Skocz do zawartości

[Przerzutka Tył]Sram 4.0 poległ

cavarr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie,

Graty są już u mnie, ale są również problemy. Za żadne skarby nie mogę zmusić przerzutki do zalecanej pozycji pracy. Nawiązując do tego filmiku

- minuta 3:00 nie mogę ustawić tych 6mm i żadna regulacja nie pomaga - u mnie jest z 26mm. Przeczytałem już masę tutoriali, jeszcze więcej obejrzałem i lipa.

Przerzutka to http://allegro.pl/przerzutka-sram-x-7-tylna-nowa-super-cena-i1722464373.html

Napisano

Witam,

Takie zadziory to normalna sprawa w zębatkach przednich ?? Znajdują się one na środkowej zębatce i jest ich z 6 sztuk.

20110805204127.th.jpg

Napisano

No to czekają mnie następne zakupy ehhhhhhhh. Wystarczy wymienić tylko zębatki, czy całą korbę też zalecacie ??

Edit.

Forumowicze pomocy ;). Co mam zrobić, kupić nową korbę, czy olać sprawę i przywalić młotem w miejsca zainteresowane kasiorą(czytaj połamane zęby), aby doszło do ładu. Sam już nie wiem.

Stara korba to Shimano Dual SIS 44-32-24(chyba), a nowa... Shimano FC-M411 ??, tylko ile zębów wybrać ?? I do tego pewnie nowy suport by się przydał, jaki ?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Może coś na octalink ?? FC-M470

Nie powiem, ale całą ta sytuacja z deka przytłacza mnie znacząco, a dokładnie mój pustawy portfel. Nawalił hak, a tu "cały" osprzęt do wymiany. Interesem życia bym tego nie nazwał. Parę setek więcej i miałbym porządną A2 na X-7.

Napisano

Na Twoim miejscu, przyjąłbym zasadę - działa? jeśli tak to jeździć, aż przestanie. Tak naprawdę, to co kawałek doradza się, zmienić to, zmienić to, do roweru doskonałego dążąc :D Jeździj ze świadomością, że to trzeba będzie wymienić jak wpadną dodatkowe pieniądze, bo moim zdaniem tak do zera się spłukiwać nie powinno, zawsze może coś wypaść :) ale nie wnikam w cudze zarządzanie portfelem! moja wypowiedź jest moją opinią.

Napisano

Witam,

No pewnie tak będzie trzeba zrobić, tylko jakoś będzie trzeba wyrwać te złamane zęby, da się radę :).

Co do mojej starej korby to małe sprostowanie:

Jest to Shimano FC-TY40 R170 42-34-24, a przerzutka przednia to Sram SX4 na 42T.

Czy jeżeli jakbym zmieniał korbę to nowa musi być też 42, tak jak to jest napisane na przerzutce ?? Co z resztą zębatek, muszą być 34/24 czy tu już jest dowolność ?? Co z wartością 170, w nowej korbie musi być 170 czy może też być 175.

Jaki do tego suport polecacie, bo stary pewnie nie się nie sprawdzi. Suport do nowej korby M411 42/32/22(kwadrat)(najczęściej spotykana) mam wybrać 123mm czy 126mm, jaka firma/model. Na aukcjach polecają do M411 42/32/22(kwadrat) suport BB-UN26, UN28 (123mm), ale opinie dla UN26 są diabelnie niepochlebne.

Myślałem również o M131, ale ta budżetówka również nie ma za dobrych opinii.

Mufa jak to zmierzyć, jak sprawdzić typ gwintu(uk, it, iso...) ??

Edit:

To jest mufa ? >>

P7221913.JPG

Mierzymy od środka ?? A typ jak sprawdzamy ??

Napisano

Tak, na tym zdjęciu pokazana jest mufa , niestety z ułamaną miską od suportu :icon_confused: Mam nadzieje że to zdjęcie nie jest twojego autorstwa :icon_wink:

Jaką masz ramę ? Podejrzewam że rozmiar suportu powinien być standardowy :icon_wink:

Co do największej zębatki , to największą jaką możesz założyć to 42 zęby

Napisano

Sorry, ale nie znam się na suportach, a łożyskach maszynowych nie mam pojęcia. Moje pytanie dotyczyło jakiegoś konkretnego modelu, który jest sprawdzony i nie kosztuje dużych pieniędzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...