Skocz do zawartości

[rower]

mickoz2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Mam na imię Michał mam 29 lat mieszkam pod Łodzią. Obecnie jestem posiadaczem authora solution disc 2009- chyba nie bardzo polecanego tutaj:(. Otóż rower kupiłem 2 lata temu robię jakieś 500km w sezonie i zastanawiam się nad zmianą ale czy warto? Drogi to głownie utwardzone odcinki, często las, ogólnie wszędzie. Pytanie szukać czegoś innego czy inwestować w mój sprzęt? Kwota do wydania około 3 tys zł.

Napisano

Jeśli przejeżdżasz 500 km w sezonie czyli jakieś 40 km miesięcznie to podarowałbym sobie jakiekolwiek inwestycje w rower, ogólnie.

Patrząc na to wg mnie chcesz zainwestować w rower którego praktycznie nie używasz. Gdybym miał kilka zainteresowań to wolałbym wydać takie pieniądze na coś z czego korzystam bardziej i częściej.

Tak więc: nie szukałbym innego roweru i nie inwestowałbym w ten. Może brzmi to dziwnie na forum rowerowym, ale wg mnie nic nie zyskasz na podmianach ani zakupie innego roweru, ten który jest przy takich przebiegach nie ulega zniszczeniu a jego części zużyciu.

Przykładowo: twój przebieg 500 km rocznie, mój 6000 km. To wystarcza by zużyć napęd (rower eksploatowany cały rok) czyli zamieniając to na przebiegi po 500 km mam 12 lat eksploatacji. Przy takich dystansach rocznych raczej nie wybierasz się na rower (tak gdybam) specjalnie w warunkach trudnych (deszcz, śnieg) i zakładam że jesteś typem "niedzielnego turysty" (absolutnie nie ma to wydźwięku negatywnego w tym przypadku), tak więc żywnotność części jeszcze się wydłuży.

Napisano

Jeżeli rama Ci jak najbardziej odpowiada, to za 3000 możesz kupić zestaw całkiem niezłego sprzętu włącznie z amortyzatorem ;) Nie ma sensu wymieniać całego roweru ;)

Napisano

Jak przedmówca wspomniał, jeżeli rama Tobie pasuje, to warto kupić sam osprzęt, przykładowo:

Grupa shimano slx 3x9 w bikestacji kosztuje 979zł http://www.bikestacja.pl/grupa-osprzetu-shimano-m660-p-19758.html?osCsid=pf6eie3dulkkuiq3j1qgp0kpr6 , do tego kółka, w bikestacji za ok 500zł mogliby coś Tobie zlożyć ciekawego na obręczach x317 i novatec'ach, do tego np. rst first air, w stosuneku cena/jakość wygrywa (mam wersje platinium-polecam) do 800zł powinieneś znaleźć, no i zostaje Tobie jakieś 800zł na hamulce (np. SLX do kompletu) i trochę grosza na linki, pancerze itp.

Napisano

O i przedmówca też mówi prawdę, na dodatek dodam że można się obejrzeć tutaj na forum za używanymi częściami ;) często ludzie sprzedają za bezcen bo im nie potrzebne ;)

Napisano

A ja się wyłamię i powiem, że być może lepszym wyjściem będzie zakup czegoś nowego a potem sprzedaż starego. Zadaj sobie pytanie czy masz ochotę na wymianę tak wielu części, bo potem pozostaje jeszcze kłopot z pozbyciem się tego co zostało ze starego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...