kirzen83 Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Witam wszystkich, na wstepie chcialem zaznaczyc, ze jestem nowym forumowiczem, wiec prosze o wyrozumialosc jesli z moim tematem jest cos nie tak. Tydzien temu kupilem rower GIANT TALON3 z widelcem(Suntour SF11 XCM V3, hydraulic lock out, 100mm travel). Kilka razy wyruszylem pojezdzic i kiedy pare razy zjechalem z kraweżnika to uslyszalem nieprzyjemny odglos uderzenia w okolicach amortyzatora.Jesli chodzi o moje wymiary to: wzrost 183, waga 120kg i zastanawiam sie czy moja waga moze miec wplyw na ten nieprzyjemny odglos lub czy moze byc to normalne zachowanie dla tego amortyzatora. Prosze o opis tego zdarzenia lub przyblizenie Mi co jest nie tak??!!. Nie zaznaczylem na poczatku ale moja wiedza na temat rowerow jest minimalna, wiec kazda podpowiedz jest wazna dla mnie.
Vidoq Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Witaj! To nie jest normalne zachowanie amortyzatora. Nie wiem, co to jest, ale ja miałem to samo i oddałem do naprawy gwarancyjnej. Zrób to samo.
kirzen83 Napisano 29 Maja 2011 Autor Napisano 29 Maja 2011 Witaj! To nie jest normalne zachowanie amortyzatora. Nie wiem, co to jest, ale ja miałem to samo i oddałem do naprawy gwarancyjnej. Zrób to samo. Czy zostal naprawiony w serwisie i co Ci powiedzieli, jaka byla przyczyna tego??
Rulez Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Z tego co ja się orientuję w tym wynalazku zwanym amortyzatorem takie stuki to normalne zjawisko
kirzen83 Napisano 29 Maja 2011 Autor Napisano 29 Maja 2011 czy mozna w jakis sposob pozbyc sie tych odglosow stukania, czy konieczna jest wizyta w serwisie?? Malo mam informacj na temat tego przypadku i prosze o wiecej opinii lub porad. Dzieki
Rulez Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Nie można i żaden serwis nie pomoże, ten "amortyzator" jest tak skonstruowany i wyprodukowany, że będzie stukał
kirzen83 Napisano 29 Maja 2011 Autor Napisano 29 Maja 2011 Nie można i żaden serwis nie pomoże, ten "amortyzator" jest tak skonstruowany i wyprodukowany, że będzie stukał no to nie pocieszyles mnie ta wiadomoscia ale dziekuje za odp .Nie lubie jak cos dziala/pracuje nie tak!! To jeszcze mam pytanie,czy cos moze zostac uszkodzone przez te stuki/uderzenia??
PoleK Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 oddaj na gware, bo to ze XCM najlepszy nie jest, kazdy wie, jednak nie zmienia to faktu ze stukac nie powinien...
kirzen83 Napisano 30 Maja 2011 Autor Napisano 30 Maja 2011 Ok, dzieki. W tym tygodniu ruszam do serwisu. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 30 Maja 2011 Mod Team Napisano 30 Maja 2011 Może najprościej przy twojej wadz przy zjeździe z krawężnika dobija do spodu bo 120kg to jednak waga ciezka.
kirzen83 Napisano 30 Maja 2011 Autor Napisano 30 Maja 2011 Może najprościej przy twojej wadz przy zjeździe z krawężnika dobija do spodu bo 120kg to jednak waga ciezka. Moze i tak jest, tez biore to pod uwage. W sklepie, kiedy ogladalem/kupowalem ten rower pytalem sie sprzedawcy czy ten amor bedzie odpowiedni dla mojej wagi. Sprzedawca odpowiedzial, ze nie bedzie problemu i ze tutaj mam pokretlo +/- wiec moge sobie regulowac. Wiec bylem przekonany, ze bedzie ok. Ale nawet przy regulacji +/- jest tak ten dźwiek uderzenia
Mod Team Puklus Napisano 31 Maja 2011 Mod Team Napisano 31 Maja 2011 Niechciał bym tu uogolniać ale wikszość sprzedawców zapewniła by cie ze ten amor jest z kryptonitu i potrafi zrobić jajka na bekonie byle ktoś go kupił. Prawda jest taka ze owo pokretło +/- zwane preload nie daje wiele a tak naprawde to nic. Jedynym dla ciebie rozwiązanie był by amor powietrzny ktorego mozna dostosować do swojej wagi ale najtansze rozwiązania tego typu kosztuja ok 400zł.
rybciasum Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 XCM to niska półka wśród amortyzatorów, w sumie najniższa która pracuje, także takie zachowania są w nim normalne, ale po jakimś już przebiegu, jeżeli jest to nówka, oddawaj na gwarancje
kirzen83 Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Dzisiaj oddalem ten rowr do serwisu, w tym tygodniu bede mial odpowiedz co i jak. Po waszych pomocnych odpowiedziach na moje pytanie, jestm bardzo ciekaw jak to zostanie rozwiazane i czy wogole zostanie rozwiazane . za pomoc, odezwe sie jak juz odbiore rower. Pozdrawiam
kirzen83 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Witam ponownie. nawiazujac i kontynuując moj zalozony temat, chcialem opisac jak pracuje ww. amor. Dzisiaj odebralem rower z serwisu i powiedzieli Mi,ze cos bylo nie tak ze sprezyna i dlatego tak uderzalo przy skokach(tzn. to jest to co zrozumialem, poniewaz moj angieleski techniczny w tej dziedzinie nie jest doskonaly ) Wracajac rowerem z serwisu faktycznie nie bylo stuków/uderzen. W serwisie jeszcze powiedzieli Mi, ze po 3-4 tygodniach mam przyjechac na szczegółowy przeglad i chyba serwis??!! Dzisiaj wybralem sie bardziej przetestowac rowerek(i niby dobrze dzialajacy amor.)i niestety powrocil ten problem Zrobilem kilka podjazdow i kilka ostrzejszych zjazdow, ponownie slychac te uderzenia i na dodatek tego zauważylem minimalny luz, kiedy blokuje amortyzator. Zastanawiam sie co bedzie dobre w przypadku tego problemu, czy: jechac ponownie do serwisu i truc im glowe a moze jezdzic przez 3-4 tyg. i meczyc ten amor ile sie uda. Jescze jedno, jak juz bede ponownie w serwisie, prosze podpowiedziec, co ja moge zádac lub zaproponowac z tym amortyzatorem w przypadku kiedy bedzie utrzymywal sie ten prblem. Bardzo prosze o podpowiedzi, jest to dla mnie bardzo wazne, bo jak pewnie widac to troche zielony jestem w tym temacie. Dzieki Pozdrawiam
Bombell Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Sprężyna obija w środku o ścianę goleni. Na sprężynie powinna być opaska termokurczliwa lub coś podobnego, czasami się obsuwa lub poprostu rozszarpuje. Jedyne co w serwisie mogą zrobić to założyć dętkę lub takową opaskę. Praca na kilka minut a efekt zależy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.