Skocz do zawartości

[Kaseta] Kompatybilność z resztą osprzętu

matirati666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym uzyskać drobnej porady na temat kompatybilności podzespołów. Otóż moja kasetę już zajechałem po prawie 10000 kilometrów łańcuch z reszta też. Przyszedł czas na zmianę. Mój stary łańcuch to KMZ tylko nie pamiętam modelu, stara kaseta SRAM bodajże PG 830 8-ka 32t, manetki Shimano ST-EF35-8 i korba Truvativ X-Flow 42-34-24. Zastanawiam się żeby wymienić kasetę na Shimano 8b Alivio HG50, Sram PG 830 8 sp lub Sram PG 850 tylko z 32t zmniejszyć do 30t. Aha i łańcuch Sram PC-830 lub 850. Mam lekki mętlik w głowie od tego szukania więc proszę o skromna poradę

Napisano

Jeżeli dobrze zrozumiałem z całego wywodu to chcesz zmniejszyć największą koronkę :P

Problemów mieć nie będziesz, a długość łańcucha tak czy tak będziesz musiał ustawić :)

Pozdrawiam ;)

Napisano

Nie... Poszczególne grupy nie kolidują ze sobą ;) Jak byś zmieniał kasetę na taką z większą koronką, to jeszcze mógłby się pojawić problem pojemności wózka, ale zmniejszając nie powinno być problemów :)

Napisano

Kaseta HG50 jest ok. Do tego ja bym kupił łańcuch HG50. Miałem poprzednia PC-830 - PC-38. Wg. mnie "gumowe" dziadostwo. Być może nowsza wersja jest lepsza. Zaletą SRAM'a jest oczywiście spinka :-). Co do kaset SRAM się nie wypowiem, bo używałem/używam Shimano. Jeśli nie jeździsz w bardzo trudnym terenie, to w zupełności wystarczy zębatka 30T. Zyskasz na lepszym zestopniowaniu kasety.

Napisano

Nie rozumiem co masz na myśli z tym, że zaletą Srama jest spinka ;)

Mam kasete hg-50 tyle że na 9rz. i do tego łańcuch tej samej klasy, a łączy to spinka Sun Ringle, a jest to zdaje się to samo co Sram, w każdym bądź razie wygląda tak samo :)

Napisano

Zaletą w tym sensie, że spinka jest w komplecie z łańcuchem. Dla fanów regularnego czyszczenia, mycia, szejkowania itp. to niewątpliwie zaleta :-). Shimano do HG50/8sp. dodaje ekstra zapasowy pin (przynajmniej w wersji pudełkowej), więc jeśli ktoś woli spinkę, musi dopasować odpowiednią pod względem szerokości i dodatkowo zapłacić za komfort :-)

Napisano

W terenie super trudnym nie jeżdżę. Czasem lasy łąki pagórki ale przeważnie asfalt bo ja z sakwami wale w trasy:) A SRAM to aż tak gumowy nie jest bo w końcu trochę km ze mną pojeździł :) Ale ogólnie porównując opłaca się dołożyć parę złotych więcej na SRAM PG-850? Bo Shimano 8b Alivio HG50 mam za 55ł a SRAM PG-830 i 850 po prawie 70zł. Aha i może zadam głupie pytanie ale łańcuch to sprzedają z zapasem czy muszę podać długość starego?

Napisano

"Z zapasem" sprzedają, zwykle go musisz skracać i tak. Warto dołożyć, to jest dobra i "długowieczna" kaseta, spokojnie ponad 10.000km na niej zrobisz :)

Napisano

No i dziękuje za odpowiedzi:) Już właśnie dziś się zaopatrzyłem w PG-830 i łańcuch Sram PC-870. Ostatnia kaseta SRAM pojeździła prawie 10000 :) zrobiła coś koło 9600 aż zęby się prawie wszystkie w trójkąty pozamieniały. Kaseta założona łańcuszek jutro tylko jeszcze smarowanie amorów czyszczonko i sakwy w trasę ;) Temat do ZAMKNIĘCIA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...