Skocz do zawartości

[wymiana napędu] Nie wiem co wybrać

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zainwestował bym w pełnego XT.

Ponieważ mieszanie różnych części osłabia napęd.

Wyjaśnij co masz przez to na myśli, albo zamilcz i nie mieszaj innym w głowie.

Moim zdaniem takie zestawianie napędu niczemu nie szkodzi. Napęd jest tak wytrzymały jak jego najsłabszy element. Tym najsłabszym elementem jest prawie zawsze łańcuch. Dlatego też warto pilnować jego zużycia. Mój głos w tej sprawie jest taki, że najlepsze (najekonomiczniejsze) rozwiązanie to korzystanie zamiennie z kilku łańcuchów niższej klasy, ich systematyczna kontrola i zamiana.

Napisano

beskid w tylnej kasecie używam środkowych albo tych mniejszych takie lubię przełożenia. Jeżdżę różnie, zależy gdzie jestem wcześniej jeździłem w okolicach Zakopanego teraz na mazowszu.

safian tak, kółka przerzutki przynajmniej tutaj je tak nazywają.

ptyl.gif

Napisano

Tym najsłabszym elementem jest prawie zawsze łańcuch. Dlatego też warto pilnować jego zużycia. Mój głos w tej sprawie jest taki, że najlepsze (najekonomiczniejsze) rozwiązanie to korzystanie zamiennie z kilku łańcuchów niższej klasy, ich systematyczna kontrola i zamiana.

Dokładnie tak 100% racji ale jest jeszcze ważniejsza sprawa tzn. odpowiedni dobór i wykorzystywanie przełożeń tak aby łańcuch po zębatkach nie pracował po skosach :wallbash: zwłaszcza na 9 rz. napędach.

KrzYchuu z tym Zakopanym to jest ok. ale chyba na Mazowszu równie często korzystasz z największego blatu w korbie. :blush:

Tymi kółkami się nie przejmuj tylko je porządnie wyczyść i nasmaruj w środku. :thumbsup:

Napisano

Przydał mi się ten wątek. Właśnie zamówiłem Korbę SLX, kasetę i łańcuch XT, dodatkowo kółka do przerzutki XT bo jedno też już padło. Wszystko na 9.

Razem 710zł

I tak się tylko zastanawiam czy za 500km dokupić ten drugi zamienny łańcuch. Nie jestem przekonany, spotkałem się gdzieś z opinią że założenie nowego łańcucha po 500km będzie miało zły wpływ na kasetę...

• Mod Team
Napisano

Policz, czy to się po prostu opłaca, ile kilometrów więcej kaseta przejedzie na kilka łańcuchów niż na jeden, opłaca się to raczej w wypadku tytanowych kaset za kilkaset PLN, do XT za 150 po prostu nie opłaca się kupować kilku łańcuchów, wystarczy regularnie czyścić i smarować ;)

Napisano

Moja kaseta LX i IG 90 na 8rz. ma już z 7kkm i nadal wszystko dobrze pracuje :blink: . Dobre łańcuchy nie rozciągają się aż tak szybko aby po 500km je zmieniać. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...