macieklis Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Witam, Mam problem z torpedo, ciężko mi to opisać dla ułatwienia poniżej załączam filmik. Chodzi oto że po zahamowaniu chcąc ponownie ruszyć torpedo wykonuje kilka luźnych obrotów zanim zacznie "ciągnąć"... chyba jednak najlepiej będzie zobaczyć to na filmiku. Torpedo było rozkręcane, wyczyszczone i ponownie nasmarowane, czy można to naprawić? http://pliczek.net/index.php?p=33464
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Napisano 12 Lipca 2011 Wyglada na problem z wałkami, moze jest cos co trzyma jeden z nich i nie pozwala sie mechanizmowi zazębić. rozbierz i zobacz co sie w srodku dzieje.
macieklis Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 rozbierałem to dzisiaj kilka razy i nie zauważyłem tam nic niepokojącego, wydaje się że wszystko jest na swoim miejscu
radomir82 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Wałeczki mogą być juz wytarte albo nałożyłeś na nie smaru przez co przesuwaja sie z oporem, jeżeli tak to wyczyść smar i zakrlop oliwką
Przeor Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Wymień wałki i wszystko będzie grało jak należy. Wałków nie należy niczym smarować bo uzyskasz wtedy efekt braku zazębiania. Najlepiej kupić wałki na pierwszą wymianę, powinny zadziałać, ewentualnie jakby nadal nie zasprzęglało się jak należy to wtedy kupic na druga albo trzecią wymianę (więcej wymiarów chyba nie ma). W niektórych sklepach nie ma wcale podziału na wymiary, w takim wypadku nie ma się co przejmowac tylko wziąć nowe wałki i też powinno byc ok.
macieklis Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 dzięki za porady... najpierw spróbuję wyczyścić wałek ze smaru bo smaru nie żałowałem a jak to nie pomoże to poszukam nowego wałku
Mod Team Puklus Napisano 13 Lipca 2011 Mod Team Napisano 13 Lipca 2011 I wszysrko jasne ... Smau panie to na łozyka piasty na dole i na górze na wałki nic, ewentualnie olej bo to ma być luźne. P.S. Jak by wałki były do wymiany to by podczas jazdy przepuszczały
Przeor Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 W 100 przypadkach na 100 zużycie wałków objawia się zawsze tak samo tzn na początku problem jest tylko przy ruszaniu, dopiero później, w miarę zużywania wałków problem występuje również podczas jazdy.
macieklis Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Napisano 9 Sierpnia 2011 zakupiłem nowe torpedo wymieniłem "bebechy" (bo na starej obudowie już szprychy założone były) i teraz rower śmiga aż miło, dzięki wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.