Skocz do zawartości

[Napęd] rower bez łańcucha !

LUIS123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Chciałbym podzielić się z wami znaleziskiem sieciowym czyżby ten napęd niedługo będzie wyznaczał nowe podejście o wiele prostsze(bez blatów przerzutek i wykonane z karbonu :thumbsup: ) i lżejsze niż tradycyjne łańcuchowo przekładniowe co o tym sądzicie ??

http://facet.onet.pl/gadzety/rower-bez-lancucha,1,3692319,artykul.html

tu jest dokładna demonstracja zasady działania http://www.trendhunter.com/trends/schwinn-csepel-zrt-stringbike

Napisano

1.Wygląda na jeszcze bardziej awaryjny

2.Te druty również mogą pęknąć

3.Wogóle nie widzę w tym przyszłości jeśli chodzi o rowery MTB...

Napisano

Ja tam wole sprawdzony łańcuch... Nie miał bym do czegoś takiego przekonania. JAK TU WŁAŚCIWIE NAPĘD JEST PRZEKAZYWANY NA KOŁO?! :D

Napisano

Jakiś czas już o tym czytałem i pierwsze co przyszło mi na myśl to "a co z nogą jak taki drut pęknie?". Nie sądzę, że to się przyjmie nawet w rowerach miejskich, napęd paskowy ma na to zdecydowanie większe szanse.

@sapek67 Rowery bez siodełek istnieją od dawna :icon_mrgreen: Poszukaj pod hasłem "cyklotrial".

Napisano

JAK TU WŁAŚCIWIE NAPĘD JEST PRZEKAZYWANY NA KOŁO?! :D

Też się zastanawiam, zupełnie pomineli tą kwestie w prezentacji. Może po obu stronach koła znajdują się wolnobiegi, cięgna są na nie nawinięte i pracują jak jo-jo. Gdy jedna strona napędza koło, z drugiej strony sprężyna odkręca wolnobieg w przeciwną stronę, nawijając cięgno na bębek jak na szpulke.

Napisano

ciekawe czy wymyślą kiedyś rower bez siodełka

Ale teraz gafę walnąłeś. Zapomniałeś o takiej dyscyplinie jak trial?

rower_neon1.jpg

Napisano

no patrz jacy wszyscy czujni ,nie odpuszczą :icon_cool:

fakt, mea culpa, trialu nie brałem pod uwagę

ale rower bez kół ,to by było coś jak przedmówca zasugerował

i ty się przyznam do swojego kolejnego błędu rower bez kierownicy = monocykl

ale to nie rower chyba, mono to nie znaczy bi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...