Skocz do zawartości

[napęd] sram - problem z regulacją

assami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

triggerki SRAM x9 [prawie nowe - kilkset km]

przerzutka SRAM x9 [prawie nowa - podobnie]

kaseta SRAM x7 [nowa]

łańcuch SRAM PC-971 [nowy]

nie zgrywają się odległości przełożeń.

jak na małych trybach jest ok, to na dużych szoruje lekko o większą zębatkę

jak większa zębatka jest ok, to mała ma ochotę zeskoczyć.

dodam, że jeżeli ustawiana jest przerzutka na 9 trybie, to problem pojawia się w okolicach 3.

wg mnie to nie jest kwestia strojenia przerzutki, tylko odległości między trybami albo ilości linki naciąganej przez manetkę.

jedyne względnie logiczne wyjaśnienie jakie mi przychodzi do łba, że za słabo dokręciłem wielotryb, jest za słabo ściśnięty i przez to są większe odległości między trybami. coś takiego jest możliwe? aż się wierzyć nie chce.

ktoś ma jakiś pomysł?

Napisano

Sprawdź hak przerzutki czy jest prosty, ja po OTB miałem taki sam problem, naprostowałem hak, teraz tak bardzo przy miekkich przełożeniach nie "szoruje" (wtedy miełem problem od 1-4 biegu -> 32T-21T).

• Mod Team
Napisano

Kasety raczej nie brałbym pod uwagę- zresztą mozesz sprawdzić ,czy jest dokręcona. Przyczyny upatrywałbym w dwóch miejscach:

- zła regulacja

- nieprawidłowo założona linka przy przerzutce ( linka ma być nad śrubą)

Napisano

linka nie może być przykręcona inaczej niż jest. w sram zrobił to bardzo intuicyjnie.

zła regulacja to też chyba nietrafiony pomysł, bo problem występuje w trakcie regulacji.

hak sprawdzę. brzmi niegłupio.

dzięki za sugestie. coś jeszcze?

Napisano

Też miałem problem z x7 ale z 10 rzędowa. Po 1 sprawdź czy przerzutka luźno chodzi, czy sworznie nie są za ciasne, można trochę w rekach rozruszać. moja nowa przerzutka poruszała się prawie skokowo. dalej trzeba sprawdzić czy linka nie ma jakiś oporów i na koniec zostaje magiczna śrubka b-screw. do idealnego doregulowania gdyby nie chciała na któryś bieg wrzucić pomimo idealnego ustawiania się wózka pod koronką.

Napisano

@safian

spinkę mam oryginalną srama.

maksymalne wychylenie mam wyregulowane ok, poza tym nie ma ono wpływu na nic poza maksymalnym wychyleniem [mówimy o śrubce prawda?]

@gruber69

przerzutka nowa nie jest, ale sworznie mogą być faktycznie nieco ciasnawe. rozruszanie w rękach niewiele pomaga [próbowałem już tego wcześniej - nim przerzutkę założyłem].

czy jest jakiś sposób, żeby to zrobić skutecznie?

linka oporów nie ma.

odległość wózka od kasety zaraz ustawię [o ile trzeba]

dzięki ;]

górne kółko wózka jest ok 15-16mm od największej zębatki. czy możliwe, że to nieco za dużo i to może być przyczyną?

niestety nie mogę teraz tego sprawdzić, bo owa śrubka jest calowa! :/

czeka mnie wypad do kastoramy :D

Napisano

Używałem zielonego Finish Line i ruszałem. Tak z godzinę przy oglądaniu filmu i zaczęła chodzić płynnie.

Co do odległości przerzutki od koronek to powinno być w granicach 6mm

Możesz jeszcze sprawdzić czy hak odpowiada specyfikacji SRAM wymiary >> strona 13.

Napisano

hej, sprawdziłem hak i wygląda na poprawny, ale 6mm nie osiągnę, chyba nawet gdy śrubkę wykręcę całkowicie O_O

chyba, że 6mm dotyczy zębatki 34 [ja mam największą 32]

Napisano

U mnie jest prawie całkowicie wykręcona. Chodzi tu o wysokość patrząc w poziomie a nie bezpośrednio mierzoną odległość jak mi się wydaje. Dopiero po prawie całkowitym wykręceniu zaczęło wszystko poprawnie działać.

Napisano

gruber, jest tak jak mówisz.

śruba prawie całkiem wykręcona - napęd działa prawidłowo :]

dzięki wielkie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...