Skocz do zawartości

[przerzutki] problem z regulacja

hudy8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Panowie mam ogromny problem z ustawieniem przerzutek tylnych jak i przednich.Ustawiałem zgodnie z instrukcją i nic z tego.Jeśli chodzi o tylne przerzutki to ustawiłem je i działały prawidłowo jednak po wymianie opony i założeniu koła znów coś się poprzestawiało.Problem polega na tym iż idąc od najmniejszej przerzutki do największej wszytko jest ok jednak nie jestem w stanie zrzucić z powrotem na 2 bieg.Jak wrzucę na manetce na 3 bieg to wskakuje na drugą zębatkę.Po regulacji przerzutka wpada na drugi bieg jednak po regulacji nie wychodzi na najwyższy bieg.I tak w kółko.Nie wiem co jest nie tak... Co do przedniej przerzutki to problem polega na tym iż po wrzuceniu na najwyższy bieg i jak chce zrzucić o jeden niżej to linka jest tak maksymalnie naciągnięta że manetka nie zdąży wskoczyć na 2 bieg tylko spada od razu na 1 bieg.po prostu masakra jest z tymi moimi przerzutkami...

Napisano

obstawiam za źle założone koło, skro zaczęło się dziać zaraz po zmianie opony

Poprawić koło i ustawiać od nowa wychylenia i napięci linki

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/

http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/

Sprawdź czy koło jest dobrze zamontowane. Wyreguluj wszystko i nie ma takiej możliwości, żeby nie działało.

Jeżeli z tyłu nie chce Ci przerzutka zrzucać na mniejsze koronki to być może masz wyciągniętą sprężynę. Choć wątpię. Bardziej prawdopodobne jest to, że coś może blokować linkę. Może gdzieś się zacisnęła w pancerzach. Najpierw i tak wyreguluj dwie przerzutki i zobacz czy działa.

Napisano

No tak ale co może być źle założone?? Przecież odkręciłem tylko koło,zmieniłem oponę i zakręciłem z powrotem.Koło idzie równo także nie wiem na co zwrócić uwagę... A co z przednią przerzutką? Tam znów bardzo ciężko wchodzi na najwyższy bieg, do tego stopnia za jak zrzucam z powrotem to z 3 biegu spada na 1 lub jak przekrzywię mocno kierownicę to przerzutka sama potrafi spaść niżej. Jak linka nie jest założona to ręka spokojnie mogę przerzutkę przesunąć by łańcuch wpadł na najwyższy bieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...