Skocz do zawartości

[części] klamkomanetki, pedały i przerzutka tył do 100zł

SwitchBlade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pisałem tu blisko miesiąc temu, że zamierzam kupić rower, poleciliście mi ten: http://allegro.pl/wyprzedaz-kross-hexagon-v2-alu-shimano-okazja-i1726261737.html .

Sytuacja nieco się zmieniła, bo brakowało mi 150zł do roweru, a rodzice ze względu na sytuację finansową nie mieli możliwości mi dołożyć... Więc 400zł zostało przeznaczone na modernizację komputera, a reszta na rower... Więc chcem kupić kilka części (nie wiem czy to coś można nazwać rowerem, produkt z Real'a za 350zł, pełna amortyzacja, wszystko co najgorsze, kupowany 4 lata temu). Klamkomanetki, Pedały (coś stuka podczas jazdy), Przerzutka tył (sama zmienia biegi podczas jazdy). Ostatnio go konserwowałem, tzn naoliwiłem łańcuch, koła itd. przy pomocy brata. Coś do 100zł się znajdzie ? dobrze by było gdyby to był jeden sklep on-line.

P.S klamkomanetki 3x7 tzn. w tarczy doliczyłem się 6, a na manetce mam 7, wtf ?! Koła 26, wielkość ramy nie mam pojęcia jaka. Liczę na Waszą pomoc.

Jeżeli dałem temat w złe miejsce, to z góry przepraszam.

Napisano

Za 100zł nie kupisz klamkomanetek, przerzutki i pedałów, nie ma na to najmniejszych szans.

Moja propozycja jest taka. Zbierasz 200-300zł i masz elegancką szosówkę Cr-Mo na allegro. Na alu górala działającego myślę 800zł minimum, więc odpada. W twój nie warto inwestować. Sam to przerabiałem. Tam wszystko pada po kolei. Kupisz manetki, popsują się hamulce i tak wymienisz cały rower w częściach. Ewentualnie możemy próbować dorwać jakiegoś trekinga. Z zagranicy za pare euro można sprowadzić fajne rowerki.

Gdzie i jak jeździsz na rowerze? Jaki będzie maksymalny budżet na rower i ewentualny remont? Zaznaczam, że taniej, niż 200zł, to nie mamy o czym rozmawiać. Ja swoją szosę kupiłem za 140zł z transportem i do 200 z remontem się zmieściłem z tego co pamiętam, także da się.

Napisano

Drogi @SwitchBlade ja osobiście bym nie inwestował w to "cudo" Jeżeli chcesz już normalny rower - poczekaj, albo zrób projekt jaki byś chicał - wszystko dokładnie przemyśl , poczytaj , dowiedz się i złóż rower sam , kupuj analogicznie części po kolei (rame , przerzutke itd, itp. ) , Kiedyś go złożysz a Twoja satysfakcja będzie ogromna. Za 400zł masz już nie banalną ramę. ;)

Napisano

A widzialem przezutki za 35 zł shimano, pedaly za 15 i klamkomanetki za 50... wiec nie wiem w czym problem :)

a padaką jezdze po leslej trasie. cos ala żwir ;p

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledz wyżej mają rację, nie ma sensu kupować chińskiego produktu na raty; w ogóle nie ma sensu go kupować. Nowe rowery nie bez powodu potrawią kosztować po parę tysięcy, a nawet kilkanaście. Przerabiałem to z Rometem, chyba z dziesięć lat temu. Co do części na naszym rynku są tylko dwie opcje: markowe- po mocno wygórowanych cenach, lub bazarowe- można tam jeszcze kupić takie pierdoły typu manetki hamulców, opony, pedały ,ale należy się wystrzegać wszelkich rzeczy mechanicznych typu manetka przerzutek, zębatka, obręcz (także przerzutka "Shimano" made in Taiwan).Jedynym sensownym wyjściem jest kupno sprowadzonego z "Zachodu" złomu i jego remont (mam na swoim koncie dwa wyremontowane szosowe i jednego trekingowego). W tym zakresie można naprawdę dokonać cudów, niesamowite jest jak bardzo stare, markowe elementy mogą być rzywotne. Jeżeli chodzi o koszty obowiązkowe: 1.zakup- zależnie od stanu, typu i bogactwa wyposarzenia takiegego "śmiecia" ok.100-300zł. 2.piaskowanie i malowanie ramy ok.100 3.opony + dętki od 30 4.łańcuch ok.25 5.linki i pancerzyki + zakończenia ok 20 6. nafta, benzyna, pasta polerska + nakładka do wiertarki, druciak miedziany, pędzel, metalowa lub szklana miseczka, papier scierny gradacji 180, 300, 600 , wełna wolframowa ok.40zł 7.klocki hamulcowe ok.20 8.centrowanie kół ok.40 (nie umiem tego sprawnie robić, uwaga na fachowców- chyba niecierpią tej roboty) 9.rączki na kierownicę ok.10 10.sporo czasu i pracy. Jeżeli chodzi o dodatkowe rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie to: 1.stan zębatek 2. kompletność wszelkiego rodzaju przelotek (trudno dobrać) 3. czy rama jest prosta/niepopękana 4. czy da się zamontować współczesny suport 5. czy osie nie są poukręcane, a bieżnie łożysk całe 6. czy niejest Polski (z wzg. na niznormalizowane i nieprodukowane części) 7.czy piasty są proste , szczegulnie tylnia (na krzywej bije kasetka). 8. czy jest dobry do potrzeb i wzrostu.

Witam, pisałem tu blisko miesiąc temu, że zamierzam kupić rower, poleciliście mi ten: http://allegro.pl/wyprzedaz-kross-hexagon-v2-alu-shimano-okazja-i1726261737.html .

Sytuacja nieco się zmieniła, bo brakowało mi 150zł do roweru, a rodzice ze względu na sytuację finansową nie mieli możliwości mi dołożyć... Więc 400zł zostało przeznaczone na modernizację komputera, a reszta na rower... Więc chcem kupić kilka części (nie wiem czy to coś można nazwać rowerem, produkt z Real'a za 350zł, pełna amortyzacja, wszystko co najgorsze, kupowany 4 lata temu). Klamkomanetki, Pedały (coś stuka podczas jazdy), Przerzutka tył (sama zmienia biegi podczas jazdy). Ostatnio go konserwowałem, tzn naoliwiłem łańcuch, koła itd. przy pomocy brata. Coś do 100zł się znajdzie ? dobrze by było gdyby to był jeden sklep on-line.

P.S klamkomanetki 3x7 tzn. w tarczy doliczyłem się 6, a na manetce mam 7, wtf ?! Koła 26, wielkość ramy nie mam pojęcia jaka. Liczę na Waszą pomoc.

Jeżeli dałem temat w złe miejsce, to z góry przepraszam.

Odp. na P.S. : 6- rzędowy zapewne wolnobieg i 7- stopniowa manetka w "niemodyfikowanym" rowerze ? To nie ma prawa dobrze działać. Płynność przerzutki zalerzy od trzech rzeczy, zakresu (regulowanego śrubami na przerzutce), siły naciągu linki (podczas doczepiania- zgrubnie , przy pancerzyku- dokładnie) i skoku (niregulowalny, zalerzny od manetki).7- rzędowe wolnobiegi muszą mieć mniejszy skok od 6 , aby nie zmieniać dystansu koła od ramy. Dalej idąc jeżeli zmieniasz biegi 7 s. manetką na 6 rz. wolnobiegu w wyniku zbyt małego skoku łańcuch ci się nigdy dobrze nie pokrywa wozek-zębatka (poza zapewne najmniejszą z.).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...