Skocz do zawartości

[korba]ilosc zebow

Gość Fragger

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Fragger
Napisano

Mam pytanko, czy jak mam korbe z 48 zebami na najwyzszym blacie to moge kupic korbe z 52 zebami i to bedzie dzialac sprawnie?????

pozdr.

Napisano

Mam pytanko, czy jak mam korbe z 48 zebami na najwyzszym blacie to moge kupic korbe z 52 zebami i to bedzie dzialac sprawnie?????

pozdr.

On chyba ma 48 zębów teraz, tak przynajmniej wynika z jego wypowiedzi :) Trzeba czytać uważnie :D

Co do pytania to nie wiem, ale myślę, że raczej można, bo to niewielka różnica :P

Gość Fragger
Napisano

przezutki mam trzyletnie shimano ale nie wiem jaki model bo nigdzie na nich nie pisze

Napisano

skoro nie pisze to moze byc problem z taka duza zebatka bo prawdopodobnie to jakas niska grupa...a do 52 zabkow to by sie szosowa przydala przerzutka w ogóle odpowiednia do trzech zebatek(tyle ich masz aktualnie jak zgaduje...??)

Napisano

Zbyt duża rozbieżność zębatek i przerzutka może nie łapnąć ostatniej. U kumpla w makrokeszu w sumie zadziałało z dużą zębatką ale nie wiadomo czy tutaj bedzie tak samo...

Napisano

4 zęby to jaka różnica w średnicy zębatki? Mi się wydaje, że niewielka i powinno być OK, ale pewmości nie mam :P

U kumpla w makrokeszu w sumie zadziałało z dużą zębatką ale nie wiadomo czy tutaj bedzie tak samo...

A o jaką ilość zębatek zmieniał?

Gość kamoreks
Napisano

W makrokeszu to 1/5 działa wogóle. A 1/5 z tej 1/5 obsługuje 52 :P

Czyli twój kumpel miał szczęście kupują 1 z 25 sztuk OK :)

Napisano

Różnica jest, przerzutka przednia musi być dostosowana do ilości zębów, nawet 2 robią różnicę (42 a 44 w MTB to zasadnicza różnica w przerzutce przedniej). Szakq ma rację, do takiej ilości to już chyba wyłącznie szosowe FD się używa.

Gość fragger
Napisano

chyba kupie ta korbe z 52 zebami, najwyzej dokupie tez przezutke przednia.

Gość fragger
Napisano

Jak zamocuje to dam znac czy dziala

a tak to czy by pasowala przezutka SHIMANO FD-TY 30 ?

Napisano

No to czekamy na sprawozdanie czy ci będzie działać bez zminay przerzutek :)

Czy jak się wymiennia korbę to powinno się wymienić też łańcuch na nowy?

Gość fragger
Napisano

korba leci do mnie :P

a jaki lancuch dobrac do tej korby ??

Napisano

no wiesz ja bym sie jeszcze zastanowił czy korba 52 będzie pasowała do ramy przy tym suporcie i czy np nie bedzie haczyć o tylny trójkąt, jeśli tak będzi to można kupić ciut dłuższy suport, ale to już kolejny wydatek i większe przekosy łańcucha,

co do nowego łańcucha to nie wiem jak masz skonfigurowany i zużyty napęd

Napisano

Wszystko bedzie działało tylko zaobacz czy przerztko obsłuży taki blacik :P mogą jeszcze być problemy z ocieraniem o tylny trójkąt:) i tyle...

• 3 tygodnie później...
Gość Fragger
Napisano

Zalozylem ta korbe z 52 zebami zamiast 48, podnioslem przednia przezutka troche do gory i wszystko jest OK!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...