Skocz do zawartości

[Kaseta]Problem ze zdjeciem

pikus7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem, nie wiem jak odkrecic kasete w mojej szosie :/ szytalem wiele poradnikow na ten temat i dalej nic mi sie nie udaje :(

od razu powiem, ze nie wiem co to za kaseta, poza tym, ze 6-biegowa w starej szosowce peugeot'a..piasta na pewno jest HELICOMATIC - maillard. z tego co patrzylem, to nie mam czegos takiego jak kontra/nakretka na kasete, ktora powinno sie odkrecac kluczem do kaset..

tutaj fotki, zrobione na szybko i pewnie malo na nich widac, ale w razie watpliwosci postaram sie dokladniej opisac..

http://imageshack.us/photo/my-images/828/07052011.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/38/07052011001.jpg/

da sie cos z tym zrobic??

z gory dzieki za jakakolwiek pomoc

Napisano

to jest wolnobieg a nie kaseta do tego jest klucz ;p o taki http://www.trybik.pl/photo/509.jpg

tak mi cos zaczelo juz switac, ze to wolnobieg, ale i tak nie wiem jak to zdjac..mam taki klucz, ale nie ma gdzie go wlozyc :/ moze nie ten rozmiar..ale nawet jakby byl inny to nie widze gdzie by te wypustki mogly wejsc..

Napisano

Tak, najpierw wykręcasz całą oś, potem wkladasz w wolnobieg klucz do wolnobiegu, i odkręcasz w lewo, jak każdą śrubę. ;P

Często idzie bardzo ciężko, niektóry pomagają sobie przedłużając klucz, a niektórzy wkręcają klucz w imadło, zakładają na ten klucz koło i poprostu kręcą kołem.

Ja też przy starym rowerze korzystałem z imadła, poprostu według mnie jest dużo łatwiej wolnobieg odkręcić.

Napisano

Tak, najpierw wykręcasz całą oś, potem wkladasz w wolnobieg klucz do wolnobiegu, i odkręcasz w lewo, jak każdą śrubę. ;P

Często idzie bardzo ciężko, niektóry pomagają sobie przedłużając klucz, a niektórzy wkręcają klucz w imadło, zakładają na ten klucz koło i poprostu kręcą kołem.

Ja też przy starym rowerze korzystałem z imadła, poprostu według mnie jest dużo łatwiej wolnobieg odkręcić.

qrde, troche sie boje odkrecac lozysko, bo jak mi sie rozpadnie,to nie zloze z powrotem :] ale chyba trzeba bedzie sprobowac..;)

Napisano

Jestem zagubiony..po odkreceniu oski dalej nie widze niczego co moznaby ruszyc, zeby ta kaseta zeszla :/ moze ten pierscien(ktory na zdjeciu widac,ze jest pogiety,a z boku ma takie malutkie gasienice) trzeba jakos wymontowac? tylko, ze u mnie on ani drgnie..

moze ktos moglby dokladnie wyjasnic co po kolei powiniennem odkrecac zeby sie za to wlasciwie zabrac?

ps. Projec - dzieki za rade, zeby zwrocic uwage na sile dokrecenia oski - na pewno sie przyda :)

Napisano

i ta podkładka jakby siedzi w tym wolnobiegu ?? rozumiem że kulki też wyszły wszytskie? -choć nie pewnie tylko te z lewej strony...

no wlasnie, kulki te z lewej strony wyszly, a ten element siedzi jakby byl na stale polaczony z wolnobiegiem..

Napisano

Może idzie tam jakiś inny klucz... No teraz to już nie wiem nie miałem z takim sprzetem styczności. Trzeba kombinować, albo udać się do sklepu może tam będą wiedzieli :)

bylem w serwisie, tez sobie z ta nakretka/pierscieniem nie poradzili :/ wzialem ten wolnobieg troche przeczyscilem ze smaru i tam pod tym ringiem sa widoczne wypustki, jakby zabki w ktore moglby wejsc klucz do wolnobiegu..tylko, ze najpierw trzebaby jakos zdjac to bardziewie :(

Napisano

spróbuj w imadło złapać ten pierścień i odkręcić go przeciwnie do ruchu wskazówek zegara bo takie są gwinty w wolnobiegach, jeśli ten wolnobieg ma się jeszcze do czegoś przydać to musisz przygotować coś do łapania kulek jeśli odpuści gwint.

Napisano

Najmniejsza zębatka nie jest czasem nagwintowana i nakręcona na bębenek? W systemach shimano uniglide (przed hyperglide hg) tak właśnie było. Po odkręceniu najmniejszej reszta sama schodziła. Mam taki patent w starej szosce. Tyle że u mnie część bębenka wystaje poza zębatki i widać gołym okiem gwint.

Fota takiego bębenka:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Shimanoexagefreehub.jpg/800px-Shimanoexagefreehub.jpg

Napisano

Najmniejsza zębatka nie jest czasem nagwintowana i nakręcona na bębenek? W systemach shimano uniglide (przed hyperglide hg) tak właśnie było. Po odkręceniu najmniejszej reszta sama schodziła. Mam taki patent w starej szosce. Tyle że u mnie część bębenka wystaje poza zębatki i widać gołym okiem gwint.

Fota takiego bębenka:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Shimanoexagefreehub.jpg/800px-Shimanoexagefreehub.jpg

niestety to nie to, juz sprawdzalem czy tak sie nie da tego rozkrecic :/

Napisano

Ale to zmasakrowałeś. A ostre zdjęcia mógłbyś zrobić? Jest coś takiego jak tryb makro...

Nie ja to zmasakrowalem, tylko takie juz kupilem, zreszta juz o tym wspominalem..a w telefonie nie mam trybu makro :P

anyway, wczoraj mi sie udalo odkrecic ten zniszczony pierscien(przy pomocy mlotka i srubokreta) i po jej odkreceniu wolnobieg juz dalo sie zdjac :) nawet oski nie trzeba bylo rozkrecac :)

dziekuje wszystkim za odzew, porady i wsparcie w cierpieniu, temat mozna zakonczyc B)

pozdrawiam!

Napisano

Gratuluję, czyli mimo wszystko to była normalna konstrukcja?

Na przyszłość: nie rób zdjęć telefonem. Jakąkolwiek badziewną cyfrówkę każdy ma. Starą, podrapaną, chińską, 2MPx ale wystarczy i tryb makro ma ;) oraz autofocus mechaniczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...