lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Witam. Niedawno kupiłem rower, przerzutki działają jak trzeba, tzn. przerzucają się po jednym kliknięciu na manetce, łańcuch nie próbuje sam wskoczyć na wyższy bieg czy coś. Generalnie wszystko jest ok, jednak łańcuch strasznie hałasuje w okolicy tylnej przerzutki i nie wiem czemu. Obojętnie na jakim biegu mam, hałasuje tak samo. Nie wydaje mi się aby o coś ocierał i jak mówiłem wszystko jest raczej ustawione dobrze bo przerzutki działają. Hałas jest podczas normalnego pedałowania, słychać w okolicach tylnej przerzutki. Co z tym zrobić? Strasznie mnie to irytuje podczas jazdy gdyż zwracam uwagi na szczegóły i wręcz nie mogę jeździć przez to. Proszę o pomoc.
TrzecieKolo Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Może trzeba łańcuch nasmarować? Albo wyczyścić i nasmarować. Mogą być tam ziarenka piasku i/lub inny syf.
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Łańcuch wyczyszczony i naoliwiony. Czysty jak łza ;]
paweloko Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Możo to w takim razie w suporcie, łożyska zatarce albo coś podobnego.
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Suport jest z przodu, tak? Nie znam się do końca na tym wszystkim. Tam też wydaje się być wszystko ok, zresztą jak mówiłem... dźwięk dobiega z tylu i tylko podczas pedałowania... kiedy kręcą się same koła to nic nie słychać.
mroczny Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Jaka to przerzutka ? Ja miałem coś podobnego z zestawem - Kaseta Shimano hg30 > łańcuch KCM i przerzutka Alivio , podczas pedałowania kółeczko zębate tylnej przerzutki ocierało o zęby kasety. Pomogło (chodź nie do końca) wkręcenie śrubki którą reguluje się naprężenie sprężyny przerzutki. A całkowicie pomogła zmiana łańcucha na Shimano-wski .
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Tu masz mój rower i wszystkie specyfikacje. Wychodzi na to, że chyba mam to samo co Ty.
mroczny Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 To masz podobny zestaw. Zobacz jak kręcisz czy nie ociera kółko przerzutki o kasetę , jeżeli ociera to spróbuj zrobić tak , jak popatrzysz na przerzutkę od tyłu to przy haku jest śrubka, wkręć ja trochę ( ja musiałem wkręcić do końca)i sprawdź czy pomogło.
Luigi Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Paweloko, nie myl suportu z piastą. Suport mam w korbie. Tyle w temacie dygresji. Jeśli ten hałas jest dla Ciebie aż tak uciążliwy, to rozbierz ramię przerzutki, wyjmij kółka nasmaruj, je też możesz rozebrać, wyczyść w nich wszystko i sprawdź, jak będzie chodziło.
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Dokręciłem tę śrubę i jest trochę lepiej. Co do czystości to wszystko było czyszczone i oliwione w serwisie.
psycho Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Może po prostu łańcuch musi się ułożyć do kasety i stąd ten dźwięk. Jeśli to nowy rower to według mnie to możliwy powód. Lub tak jak pisano wyżej, rozkręć kółka przerzutki, wyczyść i nasmaruj- tam często gromadzi się dużo syfu nawet po kilku km w deszczu czy błocie.
TrzecieKolo Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Jak nowy rower to nie baw się w rozkręcanie, tylko uderzaj z gwarancją, jeśli masz blisko sklep.
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Byłem już kilka razy w serwisie rowerowym co mają od razu w sklepie w którym kupiłem, typ za każdym razem coś robi z przerzutkami, ale dźwięk ciągle zostaje... Teraz w dodatku coś mi z przodu przy kole piszczy jak jadę... ech... i jak tu się cieszyć rowerem. Ok, to z przodu to tylko światełko w szprychach się poluzowało xD Co do głośnej pracy łańcucha z tyłu to na jaki polecalibyście wymienić? Bo tak ogólnie czytam na necie i ten co ja mam to jakiś sh*t, więc nic dziwnego, że głośno chodzi. Chyba, że jeszcze się dotrze? Ale przejechałem już 200 km, to możliwe, żeby tak długo się docierał?
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Hmm... a coś tak do 50 zł? Może z Allegro? Ogólnie łańcuch dobiera się tak, że jak mam z tyłu 8 biegów to ośmiorzędowy, tak? I musi pasować? Czy muszę na coś jeszcze patrzeć?
beskid Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 No to ten spełnia Twoje kryteria Alivio HG50 lub DEORE 2011 CN-HG50 Łańcuchy dobiera się pod ilość rzędów na napędzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.