Skocz do zawartości

[Widelec] do skakania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem tu nowy więc przy okazji się z wami witam :)

Chciałbym zmienić widelec w moim rowerku, a nie wiem jaki wybrać.

Lubię pojeździć w górach, ale też poskakać na ulicy.

Chciałbym, żeby cena nie była jakaś astronomiczna, do 500zł.

Mój rower:http://elits.pl/c254-mtb/i98709-rower-schwinn-mesa-ltd-black-red-ss09.

Z góry dzięki za pomoc :)

• Mod Team
Napisano

To nie jest rower do skakania, weź to pod uwagę. RS Tora używany jest w 4X, więc skakanie wytrzyma, ale reszta części też katowania długo nie zniesie.

Napisano

Pytanie co z geometrią po wstawieniu amorka rzędu 130-150mm (do "skakania" tyle by się przydało), bo moim zdaniem pójdzie się paść. Druga sprawa, jak długo wytrzyma główka.

Jeśli myślałeś o skakaniu, trzeba było pomyśleć zanim kupiłeś Schwinna. Dokładanie do niego większego amorka mija się moim zdaniem z celem.

Napisano

Trochę źle się wyraziłem przy pisaniu pierwszego posta, skakanie czyli w moim wydaniu mały B Hop nad progiem zwalniającym na ulicy, czy wskoki na krawężnik :)

Raczej chodzi mi o kolarstwo górskie bo jak zjeżdżałem z dość kamienistej ale krótkiej górki w Beskidach to myślałem, że mi łapy urwie :)

Myślę, że przy 120mm geometria jeszcze powinna być OK, chcę poprawić raczej jakość tego amora niż skok.

Qrvich: Nie wiem o co ci chodzi z tymi Schwinnami, to już mój trzeci i żaden jeszcze się nie rozleciał, chociaż ostro je katowałem :)

Sorry, że źle nazwałem temat

Napisano

Qrvich: Nie wiem o co ci chodzi z tymi Schwinnami, to już mój trzeci i żaden jeszcze się nie rozleciał, chociaż ostro je katowałem :)

Źle mnie zrozumiałeś, nie mam nic do Schwinnów, wcześniej zrozumiałem że chodzi o faktyczne "skakanie na biku", teraz sam wyjaśniłeś i wszystko gra :) Przychylam się do postu powyżej, 100mm będzie w takim razie odpowiednie.

Napisano

Dzięki. Proponuję przetrzymać temat otwarty jeszcze z 2 dni jakby ktoś chciał coś dopowiedzieć a potem można zamknąć :)

To jest ta sama Tora?

http://allegro.pl/rock-shox-tora-sl-poplock-nowa-i1671738274.html#gallery

bo lepsza byłaby czarna ;/

EDIT:

Znalazłem jeszcze taką Torę

http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-manetka-pop-lock-i1653339757.html

To jest Tora 302 a nie TK, jak ta którą podał sznib, która jest lepsza?

W 302 jest sprężyna powietrzna(w aukcji którą podałem nie ma tej informacji), a w TK nie ma.

Napisano

Sprężyna powietrzna jest na tyle fajna, że praktycznie zawsze ustawisz amortyzator pod siebie. Ze zwykłymi sprężynami jest tak, że albo utrafisz i będzie idealnie, albo będzie za twardo lub za miękko. Ja bym brał z powietrzną, przynajmniej takie moje zdanie.

Napisano

Zadbany Pike 409 do 500zł w środku sezonu może być problemem. Do tego dochodzi nowa piasta ok 100zł + przeplot koła. No a 140mm do tej ramy to może być trochę za dużo.

Napisano

Zadbany Pike 409 do 500zł w środku sezonu może być problemem. Do tego dochodzi nowa piasta ok 100zł + przeplot koła. No a 140mm do tej ramy to może być trochę za dużo.

Problemem? Raczej powiedziałbym ze to niemożliwe :D Co do wysokosci to zawsze moze go zmiejszyc, z tego co mi sie kojarzy pike ma regulowany skok 95-140.

Napisano

Zdecydowałem się na Torę, teraz jeszcze trochę kasy uzbieram i kupuję.

Dzięki za pomoc.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...