fantomasz69 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Witam!Zakupiłem swój pierwszy zestaw spd,pedały PD M540 i byty M077,i jak na razie jestem na etapie ustawiania bloków,i siodełka.Przeczytałem gdzieś że po zamontowaniu pedałów spd trzeba podnieść siodełko, a mi wychodzi że musi być niżej i to dość sporo.Przy platformach wydaje mi się że pedałowałem bardziej czubkami butów i było mi z tym wygodnie,tymczasem w butach spd mimo przesuniętych bloków maks.do przodu punkt nacisku na pedały wychodzi dość daleko od czubka butów,a buty mam dopasowane idealnie.Czy to złe przyzwyczajenia z platform sprawiają mi problemy czy może właśnie ustawienie siodełka,ewentualnie bloków? Mam wrażenie jakbym z mniejszą siłą naciskał na pedały,chyba że to efekt ciągnięcia pedałów do góry daje odczucie słabszego nacisku,zaznaczam że przejechałem dopiero wczoraj testowo kilkanaście kilometrów a dziś od rana...pada
Royalonzo21 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Z mojej strony odpowiedź zabrzmi banalnie. Po prostu musisz dojść metodą prób i błędów jak Ci się jeździ najwygodniej. Ja przy zmianie na SPD musiałem lekko podnieść siodło, używam pedałów shimano 520. Bloki mam ustawione bliżej ku przodowi buta. Jeździłem także z blokami ustawionymi mniej więcej po środku, jednak jak dla mnie okazało się to niezbyt wygodne.
hammurabi Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Normalnym ulozeniem stopy jest takie, ze srodek pedala jest mniej wiecej na wysokosci przednich "poduszek" stopy a wiec za palcami. Skoro do tej pory jezdziles na palcach to faktycznie bedzie trzeba opuscic nieco siodlo Co do sily pedalowania to jak sam zauwazyles efekt tego ze z drugiej strony podciagasz pedal. Sam od dzis ucze sie uzywac spd i tez mialem podobne odczucie.
Flash3M Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Od utartej reguły zdarzają się wyjątki i Ty być może jesteś jednym z nich Jeśli uważasz, że trzeba siodło obniżyć to tak zrób... zawsze tą wysokość będziesz mógł skorygować, chociażby zmieniając siodełko lub preferencje co do stylu jazdy.
fantomasz69 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Napisano 19 Czerwca 2011 Przejechałem dziś prawie 60km i myślę że udało mi się odpowiednio ustawić bloki i wysokość siodełka,a jeśli chodzi o samo spd to jak na razie mieszane uczucia,ale na "przyzwyczajenie się"do tego systemu potrzeba trochę czasu,ważne że jak na razie nie zaliczyłem żadnej gleby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.