Skocz do zawartości

[przełożenie?] Problem z hamowaniem

kazag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zadałeś głupie pytanie:

zmieniając tylko wielkość zębatki przedniej zwiększasz przełożenie = trudniej kręcić/hamować

przy tym samym przełożeniu zmniejszając przednią zębatkę = łatwiej hamować...

Napisano

jest mniejsza

jeśli wsadzisz mniejszy blat z przodu to łatwiej bedzie ci zablokować koło bedziesz też mnieć wieksze przyspieszenie lecz mniejszą predkość maksymalną

Napisano

prędkość maksymalna jest zależna od szybkości obrotów na jednostkę czasu więc nie gadaj głupot [pomijam ograniczenia ludzkiego ciała]

Napisano

mysle, ze adas651 posluzyl sie skrotem myslowym i chyba kazdy go zrozumial...

tak czy owak, po dzisiejszej glebie nauke hamowania trzeba przelozyc ;p

Napisano

co ciekawe, zmieniła mi się korba i mam 38x18 teraz, więc nadal jest słabo (nie jestem przyzwyczajony do takiego pedałowania), ale np. hamuje mi się jakoś łatwiej... fakt, że zmienił się łańcuch też na nowy (i mi zgrzyta...) oraz mostek i kierownica (zamiast pochylonego mostka i prostej kierownicy są teraz mostek nieco wzniesiony i kierownica gięta), może to ma jakiś wpływ.

korbę pewnie tak czy owak zmienię i założe dziś noski, może to mi ułatwi sprawę, bo hamowanie (zablokowanie tylnego koła) podczas normalnej jazdy na niskiej prędkości nawet jest możliwe tylko po pochyleniu się nad kierownicę, a przy większej prędkosci w ogóle nie mogę go zablokować...

Napisano

co ciekawe, zmieniła mi się korba i mam 38x18 teraz, więc nadal jest słabo (nie jestem przyzwyczajony do takiego pedałowania), ale np. hamuje mi się jakoś łatwiej... fakt, że zmienił się łańcuch też na nowy (i mi zgrzyta...) oraz mostek i kierownica (zamiast pochylonego mostka i prostej kierownicy są teraz mostek nieco wzniesiony i kierownica gięta), może to ma jakiś wpływ.

korbę pewnie tak czy owak zmienię i założe dziś noski, może to mi ułatwi sprawę, bo hamowanie (zablokowanie tylnego koła) podczas normalnej jazdy na niskiej prędkości nawet jest możliwe tylko po pochyleniu się nad kierownicę, a przy większej prędkosci w ogóle nie mogę go zablokować...

przy ratio 2.11 nie możesz zaskidować ???

marnie z tobą :)

oraz jak chcesz hamować skidem to ( chyba że masz ramę o fajnej geometrii ) musisz się pochylić na kierownicę.

prosta fizyka - ciężar ciała trzeba przenieść na przednie koło, nawet chwilowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...