gomez Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Mam do Was kilka pytań: 1. Czy klamki hamulcowe grupy shimano są ze sobą zamienne tzn. czy do hamulca deore lx m585 bez problemu zakręce klamke slx m665. 2. Czy zacisk hamulca jest uniwersalny tzn. z przodu na tył uwzgledniając zamiane adaptera ( dotyczy grupy shimano wymienionej w poscie ) 3. Czy wystarczy zamienić tylko klamke zostawiając stary przewód. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrówka
Andrew Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 1. Tak, możesz zamienić klamki. 2. Zacisk jest uniwersalny. Po zamianie z przodu na tył będziesz musiał zmienić także adapter. 3. Stary przewód może zostać - ma odpowiednie końcówki i wszystko będzie pasować.
gomez Napisano 11 Lipca 2011 Autor Napisano 11 Lipca 2011 a czy w ogóle jest jakaś różnica konstrukcyjna między tymi zaciskami???
Andrew Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Nie ma żadnych różnic konstrukcyjnych między tymi zaciskami. Jedyna różnica to wygląd zewnętrzny. LX na oko jest ciut lżejszy
gomez Napisano 11 Lipca 2011 Autor Napisano 11 Lipca 2011 tak myślałem tak więc tylko klameczke zmienie co by na kierze było tak samo a gdzie w PL dostane jakieś gumki na zmiane - tak pytan z ciekawości
Andrew Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 nigdzie nie dostaniesz. Można spróbować dorobić w firmie specjalizującej się w produkcji uszczelek.
Mod Team sznib Napisano 11 Lipca 2011 Mod Team Napisano 11 Lipca 2011 Dzisiaj zmieniłem w swoich hamulcach klamki na SLXy. Zaciski to LX585 i Deore 535, klocki XTR metaliczne. Wszystko działa, dzięki nowym klamkom hamulce działają lepiej. Uszczelki zacisków można dorobić w firmie GG Trading, która robi je na zamówienie.
gomez Napisano 14 Lipca 2011 Autor Napisano 14 Lipca 2011 Witam ponownie. Klameczka zmieniona i napisze tak - różnica jest odczuwalna hamulec jest bardziej przewidywalny jak dla mnie rewelacja. Tak wiec uswiadomiło mnie to że na tył też poleci slx tylko mam dylemat jaką tarcze na tył założyć 160 czy 180 mm. Dodam że z przodu mam 180 mm i jest ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.