przetak12 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Witam chcę zmienić amortyzator suntour xcm :http://allegro.pl/sr-suntour-xcm-1-1-8-skok-100mm-czarny-i1683755604.html mam identyczny i chcę zmienić na taki : http://allegro.pl/sztywny-widelec-1-1-8-czarny-ahead-kolo-26-i1699315715.html i sie pytam czy będzie mi pasował ten sztywny .
JaniszMTB Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Jeżeli rzeczywiście masz 1.1/8" i widelec jest pod 1.1/8" to będzie pasował, ja planuje też zrobić taką przesiadkę bo na testach mi się super jeździło Z tym ze ja kupuje widelec Mosso. Edit: Jeszcze jeden warunek, musisz mieć hamulce VB!
supersam Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Będzie na pewno pasował ale tak jak pisze janisz tylko pod VB. Mi sie dobrze jeździ na sztywnym widelcu i raczej już nie wrócę do amortyzatora. A ten mosso to chyba jest alu, więc pewno strasznie sztywny będzie. Ciekawe jak z tłumieniem małych nierówności.
lysy35 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Geometria sie zmieni sztywny jest nizszy, wiem bo mam w kellys salamander, obnizy sie suport i kierownica
supersam Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Zależy o ile jest niższy, bo są sztywne widelce które mają wysokość równą amortyzatorowi o skoku 80mm i właściwie geometria się nie zmienia. Tylko że przy tym widelcu na aukcji nie ma podanej długości więc ciężko stwierdzić jaki będzie miał wpływ na geometrie. Ja mam widelec o długości chyba 410mm i kąt główki się zmienił o 1 stopień. Więc tragedii nie ma, przynajmniej mi się dobrze jeździ. Rower stał się bardziej nerwowy w prowadzeniu, ale szybko się przyzwyczaiłem.
rzymo Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Ten konkretny powinien mieć 39-40cm (od haków do góry korony). Widelce odpowiadające wysokości amortyzatorom (445 lub 465mm) są niestety wyraźnie droższe. Pewnym rozwiązaniem w przypadku kół 26" jest widelec trekkingowy i wymiana przedniego koła na większe (28/29").
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.