fenixs10 Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Witam serdecznie. Chciałbym zakupić nowego amorka lecz kompletnie nie orientuje się w tych tematach czyli oznaczeniach itp. Mam na uwadze 3 firmy. Rock Shox, Suntour i Marzocchi. Słyszałem, że Suntour to jakieś badziewie ale w ostatnich latach się bardzo poprawił i wybił na poziom Rock Shox'a. Marzocchi ma same dobre opinie między innymi że są pancerne. Pod uwage wziąłem z Suntoura model Epicon natomiast z Rock Shox'a Tore. Moja waga to 65kg a jazda raczej w terenie typu lasek, szutry, torche piasku od czasu do czasu wieksze wypady i oczywiscie miasto W sumie 60% teren 40% miasto. Skok nie wiekszy niż 100mm. A może jakąś używke? Pzdr.
Mod Team sznib Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Napisano 12 Lipca 2011 Nie ma co porównywać firm, jak coś to konkretne modele, uwzględniając przy tym też roczniki. Np. Marzocchi po tym jak przeniósł fabryki na Tajwan w 2008 bodajże zaczął robić buble, ale ostatnie roczniki się poprawiły. Tanie Suntoury są kiepskie, ale droższe modele są ok, sporo osób jeździ i chwali. Epicon to amortyzator powietrzny, kupujesz pompkę i pompujesz pod swoją wagę, to bardzo dobra opcja. Tora występuje w kilku wersjach, również w powietrznej: http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-solo-air-nowa-taniooo-i1712070450.html i ja bym tego właśnie amorka wybrał .
Grand231 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Tyle że Tora swoje waży jeżeli zależy ci na wadze kupuj Epicona.
fenixs10 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Nie na wadze mi zbyt nie zależy. Wole aby była lepsza amortyzacja. Acha i amorek musi miec V-brake'a bo jak na razie na tarczówki się nie zapowiada. Fajnie jakby posiadał 2 wejscia. Dobrze by było gdyby amorek miał blokade z kierownicy np. 50zł dopłaty więcej nie dam bo to nie ma wtedy sensu. I jeszcze odnośnie pomki. Czy faktycznie musi być jakaś za 200 zł czy wystarczy abym podjechał do garazu i kompresorem napompował ? A może na jakiś stacjach diagnostycznych mają takie super pompeczki ?
Mod Team sznib Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Napisano 12 Lipca 2011 Co do pompki, wystarczy Beto za 60pln. Kompresorem nie napompujesz dokładnego ciśnienia, musi być pompka wysokociśnieniowa ze specjalną końcówką zapobiegająca ubytkom powietrza przy odkręcaniu końcówki.
fenixs10 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Pytanko: co to są pivoty i czy rura sterowa bedzie pasowala do mojego roweru? Np. taka: http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-manetka-pop-lock-i1704631261.html - ale to chyba nie jest powietrzny ;/
Mod Team Franio Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Napisano 12 Lipca 2011 [Amortyzator] Rock Shox Tora czy Santour Epicon? [amortyzator przód] Epicon vs. Raidon vs. Tora [Amortyzator] Tora 318 Air czy Epicon L.O.D [amortyzator] Epicon czy Tora ..i wiele, wiele innych tematów. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.