darekc Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Witam wszystkich. Mam totalny mętlik w głowie po przeglądnięciu tego forum, dlatego chciałbym się Was poradzić jaki amortyzator zakupić? Obecnie mam Suntour xcp 80 i nie jestem z niego zadowolony, rowerem sporo jeżdżę, 40% asfalt 60% lasy itp, czasami wystartuję w maratonie, ważę 75kg na amora mam wygospodarowane 400-600/700zł choć wolałbym za wiele nie wydawać. Myślałem o takich modelach: SUNTOUR Epicon LOD-L-D SUNTOUR Raidon RL AIR Może jakiś inny model jest wart zakupu? Co byście doradzili? Czy warto kupić amora z olejem czy lepiej olejowo powietrznego?
Rocky Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 W granicach 700 zł możesz poszukać używanej REBY. To byłaby dobra opcja moim zdaniem. Lepiej zainwestować w coś porządnego
p3m0 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 rozglądaj się za RS'ami . Są to naprawde bardzo dobre amortyzatory .
darekc Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 rozglądaj się za RS'ami . Są to naprawde bardzo dobre amortyzatory . A jakiś model godny polecenia w granicy tych 600zł +/- 100zł
p3m0 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 myślę , że TORA będzie odpowiednia . Ci co Ją mają chwalą ( Mnie niestety nie stac ; ( ) oblukaj co i jak http://allegro.pl/rock-shox-tora-sl-solo-air-100-mm-manetka-2010-i1628949217.html pozdrawiam .
darekc Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Brałem Tora pod uwagę w ostateczności z powodu ceny, muszę się przespać z pomysłem na wydanie takiej kasy Epicon ładną ma wagę i za mniejsze pieniądze można dostać.
Rocky Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 A w pracy jest porównywalny do Tory. Wiele użytkowników jest z niego zadowolona, przejrzyj forum i opnie
darekc Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 A w pracy jest porównywalny do Tory. Wiele użytkowników jest z niego zadowolona, przejrzyj forum i opnie Właśnie na forum znalazłem test Epicona i poniżej ktoś porównywał 3 inne amory w tym Tora i jeżeli chodzi o pracę to są bardzo zbliżone do siebie a cena na + dla Epicona więc chyba jego wybiorę.
Sagitt77 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 A potrzebujesz z piwotami czy bez? Polecałbym Ci Torę. Jak na amortyzator w tej cenie to ma tylko jedną wadę - jest ciężka. Ale można na niej polegać - jest bardzo trwała i dobrze pracuje. Oczywiście mam na myśli wersję powietrzną. Epicon jest lekki ale też podobno mniej trwały. Poza tym niewiele jest z piwotami.
darekc Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 A potrzebujesz z piwotami czy bez? Polecałbym Ci Torę. Jak na amortyzator w tej cenie to ma tylko jedną wadę - jest ciężka. Ale można na niej polegać - jest bardzo trwała i dobrze pracuje. Oczywiście mam na myśli wersję powietrzną. Epicon jest lekki ale też podobno mniej trwały. Poza tym niewiele jest z piwotami. Bez piwotów potrzebuje amortyzator, a możesz mi powiedzieć czym się objawia "mniej trwały" bo 200zł jestem w stanie dać więcej za sprzęt, który mi będzie dłużej służył, by za często do serwisu nie zaglądać.
Sonix Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 który mi będzie dłużej służył, by za często do serwisu nie zaglądać. Aby amortyzator długo służył to trzeba każdy serwisować regularnie i dbać o niego odpowiednio. Jeśli masz tyle do wydania co pisałeś to ja naprawdę zastanowiłbym się nad jakąś porządną używką.
darekc Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 Aby amortyzator długo służył to trzeba każdy serwisować regularnie i dbać o niego odpowiednio. Jeśli masz tyle do wydania co pisałeś to ja naprawdę zastanowiłbym się nad jakąś porządną używką. To, że serwisować trzeba to wiadome, raczej mi chodziło żeby sam z siebie nie sypał się, uszczelki nie puszczały itp, coraz więcej czytam o tym Epiconie i jak nic w podobnej cenie z używek nie znajdę to kupię Suntora
Sonix Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Poczekaj na okazję czasami idzie znaleźć rebę za 600-700 zł.
sivydym Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Reba za 600... na pewno stan będzie idealny. Poniżej 1k zapomnij o kupnie Reby ale za 600-700 Recona znajdziesz bez problemu.
Sonix Napisano 26 Maja 2011 Napisano 26 Maja 2011 Poniżej 1k zapomnij o kupnie Reby Za 1k. to przy dobrych negocjacjach można nowy kupić. Sam kupiłem za 999zł.amorek +100zł. za manetkę.
Cyprian Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 A ja bym Ci polecił RST FIRST naprawdę świetny amortyzator. Aktualnie robione są przez manitou stąd wnętrzności praktycznie te same co R7 jeżdżąc na obydwu nie odczuwałem dużych różnic. Nie porównywalnie lepszy od Tory i SR. A przy tym nowy już w okolicach 700zł..
Mod Team safian Napisano 27 Maja 2011 Mod Team Napisano 27 Maja 2011 Ewentualnie to o czym już kilka razy pisałem, czyli Spinner Aeris 320-100, tyle że prawie nikt go nie ma, więc byłbyś w pewnym sensie testerem, ale "do odważnych świat należy" test tego widelca w najnowszym bB - 5/2011
darekc Napisano 28 Maja 2011 Autor Napisano 28 Maja 2011 Do używanych rzeczy jakoś mam niechęć w kupowaniu, szczególnie amortyzator, który różnie przez różnych jest używany i serwisowany. Dziękuję za różne podpowiedzi wezmę pod uwagę jeszcze tego RST First, a może jeszcze odłożę i kupię coś w granicy 1000zł
darekc Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 W większości sklepów odradzają mi Epicona, z tego względu wybór przechylił się ku Rock Shox Recon. Powiedzcie czym się różnią oba modele: 1. Rock Shox Recon Gold TK Solo Air 2. Rock Shox Recon SL SoloAir Różnica cenowa ~150zł do przełknięcia.
NIEDZWIADEK Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Ja kupiłem EPICONA z 2011 choć w sklepie mi odradzano ale z tego co popatrzyłem na wieszaki to gościu musiał być jakimś przedstawicielem ROCK SHOXa lub coś w tym guście. Jednak po dłuższej rozmowie sprowadził mi epicona i zamontował w rowerku. Roczek gwarancji a z amorka jestem zadowolony ważę 100kg i nie narzekam.
maciejski Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Odradzają, bo w sprzedaży obecnie praktycznie nie ma Epiconów a wiadomo, że coś chcą Ci jednak wcisnąć ;]
darekc Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Odradzają, bo w sprzedaży obecnie praktycznie nie ma Epiconów a wiadomo, że coś chcą Ci jednak wcisnąć ;] Raczej tak bym na to nie patrzył, odradzają mi osoby pracujące w sklepach co na co dzień jeżdżą bądź jeździli ze mną. A zakup nie będę robił w sklepie bo poprzez neta dostanę w lepszej cenie. Więc rozmowa zazwyczaj jest czysto teoretyczna. Posiłkuję się jeszcze forum by zakup był z głową i cieszył długo, tak więc wszelkie sugestie forumowiczów jak najbardziej na miejscu.
Mod Team durnykot Napisano 20 Lipca 2011 Mod Team Napisano 20 Lipca 2011 Czy te "odradzanie" Epicona jest jakoś lub czymś argumentowane? Jakieś konkrety, czy tylko zasłyszane opinie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.