Skocz do zawartości

[Amortyzator]Wymiana w rowerze Gangsta 7.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W ubiegły czwartek w końcu odebrałem nowy rowerek. Cały sprzęcik w sumie jest ok, lecz amortyzator RST Omega mnie przeraża z tego względu, że póki co skoku ma może niespełna 50mm na 120mm. jest ciężki przy mojej wadze około 60 kg. a co za tym idzie słabo reaguje na nierówności terenu. Hmm, w instrukcji piszą, że amortyzator po 20 godzinach jazdy zaczyna lepiej reagować na nierówności terenu. Póki co przejechałem tylko z 5 godzin na tym rowerze. Czy faktycznie po wyjeżdżeniu tych 20 godzina amor będzie znacznie lepiej reagował na nierówności terenu ? Ile skoku max mogę w nim wyciągnąć ? Czy może po prostu lepiej zmienić ten amor na jakiś lepszy ? Zastanawiałem się nad zmianą, lecz nie wiem jaki amor wybrać, by był odpowiedni do mojej wagi, no i oczywiście żeby nie psuł geometrii roweru. Pozdrawiam i życzę dobrego wieczoru.

Kurde, znowu źle założyłem temat. :/

dzięki za poprawę :)

Napisano

Musisz szukać czegoś ze skokiem 120mm. Nie wiem jaki masz budżet, najtańsza sensowna propozycja to Raidon. Ale lepiej kupić coś klasy co najmniej Epicon/Tora.

Napisano

Witam,

W ubiegły czwartek w końcu odebrałem nowy rowerek. Cały sprzęcik w sumie jest ok, lecz amortyzator RST Omega mnie przeraża z tego względu, że póki co skoku ma może niespełna 50mm na 120mm. jest ciężki przy mojej wadze około 60 kg. a co za tym idzie słabo reaguje na nierówności terenu. Hmm, w instrukcji piszą, że amortyzator po 20 godzinach jazdy zaczyna lepiej reagować na nierówności terenu. Póki co przejechałem tylko z 5 godzin na tym rowerze. Czy faktycznie po wyjeżdżeniu tych 20 godzina amor będzie znacznie lepiej reagował na nierówności terenu ? Ile skoku max mogę w nim wyciągnąć ? Czy może po prostu lepiej zmienić ten amor na jakiś lepszy ? Zastanawiałem się nad zmianą, lecz nie wiem jaki amor wybrać, by był odpowiedni do mojej wagi, no i oczywiście żeby nie psuł geometrii roweru. Pozdrawiam i życzę dobrego wieczoru.

Kurde, znowu źle założyłem temat. :/

dzięki za poprawę :)

Może na początek rozkręć go i wyczyścić, tanie rst niestety tak mają (miałem do czynienia z gilą), pod moimi ponad 90 kilogramami uginała się na jakieś 3-4 cm, po nasmarowaniu zrobiło się już około 80 mm skoku. Ale szału nie oczekuj.

Napisano

Na początek to pojeździj na nim. Z pewnością się poprawi ale od tego amortyzatora nie wymagaj zbyt wiele. Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie brunox deo pomaga on w działaniu pracy amortyzatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...