Skocz do zawartości

[korba] Shimano Alivio - skrzypienie,trzeszczenie z okolic korby przy dość lekkim pedałowaniu

olion94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak napisałem w tytule podczas dość lekkiego pedałowania z okolic korby dochodzą, irytujące skrzypienia,trzeszczenia dodam, że dzieje sie to tylko i wyłącznie dociskając prawą stronę.

z góry dziękuje za odpowiedzieć. :rolleyes:

Napisano

Prawdopodobnie powstał luz na styku korba oś należało by więc mocno dokręcić.Możliwe też że poluzowały się śruby mocujące tarcze.Rozkręcone lub wyrobione na łożyskach pedały również potrafią nieżle hałasować. B)

Napisano

Zdejmij koło, wyczyść korbę, najlepiej jak wyczyścisz ośkę, łożyska, nasmarujesz wszystko odpowiednio, wyczyść łańcuch jak należy, nasmaruj i powinno być ok. Miałem też dość uciążliwe skrzypienia etc, ale zrobiłem to, co napisałem i teraz jak jadę słychać tylko szum gum.

Napisano

Jakie znów czyszczenie i smarowanie łożysk jak tam na 99,(9)% jest pakiet?

Zacząłbym od dokręcenia pedałów i korby. Jeśli nie pomoże, zdejmij łańcuch z korby i pokręć nią trochę. Jeśli będzie głośno - suport, jeśli nie, kombinujemy dalej.

Napisano

Jakie znów czyszczenie i smarowanie łożysk jak tam na 99,(9)% jest pakiet?

No ale niektórzy i takie rzeczy potrafią porozkręcać :wallbash::laugh::laugh:

Napisano

A co sądzicie o fakcie, że to słychać tylko podczas nacisku na prawa stronę, próbowałem uzyskać ten "efekt" po lewej stronie jednak nic z tego. Nadzieje mam, że to może być pedał. Z początku jak zaczęło się to dziać pomyślałem "suport", ale potem myślę ,że jeżeli to jedna strona to pedał, ale o sprawdzeniu dokręcenia zębatek nie myślałem. Dzięki za odpowiedź, jutro coś pomajstruje :) bo w niedziele jade z Tychów do Krakowa przez Wadowice, Lanckoronę, i Kalwarie Zebrzydowską :) - 132km zobaczymy ile wyjdzie w praktyce :D

Napisano

OK. Więc tak, posprawdzałem wszytko co napisaliście i wszyło, że pedał wydaje te dźwięki. Odkręciłem go, zdjąłem zawleczkę i dałem smaru i jest już dobrze, jak zaś się powtórzy to wymieniam pedały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...