miałem piastę XT, która rozwaliła mi się po 4 miesiącach jazdy. Na szczęście poszła na gwarancję i dostałem nową (sprzedałem ją na allegro, bo nie miałem już do niej zaufania).

Niech mi ktoś mądry doradzi, co mam kupić, by móc bezproblemowo jeździć, żeby piasta nie rozleciała się zbyt szybko.

Ewentualnie, czy ktoś może wie, czy do Onyxa można gdzieś dostać sam bębenek, razem z pieskami i sprężynką? Czy w ogóle takie części sprzedają?

Pozdrawiam

/olaf

Napisano

Ważę jeszcze więcej od Ciebie i jeszcze żadnej nie rozwaliłem ale może to przez bardziej spokojną, techniczną jazdę. Raczej nie pomogę bo od wielu lat jestem wierny Shimano Deore ,a obecnie mam LX-a i zero problemów.

Napisano

Ja teraz mam Novatec ale dopiero 4 miesiac za to wczesniej 4 latka na deore xt i gdyby nie to ze przeszedlem na tarczowki dalej bym jezdzil

Napisano

No i właśnie też się zastanawiam nad Novatekiem. Prawdopodobnie wybiorę właśnie tą firmę. Opinie na temat tych piast są różne, ale generalnie, że dość mocne. No a dodatkowy atut to niska cena.

Napisano

rozkrecalem model 712sb i bebenek w nich wyglada solidnie, prosta konstrukcja. Nie ma większego problemu z dostępnością części. A jaki model piasty novateca będziesz szukał?

Napisano

Jak masz talent do psucia bębenków to rozejrzyj się za piastą z czterema zapadkami np. Hope Pro II. Xt i Xtr (te z aluminiową osią) też mają cztery ale łapią parami, na przemian więc wytrzymałości to zbytnio nie poprawia. W Hope wszystkie zapadki łapią jednocześnie (w tych podstawowych modelach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...