Skocz do zawartości

[Amortyzator] dla ciężkiego bikera ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka wszystkim ;)

Waga bikera -> +/- 110-115kg

Cena -> ~500zł

Przeznaczenie -> 50% asfalt/50% leśne ścieżki czy jakieś tam delikatne zjazdy, żadnego zjeżdżania po schodach czy skakania z 5 metrów, przypadkowe skoki z krawężnika niewykluczone :icon_wink:

Poprzedni amor - SR XCT 80mm

Znalazłem pare podobnych tematów, ale szczerze mówiąc im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie...zdaje sobie sprawe z faktu że 500zł za amortyzator nie jest jakąś kosmiczną kwotą, ale jednak oczekiwałbym czegoś co mnie 'utrzyma' i zapewni (czy to możliwe...?) jako taki komfort odbicia.

Wybrane modele które aktualnie biorę pod uwagę po przejrzeniu x tematów:

- SR XCR LO 100mm

- SR DURO DJD 130mm

- ROCK SHOX TORA SL 100mm

- ROCK SHOX TORA TK COIL

- Marzocchi MZ Supercomp 100mm

Mógłbym w sumie dorzucić do tej listy jeszcze Epicona/Raidona z racji sporej ilości osób które go zachwalają...a przynajmniej tak twierdzą. Nic więcej na razie nie przychodzi mi do głowy, amor używka raczej nie wchodzi w opcję - nigdy nie wiadomo co kot przyniesie :whistling:

Tia...więc takie pytanie i prośba do Was - poradźcież cokolwiek, fajnie by było jakby wypowiedzieli się w temacie osobnicy o podobnej do mnie posturze, zawsze to doświadczenie :teehee:

Chcę po prostu kupić amor który sie nie rozleci, będzie jako tako jeździł - XCT też dawał radę, serwis raz do roku i nie narzekałem, może po prostu iść za ciosem i kupić najtańszego XCR 100mm lub Duracza 130mm i też spokojnie da radę bez katowania ?

Z góry dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi i sugestie :thumbsup:

Napisano

Według mnie Sr bądź rock shox nawet najtańsze nie rozlecą się przy takiej jeździe jak Ty mówisz.

mam J1 i katuje go jak mogę i wszystko spoko, to co dopiero przy normalnej jeździe ;)

• Mod Team
Napisano

Przejście z amorak o skoku 80 na Duro 130 mm może byc trochę szokujące - dla ramy i rowerzysty.

W zasadzie jedynym słusznym wyborem będzie amor powietrzny- Tora ze standardowa sprężyną lub też XCR będą za miękkie pod Twoją wagą.

Napisano

@sznib: rzeczywiście warto jednak dołożyć i kupić amora z powietrzną sprężyną ?

Nie za lekkie to będzie albo czy nie będzie za bardzo hmm zbierać syfku z drogi ?

Napisano

Hmm wierze. Bariera 500zł nie jest nie do przekroczenia, choć z bólem serca :icon_cool:

Zdecyduję się w takim razie na któregoś powietrznego w tym przedziale, na pewno opiszę wrażenia.

Póki co pytanie tak na szybcika ostatnie którego z tych trzech wybrać (raczej z tych trzech ?):

http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-l-o-d-100mm-2010-czarny-i1723311354.html

czy też: http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-air-100mm-nowy-2010-i1722776036.html

czy może faktycznie dołożyć: http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-rl-air-manetka-2010-tylko-8sz-i1722773219.html

Dwa ostatnie padły jako propozycja od Was, Epicona dodałem bo przeczytałem że porównując Raidona/Epicona faktycznie lepiej kupić tego drugiego, zaś niby różnica do Tory jest minimalna - link

Dajcie znać co i jak, no i chyba kupuje ;)

Ach no i może przy okazji - http://allegro.pl/pompka-rowerowa-x-fusion-do-kol-i-amortyzatorow-i1709615078.html

będze dobra ? Ten sam sprzedawca, więc gdybym sie zdecydował to już od razu pompe biorę, taniej na przesyłce wyjdzie.

Napisano

Wziąłem wczoraj jednak tego Epicona stąd.

Pierwsze wrażenia ? Bardzo lekki (ponad pół kilo mniej od starego XCT V2 80mm), naprawde solidnie wykonany.

Jak na razie pierwsze 50km trzaśnięte w mieszanych warunkach terenowych jak i atmosferycznych, jak dla mnie rewelacja.

W trybie 'sportowym' zawieszenie jest naprawdę twarde, w trybie terenowym (hehe) chodzi miękko, czyli tak jak powinien chodzić i tłumić.

Po tym amorze czuć że chodzi a nie tylko sie ugina.

Przypadkiem jeden znajomy z którym jechaliśmy miał Suntoura XCR model 2011 z blokadą skoku na manetce, przejechałem sie kawałek i jednak to nie to. Także nie żałuje tej wydanej kasy ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...