piotrek007 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Witam wszystkich forumowiczów Jestem tu jak widać nowy i troszkę zagubiony... Mam taki problem, a mianowicie jakieś 4 lata temu dostałem od znajomego z niemiec rower Hercules i po roku rozleciała mi się manetka zmiany biegów potem rowerek odstawiłem.... Ponieważ było to dawno to już nie bardzo pamiętam ile było tych biegów... Bardzo mocno mi się wydaje że 7, ale pewien na 100% nie jestem. Pytanie: jak można sprawdzić ile tych biegów jest?? (oczywiście bez rozbierania) I jeśli jest ich 7 to czy można kupić taką manetkę? O ile pamiętam to była to Torpedo Pentasport na dwie linki (jedna manetka- dwie linki) (po obu stronach piasty wychodzi po jednym pręciku z łańcuszkiem) Proszę o pomoc z góry bardzo dziękuję Pozdrawiam
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Masz resztki tej manetki? Problem jest taki że skok może nie być standardowy, względem czegokolwiek innego. No i dwie linki.
piotrek007 Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 Właśnie problem w tym, że nie mam resztek tej manetki A nie da się jakoś zobaczyć ile jest biegów??? Czy założę manetkę od 5- cio biegowej piasty to będzie działać???
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Rozbierz i zobacz . Jak sama nazwa wskazuje, biegów jest 5. Manetkę musisz kupić dedykowaną do tej firmy. Można by spróbować przerobić piastę i dopasować do systemu srama spectro p5. Wszystko to jednak problem i kombinacja. Szukaj oryginału najlepiej.
moojmisiu Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Jak sama nazwa wskazuje, biegów jest 5. Moja bratowa ma piastę pentasport z siedmioma bigami, ja mam gdzieś w szafie z 6 APO, też rozleciała mi się manetka, kiedy chciałem to reanimować okazało się, że nowa manetka, linki i łańcuszki kosztowałby by więcej niż rower z secondhendu. I jeszcze jedno, zrób zdjęcie tego roweru, może coś w nazwie lub wyglądzie powie który to może być rocznik i jakie wtedy piasty montowano
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 I jesteś pewien że ona się pentasport jeszcze nazywała ? A nie inaczej? W necie wszystkie są tylko pięciobiegowe. Inne są z innymi nazwami. Sram sie do niczego nie przyznaje. Samego spectro p5 było co najmniej 10 modeli (ale wszystkie też tylko pięciobiegowe), no i z pojedynczą linką. Problem i w koszcie i w możliwości przeróbki. Nie kojarzę w tej chwili czy ktoś poza Rohloffem ma sterowanie na dwie linki? Sram przeszedł na pojedyncze. Tak to jest z wynalazkami, dopóki działają to są fajne. Chętnie bym taką piastę przygarnął po kosztach wysyłki jako zabawkę do rozbierania .
moojmisiu Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Przynajmniej ta moja jak byk na czarnym plastiku pentasport i ma wiszące dwa łańcuszki, ale faktycznie - gógle o takich milczy. Można ewentualnie znaleźć takie rzeczy - http://www.kalaydo.de/anzeigen/kleinanzeigen/kaufen-und-verkaufen/fahrraeder/freizeitraeder/damen-fahrrad-kildemoes-colibri-28-zoll/anzeige/?kalaydonr=20078931 albo wątki z niemieckich forów (?) rowerowych.
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Może nie zmienili nadruku na manetce... A może i tak nazwali. Ciężko coś odkopać bo się firma zmieniła. A tak a propos, jak zreanimowałeś? Czy wylądowała w szufladzie?
moojmisiu Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Za 20 złotych kupiłem zdezelowany rower ze szrotu, w tamtym piasta była tak zmasakrowana, że koło nie bardzo się chciało obracać, ale za to były prawie dobre łańcuszki i całkiem dobra manetka. Czeka toto na chwilę zapału i trochę wolnego czasu, wciąż mam zamiar złożyć sobie rower do jazdy po mieście, ale jakoś się nie składa
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Jakbyś chciał się pozbyć to ja chętnie zajrzę do niej .
piotrek007 Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Rozbierać nie będę bo sie na tym nie znam. Na jednym z cięższych biegów jeździ, a jak nie złożę to nie będzie jeździł w ogóle i rowerek będzie stał nie używany... Jestem pewien że to pentasport bo na plastikowej osłonce jest nadruk no i te dwa łańcuszki. Mam kilka fotek może ktoś ma podobny rower, albo ktoś wie jaki to model i wie co kryje się w bębnie w tylnym kole (ile tych nieszczęsnych biegów tam jest)... Później wrzucę jeszcze kilka fotek bo mi się limit skończył
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Eee... No to fakt, że taniej nic nie robić, niż cokolwiek dłubać. Aluminium ma rdzawe plamy? Czy kolory aż tak przekłamane? Ciężka sprawa Ci cokolwiek doradzić. Jak nie jesteś techniczny to już w ogóle. Jedyne co możesz robić to polować na manetkę po nazwie. Albo ewentualnie napisać do SRAMa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.