Skocz do zawartości

[do ~9000zł] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zamierzam zakupić rower do maratonów MTB i do tego celu mogę przeznaczyć na sprzęt max.9000 zł.

Co możecie mi polecić do tej kwoty ? Na razie się mocno rozglądam,tak że mógłby to być Hardtaill jak i full,ale dość lekki.Mam 185 cm i ważę 72 kg.

Zastanawiałem się także nad składaniem,więc jeżeli moglibyście zrobić jakieś projekty byłbym wdzięczny.

Czekam także na propozycje gotowych rowerów.

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam !

Napisano

z całym szacunkiem dla takiej kowty... ale masz jakieś doświadczenie czy to miałby być Twój pierwszy MTB?

// Nie cytujemy w całości postów znajdujących się bezpośrednio nad naszymi.

Napisano

Tak..mam już trochę doświadczenia w MTB gdyż trenuję konkretnie od 3 lat,na szosie jak i MTB,lecz maratony MTB są pierwszorzędne.Zadałem pytanie na forum ponieważ czas na zmianę sprzętu i mocno się zastanawiam,a warto zaczerpnąć troszkę obcej opini...

Napisano

No właśnie też się tak na początku zastanawiałem aby składać,jednak kiedy robiłem sobie wstępne projekty zawsze coś kaski brakowało...czy to rama za droga,czy to koła aż w końcu przestałem się bawić w projekty.Jednak teraz od nowa myślę iż byłby to dobry pomysł..jednak wyrwanie fajnych i lekkich części jest naprawdę trudne

Głownie miałby służyć do maratonów

Napisano

Nie doczytałem, my bad.

Tak czy inaczej wybór jest całkiem spory, więc trudno pokazać palcem i powiedzieć, że to ten i tylko ten.

Tym bardziej, że ma pasować tobie, a nie innym.

Generalna opinia jest taka, że na maratony optymalnym wyborem są spokojnie prowadzące się HT, a nie nerwowe wyścigówki XC. Powinieneś szukać czegoś o dłuższej ramie i w miarę zrelaksowanych kątach.

Co do fs, skok raczej 100 mm, max. 120. Chodzi w sumie o wyścig, a nie kanapowe turlanie po kamykach.

Budżet masz na granicy, w sensie że weźmiesz za niego porządnie wyposażony rower na alu lub gorzej wyposażony sprzęt na karbonie (zobacz np. Sparka 40 i 35 na scott.pl). IMO w fullach karbon nie jest żadnym halo i spokojnie można się bez niego obyć.

W każdym razie jeżeli chodzi o HT dobrym wyborem może być Cannon Flash Carbon 4 lub Trek 8500/Elite 9.7. Cannon ma fajnie zaprojektowany tylny trójkąt - tak aby pracował na nierównościach, co poprawia komfort.

Fulle to wspomniany Spark czy np. takie cuś http://www.poreba.carrer.pl/3408,produkt.html

Napisano

W tej cenie kupisz lekkiego ścigacza ht na węglowej ramie ok 1 kg ( flash, scale, o.nine ) i będzie to rower w granicach 9 kg z groszem lub mozna pokusić sie o zakup wyscigowego fulla ale na gorszym osprzecie czyli spark lub nawet karbonową ninety-six. Odzielnie te ramy kosztują niewspólmienrnie dużo ale kupno całego roweru jest opłacalne - dużo bardziej niż składanie.

Napisano

Widziałem na żywo ( wcześniej w podobnej cenie mieli fulla canana na tym samym osprzecie ) - fajny rower tylko na ramę niestety trzeba uważać bo ma dwa newralgiczne punkty ( komin i mocowanie hamulców ) no i rozmiar M jest troche za mały na 185 wzrostu.

http://allegro.pl/cannondale-flash-carbon-4-jak-nowy-i1639742058.html

nie wiem czy ma papiery - jeśli tak to warto zalicytowac ale... nowy model 2011 z dozywotnia gwarancją na rame kosztuje na isporcie ok. 8k czyli róznica juz nie taka ogromna. Ten jest tez ok tylko opis cos lekko nie pasuje do zdjęc:

http://allegro.pl/rower-gorski-merida-o-nine-20-i1637859865.html

i tu tez 9k kosztuje juz nowy model 2011.

Wychodzi na to że droższe rowery warto kupować nowe bo i upusty lepsze i zwykle gwarancja jest a jak ktoś juz ma odłożone "kilka" tysiecy to łatwiej przyjdzie mu dołożenie tysiaca niż komus kto ma budżet np 2-3 tys.

Napisano

Witam,

Szanowni koledzy zamierzam złożyć rower, w przyszłym roku chcę wystartować w maratonie MTB i proszę o rady jakich najlepiej podzespołów użyć aby złożyć odpowiednią maszynę. Chodzi mi dokładnie o jakie piasty użyć(zastanawiam się nad DT a XTR, a może ma ktoś lepszy pomysł) jakie obręcze, szprychy, itd... Dodam że ramę już zakupiłem jest to Giant XTC Aluminiowy rocznik 2011, ja mam 186 wzrostu i wazę ok, 95 kg. proszę też o wskazówki ludzi którzy brali udział w maratonach.

Napisano

To juz lepiej sie udac do innego dzialu, tam szybciej Ci odpowiedza, tutaj nie trafisz tak szybko na osobe, ktora Ci szybko doradzi odnosnie poszczegolnych komponentow, glownie to ramy/rowery, zaloz nowy temat i zrob rozpiske co i jakie chcesz, co nie wiesz,a co wiesz co chcialbys juz miec i bedzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...