tututuru Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Jako laik w tej dziedzinie, zwracam się do specjalistów Muszę wymienić w góralu(21b.,26') wsio, włącznie z malowaniem i lakierem.... ale nie o tym. Chciałem kupić coś takiego, ale nie wiem czy taka konfiguracja będzie pasować(nie jestem wyczynowcem, jeżdżę od biedy)? manetki: Shimano Revoshift przerzutka przód: Shimano DeoreXT lub Acera przerzutka tył: Shimano Nexave kaseta: Shimano HG-30 To by było tyle. Jak w złym miejscu, to proszę o przeniesienie. Z góry
Mod Team sznib Napisano 7 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2011 przerzutka przód: Shimano DeoreXT lub Acera dobre. Jedna z niższych grup i jedna z najwyższych. A reszta? Piszesz 21b, czyli rozumię napęd 3x9. Manetki co najmniej Deore, łańcuch, kaseta HG50, przerzutka przód, tu Alivio czy nawet Acera da radę, za to na tył co najmniej Deore, a jak fundusze pozwolą SLX. O korbie nie pisałeś, ale tu to nowe Deore HT2, i masz dobry napęd średniej klasy.
beskid Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Mam te manetki i są świetne. Jak już tyle inwestujesz to koniecznie tylna przerzutka XT bo świetnie współpracuje z tymi gripami. Tak jak przedmówca polecam kasetę HG-50 Deore 11-34 9b
tututuru Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 dobre. Jedna z niższych grup i jedna z najwyższych. A reszta? Piszesz 21b, czyli rozumię napęd 3x9. Manetki co najmniej Deore, łańcuch, kaseta HG50, przerzutka przód, tu Alivio czy nawet Acera da radę, za to na tył co najmniej Deore, a jak fundusze pozwolą SLX. O korbie nie pisałeś, ale tu to nowe Deore HT2, i masz dobry napęd średniej klasy. Chodziło o 21 biegów - czyli 3x7 ....Czyli ta kaseta HG-30 będzie dobra? Manetki zostawiam te które napisałem, przerzutki przednia - Deore XT, tylnią zmienie na STX(dobra??) a korbe jakas sie znajdzie... a jak nie to kupie http://allegro.pl/nowa-korba-gtix-3-rzedowa-tarcze-48-38-28-t-mtb-i1651937319.html
Liponek Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 A mnie zastanawia czy masz piastę pod wolnobieg czy pod kasetę? Domyślam się, że jeśli jest to zestaw 3x7 to możesz mieć jeszcze wolnobieg, a w takim przypadku koszt zmiany napędu będzie naprawdę wysoki. Zastanów się czy nie lepiej byłoby kupić używany lepszy rower niż inwestować w ten. Piszę o tym, bo dwa lata temu sam popełniłem podobny błąd.
beskid Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Chodziło o 21 biegów - czyli 3x7 ....Czyli ta kaseta HG-30 będzie dobra? Kaseta HG30 Alivio będzie dobra. Po co ci z przodu XT jak wystarczy choćby Alivio. Jak masz dostęp do starego STX z tyłu to bierz bez zastanowienia bo u mnie był nie do zdarcia. Nie no co do korby to przeginasz , co to za badziewie??? Kup niedrogą Alivio na Allegro zmieścisz się w koło 100zł. Nie możesz tak mieszać od XT do jakiegoś syfu bo tak się nie powinno robić. Zasadą jest osprzęt tej samej grupy ewentualnie klasę wyżej lub niżej. Nie kombinuj tylko załóż sobie pod tą kasetę całe Alivio i tego STX-a.
Mod Team sznib Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 Chodziło o 21 biegów - czyli 3x7 ....Czyli ta kaseta HG-30 będzie dobra? Manetki zostawiam te które napisałem, przerzutki przednia - Deore XT, tylnią zmienie na STX(dobra??) a korbe jakas sie znajdzie... a jak nie to kupie http://allegro.pl/nowa-korba-gtix-3-rzedowa-tarcze-48-38-28-t-mtb-i1651937319.html Oj, racja, ale gafę strzeliłem, wstyd Przednia przerzutka Alivio, Acera, nie ma sensu dopłacać do XT jak nie masz reszty na w miarę zbliżonym osprzęcie. Korba koniecznie Shimano, Alivio jest b. dobra, najlepiej w wersji pod octalink.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.