Skocz do zawartości

[napęd] zapieczona kaseta?

Przemo95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z moim rowerem, cos sie popsuła kaseta jak jade rowerem to pedały cały czas sie kręcą, czy idzie jakos naprawic tą kasete czy tylko wymiana na nową?

Napisano

No to może masz wolnobieg a nie kasetę... bo po zdjęciu wolnobiegu zostaje sama ośka i odsłonięty gwint wolnobiegu...

Bynajmniej tak jest mnie bo mam wolnobieg.

Fenthin mnie właśnie uprzedził:)

Napisano

To nie jest kaseta tylko wolnobieg i hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. :whistling:

Napisano

A lekko ci się odkręciły te wszystkie zębatki?? Bo ja to musiałem najpierw pieprząć w klucz założony na tą końcówkę od wolnobiegu aż się trochę wszystko zruszy i dopiero kręcić kluczem ile sił w łapach:)

Napisano

Lepiej kupić nowy niż się z tym bawić... Ustrojstwo ciężkie w rozkręceniu. Ja ze znajomymi we 3 rozkręcaliśmy przez dygę...

Napisano

©hyba bez udania się do serwisu się nie obejdzie.Wewnątrz takiego wolnobiegu są zapadki i kuleczki ze specjalną tuleją.Podejrzewam,że poprostu zapiekło sie to wszystko od brudu ,smaru i rdzy i dlatego się nie kręci. :whistling:

No to jak się zapiekło to jak pisałem przed chwilą - walić, kopać i dusić w ten klucz ile wlezie.( oczywiście w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara ) Musi puścić a potem dajesz nowy. Ja sam robiłem to z tydzień temu i wylewałem smutki na tym forum:)

Napisano

Ja z tym walczyłem kilka razy :) zawsze jakieś doświadczenie :thumbsup: może zapadki się połamały albo drucik który je trzyma na miejscu i wystarczy je wymienić,nasmarować wszystko na nowo,włożyć na swoje miejsce (o ile dobrze pamiętam ponad 40 małych kuleczek łożyska ) i będzie wszystko działać . :rolleyes:

Napisano

Tak naprawdę to nie trzeba zdejmować tego całego wolnobiegu z piasty.!Wystarczy odkręcić tę nakrętkę z tymi dwiema dziurkami wtedy zdejmie się jedną część wolnobiegu z zębatkami,odkręca się ją odwrotnie od normalnego gwintu.Robiłem to wiele razy bez odkręcania całego wolnobiegu,ale jeśli już go zdjąłeś,to poprostu łatwiej będzie to wszystko rozłożyc i złożyć. B)

Napisano

dokładnie,jeżeli nie ma zamiaru wymieniać całego to trzeba zrobić atak na nakrętkę z dwiema dziurkami:)śrubokręt i młotek :thumbsup: do dzieła :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...